Αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος από αυτόν το μήνα

Αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος από αυτόν το μήνα

energy1

Sponsored Content

Ο Σεπτέμβρης ήρθε και έφερε μαζί του αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος.  Με το κόστος της MWh να φτάνει τα 121€* τον Αύγουστο είναι σχεδόν αδύνατο να μην έχεις ήδη δει αυξήσεις στον λογαριασμό σου. Προβλέπεται μάλιστα ότι η αυξητική πορεία θα συνεχιστεί μέσα στο 2021 λόγω της αυξημένης ζήτησης και της ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου που αντικαθιστά τον λιγνίτη.

Τι μπορούμε να κάνουμε; To energy-market.gr, η καινοτόμος πλαφόρμα σύγκρισης και αλλαγής παρόχων μας μας συμβουλεύει να επιλέξουμε ένα πρόγραμμα σταθερής χρέωσης, ιδανικά όχι μεγάλης διάρκειας, μέχρι να δούμε πώς θα κινηθούν τα τιμολόγια.

*Μέση Τιμή Οριακής Τιμής Συστήματος στη χονδρεμπορική αγορά για τον Αύγουστο

Πόση είναι η αύξηση;
Από 35% – 50% αύξηση θα δούμε οι καταναλωτές στους λογαριασμούς του ρεύματός μας μέσα στο Σεπτέμβρη. Το ποσοστό της αύξησης εξαρτάται από τα συμβόλαια που έχουμε με τους παρόχους ενέργειας, αλλά και από τις τιμές της αγοράς.  
Σύμφωνα μάλιστα με το Bloomberg, ο χειμώνας θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος καθώς οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται και θα δημιουργήσουν ένα ντόμινο ανατιμήσεων από τα τρόφιμα έως τις μεταφορές.

fvto1
Κλείσιμο

 
Σε τι οφείλεται η αύξηση των τιμολογίων; 
• Στην απότομη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου (από 28 ευρώ, η τιμή της μεγαβατώρας ανέβηκε στα 45 ευρώ) 
• Στην εκτίναξη των τιμών εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα σε όλη την Ευρώπη 
• Στο χρηματιστήριο των ρύπων, δηλαδή στο γεγονός ότι όποιος μολύνει πληρώνει περισσότερο 
• Στο γεγονός ότι ο καύσωνας έφερε μαζί του μεγάλη ζήτηση σε ρεύμα και άρα υψηλές τιμές χονδρεμπορικής αγοράς 
 
Οι αυξήσεις αυτές φαίνεται ότι θα πλήξουν κυρίως τα πιο αδύνατα κοινωνικά νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία.  

Η κυβέρνηση εξετάζει μέτρα ελάφρυνσης προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που θα πληγούν τα οποία μάλιστα αναμένεται, μαζί με τις τελικές αποφάσεις, να ανακοινωθούν στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό.  

Μέχρι τώρα, τα επικρατέστερα σενάρια για τα μέτρα ελάφρυνσης είναι τα εξής:  
Αύξηση  της έκπτωσης που λαμβάνουν τα ευάλωτα νοικοκυριά που βρίσκονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο 
• Ελαφρύνσεις για περιορισμό του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας στους μικρούς επαγγελματίες και κυρίως όσους έχουν πληγεί από την πανδημία 

Αυξήσεις σε όλους τους παρόχους λόγω αύξησης των τελών μεταφοράς 
 Αυξήσεις από 3% έως 15,6%  στους λογαριασμούς του ρεύματός τους πρόκειται να δουν όλα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις εντός του Σεπτέμβρη λόγω αύξησης των τελών χρήσης του δικτύου μεταφοράς έπειτα από εισήγηση του ΑΔΜΗΕ και έγκριση της ΡΑΕ. Οι αυξήσεις αυτές αφορούν όλους τους λογαριασμούς ρεύματος, ανεξάρτητα του ενεργειακού παρόχου. 
 
💡 Συμπέρασμα  
Το καλύτερο που έχεις να κάνεις για να αποφύγεις αυτή την επιβάρυνση, είναι να αλλάξεις πάροχο, επιλέγοντας ένα πρόγραμμα χωρίς Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ). Αν μάλιστα επιλέξεις και ένα πρόγραμμα με max 12μηνη περίοδο παραμονής, τότε θα παραμείνεις ευέλικτος καθώς προστατεύεσαι τώρα αλλά μπορείς να επωφεληθείς από τυχόν μελλοντικές μειώσεις τιμών αργότερα!
Στο energy-market.gr, μπορείς να συγκρίνεις όλα τα προγράμματα της αγοράς με ένα κλικ και χρησιμοποιώντας τα έξυπνα φίλτρα, να επιλέξεις ανάμεσα σε αυτά που ταιριάζουν στις ανάγκες σου (πχ χωρίς Ρήτρα Οριακής Τιμής Συστήματος, χωρίς χρονική Δέσμευση κ.α.).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης