Κορωνοϊός: Πανευρωπαϊκή ανησυχία πριν κοπάσει το 2ο κύμα λόγω μεταλλάξεων και μειωμένων εμβολίων

Κορωνοϊός: Πανευρωπαϊκή ανησυχία πριν κοπάσει το 2ο κύμα λόγω μεταλλάξεων και μειωμένων εμβολίων

Προ των πυλών η επέκταση μέτρων σε Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες - Γέφυρες με Ρωσία ρίχνει το Βερολίνο - Παραμένει στο τραπέζι η πρόταση Μητσοτάκη για το κοινό πιστοποιητικό εμβολιασμού μετά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής

kosmos_athina
Ούτε η διαπίστωση ότι η Ελλάδα παραμένει η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα με «πράσινες» περιοχές, δηλαδή περιοχές που έμειναν αλώβητες από την πανδημία (Ήπειρος, νησιά του Ιονίου, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα) σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, δεν στάθηκε αρκετή, για να αλλάξει το κλίμα χθες στην Αθήνα, καθώς έχει φτάσει και στην ελληνική πρωτεύουσα ο πανευρωπαϊκός προβληματισμός για την αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας στο εξής.

Αφενός οι νέες μεταλλάξεις του ιού και αφετέρου η απόφαση της Pfizer για μειωμένες κατά 50% παραδόσεις εμβολίων σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης, όπως η Πολωνία και η Ρουμανία, έχουν βυθίσει στην απαισιοδοξία ακόμη και ηγέτιδες δυνάμεις της ΕΕ. Με τη Γερμανία να τελεί σε lockdown που οδεύει προς νέα παράταση μέχρι τα τέλη Φλεβάρη, εξίσου δυσοίωνο για την υπέρβαση της πανδημίας φαντάζει το άμεσο μέλλον και στη Γαλλία, όπου η νέα επέκταση των περιοριστικών μέτρων είναι και εκεί προ των πυλών. Με την απαγόρευση κυκλοφορίας φλερτάρει για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου η Ολλανδία, ενώ η ΕΕ μοιάζει έτοιμη να κλείσει τα σύνορά της με την Μεγάλη Βρετανία, φοβούμενη την μεταδοτικότητα του ιού λόγω των μεταλλάξεών του.

Πανευρωπαϊκό χάος

Μπροστά στο μικρό, αυτό, ευρωπαϊκό χάος, γέφυρες με τη Ρωσία ρίχνει το Βερολίνο, εξετάζοντας ως εναλλακτικό σενάριο την προμήθεια εμβολίων Sputnik V, πιθανότητα που άφησε ανοιχτή η Καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ, υπό την προϋπόθεση ότι το εμβόλιο θα λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων (ΕΜΑ). Ακόμη χειρότερα εξελίσσεται η κατάσταση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς τα θύματα της πανδημίας θα υπερβούν τις 500.000 τον επόμενο μήνα εκτίμησε, από την πρώτη ημέρα της θητείας του, ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Στο θολό, αυτό, τοπίο εξαιτίας της πανδημίας, μια ευχάριστη νότα αποτέλεσε η συζήτηση της πρότασης του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής για την υιοθέτηση πανευρωπαϊκά ενός κοινού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, ώστε να δημιουργηθεί μια «λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τα ταξίδια».

Θετικοί απέναντι στην ελληνική πρόταση είναι η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), καθώς ο Πρόεδρός της, Αλεξάντρ Ντε Ζινιάκ τόνισε σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ότι «η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Μητσοτάκη θα πρέπει να υιοθετηθεί επειγόντως από την Κομισιόν και όλα τα κράτη-μέλη… Ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα αναγνωρίζεται πανευρωπαϊκά θα αποτελούσε ένα σημαντικό βήμα για να αποκτήσουν οι κυβερνήσεις την απαραίτητη εμπιστοσύνη, ώστε να ανοίξουν και πάλι τα σύνορά τους, αλλά και οι επιβάτες για να πετάξουν χωρίς το εμπόδιο της καραντίνας».

Υπέρ της πρότασης Μητσοτάκη τοποθετείται και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας πως συμφωνεί σε μεγάλο βαθμό με την ιδέα. Πιο επιφυλακτική, ωστόσο, στην παρούσα φάση απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο παρουσιάστηκε χθες η κ. Μέρκελ, με τους ευρωπαίους ηγέτες να προκρίνουν σε ένα πρώτο στάδιο κοινή λίστα πιστοποιημένων τεστ κορωνοϊού.


Ειδήσεις σήμερα: 

Άντονι Μπλίνκεν: «Η σχέση ασφαλείας ΗΠΑ-Ελλάδας είναι σημαντική για τα αμερικανικά συμφέροντά στην Αν. Μεσόγειο»

Γαλλία: Με υποχρεωτικό αρνητικό τεστ PCR όσοι έρχονται στη χώρα-Ποιοι εξαιρούνται

Δάνεια κομμάτων: Σε απολογία καλούνται περισσότερα από 100 άτομα για το αδίκημα της απιστίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης