Κορωνοϊός: Υποχωρεί η επιδημία - Αυξάνονται οι εμβολιασμοί

Κορωνοϊός: Υποχωρεί η επιδημία - Αυξάνονται οι εμβολιασμοί

Αύριο ανοίγουν τα ραντεβού για τους νέους ηλικίας 25-29 χρόνων

meth
Η σταθερή υποχώρηση του επιδημικού κύματος αποτυπώνεται πλέον ξεκάθαρα στους «σκληρούς δείκτες» του ΕΣΥ, δηλαδή σε νέους ασθενείς, διασωληνωμένους και νεκρούς. Στον αντίποδα, η σταθερή άνοδος του εμβολιαστικού κύματος και η χορήγηση 100.000 δόσεων ημερησίως δημιουργεί αισιοδοξία ότι θα διασφαλιστεί ένα πιο ομαλό καλοκαίρι αλλά κυρίως ένα κανονικό φθινόπωρο, με «ζωντανή» οικονομία και ανοιχτά σχολεία. Η ένταξη στην εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία», από αύριο, των πολιτών ηλικίας 25-29 χρόνων και η πρόσβασή τους στα τρία διαθέσιμα εμβόλια αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω το τείχος ανοσίας.

Χθες «έσπασε» το φράγμα των 2.000 νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία, με τον αριθμό των ασθενών να παραπέμπει στις ημέρες αποσυμπίεσης του ΕΣΥ στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου, μετά το σφοδρό δεύτερο επιδημικό κύμα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr, χθες νοσηλεύονταν 1.850 ασθενείς με λοίμωξη covid-19 σε απλές κλινικές και Μονάδες, εκ των οποίων οι μισοί στα νοσοκομεία της Αττικής.

Ο αριθμός των νέων εισαγωγών, που καταγράφηκε χθες, 116, παραπέμπει στις αρχές του έτους, οπότε και είχε τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία. Από τους 116 νέους ασθενείς, οι 58 εισήχθησαν στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου – όπου και βρίσκεται και το 58% των συνολικά 381 διασωληνωμένων της επικράτειας. Τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής σηκώνουν το βάρος των βαρέως πασχόντων και των διασωληνωμένων – Σωτηρία, Ευαγγελισμός, Ερυθρός Σταυρός, ΚΑΤ, Γεννηματάς, Αττικόν, Σισμανόγλειο, είναι μερικά από τα νοσηλευτικά ιδρύματα που παραμένουν στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού.

Με πάντα δραματικό ρυθμό μακραίνει η λίστα με τους νεκρούς της επιδημίας. Πλέον ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται σε λίγες δεκάδες ημερησίως έχοντας μειωθεί σημαντικά σε σχέση με τον περασμένο μήνα, γεγονός που από τους ειδικούς αποτιμάται επίσης ως θετικό για την πορεία της επιδημίας. Καταγράφονται περί τους 30 θανάτους την ημέρα, με τον αριθμό των θυμάτων να έχουν φτάσει τα 236 μέσα στον Ιούνιο και συνολικά στα 12.331.

Χθες συμπληρώθηκαν 6.361.417 εμβολιασμοί. Σύμφωνα με τα στοιχεία, 4.062.844 πολίτες έχουν λάβει την πρώτη δόση και 2.435.852 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Αύριο ανοίγουν τα ραντεβού για τους νέους ηλικίας 25-29 χρόνων. Εκτιμάται ότι τα ραντεβού θα γίνουν «ανάρπαστα» όπως τα χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, όπως διεφάνη από το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε στην ηλικιακή ομάδα 18-29 χρόνων για τον εμβολιασμό με το μονοδοσικό σκεύασμα της Johnson&Johnson τις προηγούμενες εβδομάδες στη νησιωτική αρχικά αλλά και στην ηπειρωτική στη συνέχεια χώρα.

Κλείσιμο
Πλέον, οι πολίτες αυτής της ομάδας, 25-29, θα μπορούν να προγραμματίσουν ραντεβού και με τα άλλα δύο διαθέσιμα εμβόλια, δηλαδή των Pfizer/BioNTech και της Moderna. Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών προβλέπει να μην εμβολιάζονται με AstraZeneca τα άτομα κάτω των 30 ετών. Αφού εκτιμηθεί η συμμετοχή της ομάδας 25-29 ετών και με βάση τις παραδόσεις των εμβολίων, θα ακολουθήσουν οι πολίτες από 18 έως 24 ετών, η τελευταία δηλαδή ομάδα του ενήλικου πληθυσμού.

Μάλιστα, θεωρείται πως η αποστολή εμβολίων mRNA της Pfizer και στα νησιά, μετά την μέχρι τώρα διάθεση του μονοδοσικού εμβολίου, θα ενισχύσει περαιτέρω την εμβολιαστική επ επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία».

Μεταξύ των νησιών που θα παραλάβουν τα εν λόγω σκευάσματα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, βρίσκονται η Αίγινα, η Νάξος, η Κέρκυρα, η Πάρος, η Χίος, η Κως, η Σύρος, η Θάσος, η Λευκάδα, κ.α. Οι κάτοικοι θα έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο που επιθυμούν, προκειμένου να οικοδομηθεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας και να αντιμετωπιστεί καλύτερα ένα ενδεχόμενο τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Ταυτόχρονα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του εμβολιασμού των πολιτών κατ’ οίκον από το υπουργείο Υγείας, με τους αρμόδιους να αποδύονται σε αγώνα δρόμου για την υλοποίησή του μέσα στον Ιούνιο.

Με δεδομένη την καλή πορεία του εμβολιασμού αλλά και την αισθητή βελτίωση των δεικτών της πανδημίας το τελευταίο διάστημα, αναμένεται – κατά πληροφορίες- να συνεδριάσει σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων κατόπιν έκτακτης πρόσκλησης από τα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να αποφανθεί για αιτήματα όπως η άρση της απαγόρευση κυκλοφορίας, η μουσική στην εστίαση αλλά και το πλαίσιο στο οποίο θα γίνονται οι δεξιώσεις των γάμων και των βαπτίσεων.



Ειδήσεις σήμερα 

Έκτακτη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων: Αποφασίζουν για μουσική και απαγόρευση κυκλοφορίας 

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: «Όταν σηκώθηκα είδα τη γυναίκα μου μπρούμυτα στο κρεβάτι, ακίνητη» 

Survivor : «Τάκος» με… άρωμα γυναίκας και το αίτημα του Σάκη που δεν έγινε αποδεκτό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης