Αντώνης Νταλακογιώργος: Ποιος είναι ο «αιώνιος» πρόεδρος των ναυτών που έκανε άνω- κάτω το λιμάνι

Αντώνης Νταλακογιώργος: Ποιος είναι ο «αιώνιος» πρόεδρος των ναυτών που έκανε άνω- κάτω το λιμάνι

Ο άλλοτε «κόκκινος»  πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών του Εμπορικού Ναυτικού, πήρε και σήμερα τη ντουντούκα και στάθηκε μπροστά στους καταπέλτες των πλοίων, παρότι η απεργία του σωματείου του είχε κριθεί παράνομη - Τελικά οι ταξιδιώτες απομάκρυναν εκείνον  και τους συναδέλφους του, προτρέποντάς τους «να βρουν καμιά δουλειά»

ntalakogiorgos_doudouka
Είναι το πρόσωπο που οι περισσότεροι στο λιμάνι του Πειραιά αγαπούν να… εχθρεύονται. Όπου και να ρωτήσεις για εκείνον οι απαντήσεις που παίρνεις δεν λες ότι του φτιάχνουν το προφίλ. Εκείνος όμως συνεχίζει να αγωνίζεται βάλλοντας εναντίον όλων. Κατά των εφοπλιστών, της εκάστοτε κυβέρνησης και των άλλων ναυτεργατικών Σωματείων ακόμα και εναντίον των ΜΜΕ παρά το γεγονός ότι τον προβάλουν συνεχώς και ιδίως στα κανάλια όπου λατρεύει να δίνει συνεντεύξεις στη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων με φόντο τους καταπέλτες των επιβατηγών πλοίων...


Πρόκειται για τον Αντώνη Νταλακογιώργο πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών, «των προλετάριων των πλοίων». Βρέθηκε και πάλι στο προσκήνιο σήμερα αφού αν και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία στην οποία συμμετέχει η ΠΕΝΕΝ μετέθεσε την 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση από τις 3 για τις 10 Ιουνίου εκείνος κατέβασε τα μέλη της Ένωσης στους καταπέλτες. Το προηγούμενο βράδυ το δικαστήριο είχε κρίνει την απόφαση για απεργία της ΠΕΝΕΝ παράνομη.


Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά 3/6/2021




Κλείσιμο
Όσοι είναι απέναντί του, τού καταλογίζουν ότι στη θάλασσα έχει δουλέψει μόλις δύο χρόνια. Ναυτόπαις, καμαρώτος και ναύτης. Μάλιστα προτρέπουν όσους αναζητούν δημοσιογραφικές πληροφορίες για εκείνον να ζητήσουν να τους δείξει τα μπλε χαρτιά του, δηλαδή το φυλλάδιο του. «Εκτός από τα δύο χρόνια η υπόλοιπη ναυτική του υπηρεσία που έχει είναι ως συνδικαλιστής και στο σωματείο των Ναυτών μετρά πάνω από 3 δεκαετίες» επισημαίνουν.

Αντώνης Νταλακογιώργος

Όσοι τον έχουν ζήσει ή τον ζουν τον περιγράφουν ως έναν άνθρωπο οποίος δεν έχει φιλίες στην ΠΝΟ. «Καλημέρα δεν λέει σε κανέναν. Δεν έχει σχέσεις με την ΠΝΟ. Μόνο όταν είναι να ταξιδέψει για να συμμετάσχει στον Διεθνές Ναυτιλιακό Οργανισμό-ΙΜΟ τότε συνηθίζει να περνάει από τα γραφεία της Ομοσπονδίας» λένε και προσθέτουν: «Δεν συμφωνεί σχεδόν ποτέ με τις αποφάσεις της ΠΝΟ όπως όλοι είδαν σήμερα που κατέβηκε σε απεργία μόνο η ΠΕΝΕΝ. Όταν εξαγγέλλει απεργία η ΠΕΝΕΝ όλοι οι ναύτες συμμορφώνονται».

pireaspenen1


Ερώτημα αποτελεί η κομματική του προτίμηση. Ο ίδιος δηλώνει ξεκάθαρα σε όποιον τον ρωτάει ότι από το 1991 όταν αποχώρησε από το ΚΚΕ μετά τη διάσπασή του, ακολουθεί αυτόνομη πορεία. Άλλοι τον έχουν «χρεώσει» κατά καιρούς στο ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα στον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς όμως εκείνος να το ενστερνίζεται και επικαλείται ως απάντηση τις ανακοινώσεις που έχει εκδώσει η ΠΕΝΕΝ. Όπως είχε δηλώσει πριν από περίπου 10 χρόνια πολιτικά ανήκει στο χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς, χωρίς κομματική και οργανωτική ένταξη. Οπαδός της ανάγκης, η αριστερά να συντονιστεί και να αναπτύξει κοινή δράση και να δημιουργήσει νέους ορίζοντες.

Στις αρχές του 2004 το ΚΚΕ μέσω του Ριζοσπάστη τον χαρακτήριζε σαν «το περιβεβλημένο με εφοπλιστικές δάφνες στέλεχος του ΣΥΝ, Αντώνης Νταλακογιώργο, διέγραψε το μέλος της διοίκησης του σωματείου που ενοχλούσε τους καραβοκύρηδες» καθώς και σαν «φερέφωνο των εφοπλιστών».

Το 2017 σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε σε ηλεκτρονική μορφή χαρακτήριζε τόσο τον τότε πρωθυπουργό, Άλεξη Τσίπρα, όσο και τους υπουργούς του, «εφοπλιστόδουλους.»
Αφορμή ήταν τα σχέδια-σκέψεις για δημιουργία παράλληλου με την ελληνική σημαία νηολογίου με έδρα το Άγιο Όρος.
Τον θεωρούν ως έναν από τους διεκδικητές της θέσης του Γενικού Γραμματέα της ΠΝΟ εν όψει της αποχώρησης του καπετάν Γιάννη Χαλά.

Στις σημερινές κινητοποιήσεις η παρουσία κόκκινων πανό παρέσυραν τα ΜΜΕ που έκαναν αναφορά για κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ. Το ΚΚΕ αντέδρασε επικοινωνώντας με τα ΜΜΕ αλλά και με τον ίδιο τον Νταλακογιώργο ο οποίος αναρωτιόταν μετά: «Καλά πως έκαναν τέτοιο λάθος τα ΜΜΕ. Το 80% ήταν σημαίες της ΠΕΝΕΝ και κάποια πανό αντιφασιστικών δράσεων.»
Ένα ακόμη σημείο τριβής με τους «απέναντι» είναι το πόσα μέλη έχει η ΠΕΝΕΝ. Το θέμα είναι παλιό.

Κάποιοι αναφέρονται ακόμα και στις στυλιστικές του επιλογές: «Τον χειμώνα εμφανίζεται μόνιμα με ένα αμπέχονο πράσινο και το καλοκαίρι με ένα μπλουζάκι».

pireas_penen
dalakogiorgos


Ακολουθεί η σημερινή ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ


Η σημερινή μαχητική απεργία της ΠΕΝΕΝ έφερε στο προσκήνιο την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου, ανέδειξε την σημασία της πάλης ενάντια στο νομοσχέδιο οδοστρωτήρα των εργατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, έδωσε το στίγμα η εργατική τάξη και το αγωνιστικό της κίνημα να πορευθούν στον δρόμο του ανυποχώρητου αγώνα, να μην φθάσει στην Βουλή το αντεργατικό κυβερνητικό έκτρωμα.
Η απεργία ξεκίνησε κόντρα και ενάντια στην ενορχηστρωμένη επίθεση που οργάνωσαν από κοινού κυβέρνηση - ΥΕΝ - εφοπλιστές διαμορφώνοντας ένα πολεμικό σκηνικό συνοδευόμενο από την προβοκατόρικη επιχείρηση κοινωνικού αυτοματισμού.
Στην κατεύθυνση αυτή, ενώ γνώριζαν πριν 9 μέρες την εξαγγελθείσα απεργία για τις 3/6, συνέχιζαν να βγάζουν χιλιάδες εισιτήρια, ενημέρωναν τους επιβάτες να κατέλθουν στο λιμάνι μαζί και αυτούς με Ι.Χ και φορτηγά αυτοκίνητα και με αυτό τον τρόπο διαμόρφωναν κλίμα οξείας αντιπαράθεσης επιβατών - απεργών και των κλιμακίων της περιφρούρησης της απεργίας.
Ταυτόχρονα όπως είναι γνωστό από νωρίς χθες το βράδυ βγήκε δικαστική απόφαση η οποία κήρυξε παράνομη την απεργία της ΠΕΝΕΝ!
Επίσης κινητοποιήθηκαν διμοιρίες των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος και μάλιστα ορισμένοι από αυτούς στάλθηκαν με ειδική αποστολή την καταστολή της απεργίας από άλλες λιμενικές αρχές του λεκανοπεδίου της Αττικής!
Στην κυβερνητική πολιτική έβαλαν πλάτη και τα βρώμικα συστημικά ΜΜΕ που από τα ξημερώματα (κυρίως τα τηλεοπτικά κανάλια με ζωντανές μεταδόσεις) καλλιεργούσαν κλίμα πολεμικής αναμέτρησης απεργών - επιβατών!!! Για τον σκοπό αυτό έξω από κάθε πλοίο είχαν στηθεί, καλλιεργώντας την σύγκρουση, ομάδες προβοκατόρων σε διατεταγμένη αποστολή!
Είναι σαφές ότι η στοχοποίηση της πρωτοπόρας δράσης της ΠΕΝΕΝ και της ίδιας της απεργίας από κυβέρνηση - εφοπλιστές διευκολύνθηκε σε μέγιστο βαθμό και από την απόφαση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ για την κήρυξη της απεργίας στις 10/6/2021 καθώς και από την υποχώρηση όλων εκείνων των δυνάμεων που ανέκρουσαν πρύμνα αναστέλλοντας την απεργία στις 3/6.
Στις συνθήκες αυτές και προκειμένου να μην εξυπηρετήσουμε και διευκολύνουμε τους άθλιους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και θεωρώντας ότι τα βασικά μηνύματα της απεργίας πέρασαν σε ευρύτερες εργατικές και λαϊκές δυνάμεις, αποφασίσαμε οργανωμένα - πειθαρχημένα να μετατρέψουμε την 24ωρη απεργία σε στάση εργασίας με ώρα λήξης στις 9 π.μ.
Δώσαμε με επιτυχία και χωρίς κανένα ρήγμα μια κρίσιμη αποφασιστική μάχη κόντρα σε κυβέρνηση - εφοπλιστές και από τον αγώνα αυτό η ΠΕΝΕΝ, το ταξικό κίνημα, ο κλάδος και συνολικά οι Ναυτεργάτες βγαίνουν περισσότερο από ποτέ πιο δυναμωμένοι.
Αντλούμε διδάγματα και από αυτή την αναμέτρηση με κυβέρνηση - εφοπλιστές, προετοιμάζουμε - οργανώνουμε τις δυνάμεις μας για τις επόμενες μάχες που έχουμε μπροστά μας!
Θέλουμε δημόσια να ευχαριστήσουμε τα μέλη μας για την αποφασιστικότητα και την ανταπόκρισή τους σε αυτόν τον αγώνα.
Να ευχαριστήσουμε επίσης εργατικά σωματεία, συλλογικότητες, σχήματα και πολλούς δεκάδες αγωνιστές του κινήματος που έμπρακτα με την συμμετοχή τους εξέφρασαν την αγωνιστική τους αλληλεγγύη στον αγώνα της ΠΕΝΕΝ.
Ανανεώνουμε το αγωνιστικό - απεργιακό μας ραντεβού και δίνουμε την μάχη για την οργάνωση και προετοιμασία της Πανελλαδικής - Πανεργατικής απεργίας στις 10 Ιούνη 2021.

Υ.Γ.: Χαιρετίζουμε την γενναία αγωνιστική στάση των Ναυτεργατών στην γραμμή Κέρκυρας - Ηγουμενίτσας που συνεχίζουν τον αγώνα στο ίδιο μετερίζι με τις ίδιες διεκδικήσεις.



Ειδήσεις σήμερα:

Κέλλας: Παροχή ψηφιακού πιστοποιητικού covid-19 με μία δόση εμβολίου σε όσους έχουν νοσήσει από κορωνοϊό


Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στο Αίγιο - Αισθητός και στην Αττική


Στα 1.239 τα νέα κρούσματα - 476 οι διασωληνωμένοι, 39 θάνατοι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης