Κορωνοϊός: Πρόβλεψη για έως και 2.800 κρούσματα την επόμενη εβδομάδα – Πιέζεται το ΕΣΥ

Κορωνοϊός: Πρόβλεψη για έως και 2.800 κρούσματα την επόμενη εβδομάδα – Πιέζεται το ΕΣΥ

Τζανάκης: Αυξημένα τα κρούσματα την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου - Θωμαΐδης: Παρακινδυνευμένη η άρση του lockdown πριν τις 15 Μαρτίου

test-452
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την πορεία των κρουσμάτων στην χώρα μας το αμέσως επόμενο διάστημα.

Μετά την χθεσινή ψυχρολουσία και τα 2.147 κρούσματα, εκ των οποίων περισσότερα από 1.000 στην Αττική, είναι πλέον ολοφάνερο πως το lockdown οδεύει προς παράταση από μία έως δύο εβδομάδων, ενώ η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι επίσης δύσκολη.

Ο Αντιπρόεδρος Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νικόλαος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το μεσημέρι της Τετάρτης, σχολίασε πως σύμφωνα με το μοντέλο πρόβλεψης κρουσμάτων, αναμένονται την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου τα κρούσματα να φτάσουν περίπου τις 2.500.

Ωστόσο, όπως είπε, αυτή είναι μια κεντρική τιμή, δεν είναι τα ακραία της σημεία. Προς τα κάτω είναι 2.200 και προς τα πάνω είναι 2.800. «Αν η μέση του τιμή είναι τα 2.200, που είναι και το πιο πιθανό, το απώτατο σημείο θα είναι μέχρι 2800 κρούσματα. Αν όμως η μέση τιμή πάει στα 2.500, το απώτατο σημείο θα είναι πάνω από 3.000 κρούσματα», επεσήμανε.

Όπως ανέφερε ο κ. Τζανάκης, «το θέμα με το συγκεκριμένο κύμα είναι ότι εντοπίζεται σε συγκεκριμένο σημείο της χώρας. Εντοπίζεται στην Αττική κατά τα 2/3. Η πίεση δεν διαχέεται σε όλη τη χώρα, ώστε να πέσει σαν μέσος όρος σε όλα τα μέρη, αλλά επιβαρύνει πάρα πολύ την Αττική». Επομένως, την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το μοντέλο, είναι πιο πιθανό τα κρούσματα να φτάσουν τα 2200, με ίσως κάποιες εξάρσεις.

Γκάγκα: Πιέζονται τα νοσοκομεία της Αττικής

Από πλευράς της η Μίνα Γκάγκα, Πρόεδρος Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας σημείωσε πως «το σύστημα στην Αττική είναι πάρα πολύ πιεσμένο. Υπάρχουν κρεβάτια μονάδας, αλλά ό,τι κρεβάτι μονάδας μετατρέπουμε σε Covid, αφαιρείται από άλλους ασθενείς που το χρειάζονται».

Κλείσιμο
Όπως τόνισε, είναι σημαντικό να κρατήσουμε τα κρούσματα σε χαμηλό επίπεδο έτσι ώστε να μπορούν να έχουν περίθαλψη όσοι τη χρειάζονται. Σχετικά με την έκρηξη κρουσμάτων και το πότε θα αρθεί το lockdown, διευκρίνισε ότι είναι σημαντικό να τηρούμε τα μέτρα και η αύξηση δείχνει ότι κάτι δεν κάνουμε σωστά. «Όλα έχουν σχέση με το πόσο πολύ τηρούμε τα μέτρα.»

Θωμαΐδης: Παρακινδυνευμένη η άρση του lockdown πριν τις 15 Μαρτίου

Νωρίτερα, «για άμεση συνάρτηση των κρουσμάτων με τον αριθμό των τεστ» έκανε λόγο ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, σημειώνοντας παράλληλα πως αυτήν την εβδομάδα έγιναν περισσότερα τεστ από την προηγούμενη.

«Το υψηλό φορτίο στα λύματα, δεν αποτυπωνόταν στα κρούσματα, αλλά στην κινητικότητα στις ΜΕΘ», παρατηρεί ο καθηγητής και τονίζει πως «αυτό που είναι κρίσιμο είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ, κάτι που έχει άμεση συνάρτηση με τα κρούσματα».

Όσο αφορά στα αίτια της «έκρηξης» των κρουσμάτων, είπε πως «παρατηρώντας την κινητικότητα δεν μπορούμε να πούμε ότι εφαρμόζεται ένα σκληρό lockdown».

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-c9hju3odr7q9-sf)

«Έχουμε υψηλό φορτίο, που δεν είχαμε παρόμοιο, φαίνεται ότι αυτήν την εποχή έχουμε μεγάλη διασπορά, η οποία μεταφράζεται σε εισαγωγές στο νοσοκομείο, μέρα με τη μέρα», τόνισε και επεσήμανε πως «ήταν παρακινδυνευμένο να συζητάμε για άνοιγμα», είπε, αναφέροντας ως καλύτερη ημερομηνία την 15η Μαρτίου κι εξήγησε, το φορτίο στα λύματα παραμένει υψηλό, κάτι που σημαίνει πως «τα μέτρα δεν αποδίδουν, δεν ξέρω κι αν εφαρμόζονται». Αναγνωρίζοντας την ψυχολογική πίεση και κόπωση, ο καθηγητής κατέληξε ότι «φρονιμότερη» ημερομηνία για την άρση του lockdown είναι η 15η Μαρτίου.

Ειδήσεις σήμερα:

Times: Η Ελλάδα μελετά να ανοίξει τα σύνορα για τους Βρετανούς τουρίστες από τον Μάιο

Γεωργιάδης: Η Μενδώνη δεν έπρεπε να πει ότι εξαπατήθηκε - Πώς σχολίασε την επιλογή Λιγνάδη

Στον εισαγγελέα ο Πασχάλης Τσαρούχας - «Καταθέσαμε όλους τους φακέλους που μαζέψαμε»

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης