Κορωνοϊός - Lockdown: Όχι στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, λόγω των υψηλών κρουσμάτων, λέει ο Γώγος

Κορωνοϊός - Lockdown: Όχι στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, λόγω των υψηλών κρουσμάτων, λέει ο Γώγος

Πιθανή άνοδο των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες βλέπει ο καθηγητής - Τι αναφέρει για την ασφυκτική κατάσταση στα νοσοκομεία και την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών 

katastimata-arthro-6584
Για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και την ασφυκτική κατάσταση στα νοσοκομεία, μίλησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης, αυτή την στιγμή η επιβάρυνση στο ΕΣΥ  είναι μεγάλη. Ως εκ τούτου σημείωσε, δεν μπορούμε να μιλάμε για άνοιγμα του λιανεμπορίου, γιατί όπως σημείωσε μεταξύ άλλων η διασπορά φαίνεται να είναι μεγάλη και είναι δύσκολο να μπορέσει να ελεγχθεί άμεσα.

Ο κ. Γώγος είπε πως «αυτή τη στιγμή το βάρος στο σύστημα είναι τέτοιο που δεν περνάει καν από τη σκέψη μας κάτι τέτοιο. Αν αρχίσει να περνά η επιδημιολογική επιβάρυνση, θα αρχίσει η συζήτηση για το άνοιγμα. Όταν ο μέσος όρος των εβδομάδων αρχίσει να πέφτει σημαντικά και σταθερά, φτάσουμε στα 1.000, τότε μπορούμε να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε» είπε.

Τέλος, τόνισε πως για να αρχίσουμε να συζητάμε θα πρέπει να δούμε τη δυναμική της πανδημίας να ελέγχεται. «Με σιγουριά δε μπορούμε να πούμε τίποτα. Με τον εμβολιασμό  θα έχουμε μείωση των νοσηλευμένων».

Ο κ. Γώγος κλείνοντας επεσήμανε τη σημασία της ατομικής ευθύνης. «Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα».

«Για ένα μικρό διάστημα, 3-4 μέρες, θα έχουμε αυτό το επίπεδο κρουσμάτων. Υπάρχει αβεβαιότητα. Δεν αποκλείεται να ανέβουν τα κρούσματα», είπε ο καθηγητής. Όπως είπε για την αύξηση των κρουσμάτων ρόλο παίζουν και οι μεταλλάξεις, καθώς όπως είπε ο κ. Γώγος το βρετανικό στέλεχος δείχνει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα. «Ο δείκτης θετικότητας είναι λίγο πάνω από το 1».

Κλείσιμο
Ωστόσο, σύμφωνα με τα δεδομένα, από την επόμενη βδομάδα θα υπάρξει μια ύφεση. Σύμφωνα με τις μετρήσεις, τα ποσοστά δεν είναι τόσο μεγάλα, διαφαίνεται μια σταθεροποίηση η οποία μπορεί να αρχίσει να αποτυπώνεται. «Δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει πραγματικά», τόνισε.

Για την επίταξη ιδιωτικών κλινικών, ανέφερε ότι πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν, εκτάκτως. «Χρειάζονται προσλήψεις, όμως δεν θα λύσουν το πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Η επίταξη δεν είναι πάντα αποτελεσματική. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία».


Ειδήσεις σήμερα: 

Survivor: Οι τρεις μπλε υποψήφιοι προς αποχώρηση και η κόντρα Τριαντάφυλλου-Γαλακτερού

25η Μαρτίου: Αρχίζει η μεγάλη γιορτή για τα 200 χρόνια από το 1821

Πρίγκιπας Κάρολος: Το πυκνό πρόγραμμα της επίσκεψής του και το ενδιαφέρον του για το Τατόι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης