Πόλεμος εντυπώσεων και fake news από την Τουρκία για το Nautical Geo στην Κύπρο

Πόλεμος εντυπώσεων και fake news από την Τουρκία για το Nautical Geo στην Κύπρο

Υψηλοί τόνοι και παραπληροφόρηση από τον Τσαβούσογλου και τουρκικά ΜΜΕ, που «είδαν» εκδίωξη του ερευνητικού πλοίου από  «τουρκική υφαλοκρηπίδα»

18nautical_geo-1
Εντυπώσεις και fake news από την Τουρκία για το ερευνητικό πλοίο Nautical Geo, που πραγματοποιεί έρευνες εντός κυπριακής ΑΟΖ, για τ’ οποίο υποστηρίζει πως «εξεδίωξε» από -υποτιθέμενη- τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατηγόρησε Ελλάδα και Κύπρο πως πλοία τους επιχείρησαν να εισέλθουν σε «τουρκική» υφαλοκρηπίδα και πως τουρκική φρεγάτα απομάκρυνε το Nautical Geo. Ο ίδιος χαρακτήρισε επίσης, «προβοκάτσια», την έναρξη γεωτρήσεων σε οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ έως το τέλος του χρόνου.

Στον ίδιο προκλητικό ύφος τουρκικά ΜΜΕ, παρουσιάζουν ως «χαστούκι» την «εκδίωξη του Nautical Geo από «τουρκική υφαλοκρηπίδα» χωρίς βέβαια να προκύπτει από πουθενά πως συνέβη το συγκεκριμένο περιστατικό.

«Το Nautical Geo βγήκε από την «Γαλάζια Πατρίδα» με τη δύναμη των κανονιοφόρων» σχολιάζει η Γενί Σαφάκ.



Κλείσιμο
Για «μανούβρα-χαστούκι στους κακομαθημένους» κάνει λόγο η Χουριέτ. «Πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού έβγαλε έξω από την τουρκική υφαλοκρηπίδα ερευνητικό πλοίο που εισήλθε άνευ αδείας σε αυτήν» γράφει η Τζουμχουριέτ.

Με σκοπό να παρεμποδίσει τις μετρήσεις του Nautical Geo, επί της διαδρομής που θα ακολουθήσει ο αγωγός East Med στην κυπριακή ΑΟΖ, η Τουρκία προχώρησε την περασμένη Κυριακή σε έκδοση νέας παράνομης NAVTEX με την οποία δέσμευσε περιοχή, μέρος της οποίας επικαλύπτει εκείνη που πραγματοποιεί εργασίες το ερευνητικό σκάφος. Η Τουρκία δέσμευσε παράνομα έως και σήμερα Τρίτη 5 Οκτωβρίου τη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή για «ασκήσεις του τουρκικού στόλου» σύμφωνα με την NAVTEX, που δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία και τη νομιμότητα της υδρογραφικής υπηρεσίας Λάρνακας.

Ο εκνευρισμός και η ενόχληση της Άγκυρας για την πρόσφατη υπογραφή της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας είναι εμφανής και αποτυπώνεται τόσο σε δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων όσο και του φιλοκυβερνητικού τύπου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης