Κορωνοϊός: Έτσι θα κλείνουμε ραντεβού για το εμβόλιο - Στην τελική ευθεία για το σχέδιο «Ελευθερία»

Κορωνοϊός: Έτσι θα κλείνουμε ραντεβού για το εμβόλιο - Στην τελική ευθεία για το σχέδιο «Ελευθερία»

Έως τον Μάρτιο 1.265.550 δόσεις από τη Pfizer στην Ελλάδα - Εμπλέκονται τέσσερα υπουργεία – Ραντεβού μέσω gov.gr, άυλης συνταγογράφησης και ΚΕΠ – Τηλεφωνικό κέντρο μόνο για εξερχόμενες κλήσεις

emvoliasmos-5
Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για την έναρξη του εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και φυσικά στην Ελλάδα μετά και την έγκριση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Στο πλαίσιο αυτό, πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στα υπουργεία Υγείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Προστασίας του Πολίτη αλλά και το Εθνικής Άμυνας το οποίο θα είναι υπεύθυνο για την εφοδιαστική αλυσίδα, προκειμένου να είναι έτοιμο, μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το σχέδιο «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Μάλιστα, ήδη βρίσκεται σε λειτουργία η πλατφόρμα, emvolio.gov.gr, μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να αντλούν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, αλλά και να κλείνουν ραντεβού.

Υπενθυμίζεται ότι εμβολιασμός στην Ελλάδα ξεκινάει στις 27 Δεκεμβρίου σε πέντε νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μία ημερομηνία κατά την οποία θα κάνει το εμβόλιο και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αποκάλυψε την Δευτέρα κατά την συνάντηση που είχε με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Η Ελλάδα, όπως έγινε γνωστό, στις 26 Δεκεμβρίου αναμένεται να παραλάβει τις πρώτες, 9.000 δόσεις εμβολίων. Επίσης προγραμματίζεται, έως το τέλος Ιανουαρίου να έχουμε παραλάβει 429.000 δόσεις και έως το τέλος Μαρτίου 1.265.550 δόσεις.

Πώς θα κλείνουμε ραντεβού

Με δεδομένο πως ο εμβολιασμός είναι εθελοντικός, οι πολίτες θα χρειαστούν και τα απαραίτητα «κανάλια επικοινωνίας» με το κράτος προκειμένου να κλείσουν το ραντεβού τους. Έτσι, σύμφωνα με το σκέλος που έχει αναλάβει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης τα κανάλια θα είναι τα εξής:

Άυλη συνταγογράφηση

Κλείσιμο
Οι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο με την ημερομηνία και την ώρα του ραντεβού. Η εγγραφή στην άυλη συνταγογράφηση γίνεται ήδη στο ehealth.gov.gr με τους κωδικούς του Taxisnet και τον ΑΜΚΑ.

Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επενδύουν πολλά στις δυνατότητές της, καθώς, όπως λένε υψηλόβαθμα στελέχη του, θα αποτελέσει τον πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο προκειμένου κάποιος να κάνει το εμβόλιο. «Με την άυλη συνταγογράφηση, έχουμε πρόσβαση στα στοιχεία όσων έχουν εγγραφεί, κάτι που επιτρέπει στο κράτος για πρώτη φορά να κάνει την πρώτη κίνηση. Ο πολίτης πριν καν το ζητήσει θα ενημερώνεται για τις λεπτομέρειες του ραντεβού του. Κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα μας», σημειώνουν.

Η συνέχεια, απλή. Ο πολίτης θα λαμβάνει μια ειδοποίηση για τη μέρα, την ώρα και το εμβολιαστικό κέντρο, και θα απομένει απλά να αποδεχτεί το ραντεβού του απαντώντας στο σχετικό SMS ή e-mail. Εάν δεν απαντήσει, τότε εν ευθέτω χρόνω θα λάβει νέα ειδοποίηση. Εάν από την άλλη κάποιος θελήσει να αρνηθεί να συμμετάσχει στον εμβολιασμό, μπορεί απλώς να το δηλώσει. Τα συστήματα θα ενημερωθούν και δεν θα λάβει ξανά αντίστοιχη ειδοποίηση, κάτι που επιβάλλει η απόφαση της κυβέρνησης ο εμβολιασμός να είναι προαιρετικός. Ακριβώς επειδή η άυλη συνταγογράφηση μπορεί να δώσει λύσεις σε πρακτικά ζητήματα θα γίνει ειδική καμπάνια για να προωθηθεί η εγγραφή των πολιτών σε αυτήν. Η παρότρυνση θα απευθύνεται σε όσους έχουν τις ψηφιακές δεξιότητες τόσο για να εγγραφούν όσο και για να βοηθήσουν οικείους και συγγενείς οι οποίοι αδυνατούν να το πράξουν μόνοι τους. Θα είναι μία έκφραση διαγενεακής αλληλεγγύης ώστε όλοι οι Έλληνες να επωφεληθούν της παροχής του εμβολίου και των ψηφιακών υπηρεσιών που παρέχει πλέον το κράτος.

emvolio.gov.gr

Οσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση μπορούν να μπαίνουν στην ειδική πλατφόρμα emvolio.gov.gr και πληκτρολογώντας τον ΑΜΚΑ τους να μαθαίνουν πότε έχει προγραμματιστεί ο εμβολιασμός τους ή να κάνουν τον προγραμματισμό λαμβάνοντας άμεσα σε ψηφιακή μορφή όλες τις πληροφορίες και το σχετικό παραπεμπτικό.
emvolio-gov-gr-1

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως για τον συγκεκριμένο προγραμματισμό, η πλατφόρμα θα ανοίξει μετά το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, αφού πρώτοι θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες. Προς το παρόν στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα βρίσκουμε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό.

ΚΕΠ

Για όσους πολίτες δεν έχουν τις ψηφιακές δεξιότητες να αξιοποιήσουν τις προαναφερθείσες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, προβλέπεται να ενημερώνονται και να κλείνουν τα ραντεβού μέσω των ΚΕΠ.

Παράλληλα οι πολίτες θα μπορούν να επιβεβαιώσουν ή/και να αλλάξουν την ημερομηνία των ραντεβού τους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, σχεδιάζεται η υλοποίηση τηλεφωνικού κέντρου, μόνο, όμως, για εξερχόμενες κλήσεις, προκειμένου να υπενθυμίζονται τα ραντεβού στους πολίτες. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης έχει δηλώσει, πάντως, πως στους παραπάνω τρόπους δεν αποκλείεται να προστεθούν κι άλλοι προκειμένου να διευκολυνθούν όσο γίνεται περισσότερο οι πολίτες.

Την ίδια ώρα, με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, όσοι εμβολιάζονται θα λαμβάνουν και μια ειδική βεβαίωση, μέσω της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Έκδοσης Βεβαίωσης Εμβολιασμού, η οποία θα δημιουργηθεί το επόμενο διάστημα. Μία εξέλιξη που είχε αποκαλύψει το «ΘΕΜΑ» από τις 08 Δεκεμβρίου. Η βεβαίωση θα περιλαμβάνει όνομα, επώνυμο, ΑΜΚΑ, ημερομηνία εμβολιασμού, εμβολιαστικό κέντρο ή τη δομή που διενεργήθηκε ο εμβολιασμός και τον τύπο του εμβολίου.

Μεταξύ άλλων ρυθμίσεων, η τροπολογία προβλέπει τη δημιουργία του Συστήματος Προτεραιοποίησης Εμβολιαζόμενων κατά του κορωνοϊού. Το εν λόγω Σύστημα θα συλλέγει όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, μητρώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ΑΜΚΑ και στοιχεία επικοινωνίας, ανάλογα με τα κριτήρια και την κατηγοριοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών από μητρώα και πληροφοριακά συστήματα του δημόσιου τομέα.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την τροπολογία

Υπό αστυνομικό κλοιό τα εμβόλια

Όμως, εκτός του υγειονομικού σκέλους, υπάρχει και αυτό της μεταφοράς και αποθήκευσης. Εκεί έρχεται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με το σχέδιο ασφαλείας που έχει καταρτίσει η ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να περιφρουρήσει τα σκευάσματα που θα κατευθυνθούν τελικώς στα εμβολιαστικά κέντρα.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι στιγμής σε έξι μεγάλες φαρμακαποθήκες σε πέντε περιοχές της χώρας έχουν τοποθετηθεί 14 ψύκτες βαθείας κατάψυξης όπου θα αποθηκεύονται τα εμβόλια. Αυτές είναι σε: Αττική, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Πάτρα και Τρίκαλα. Την ίδια ώρα, περίπου 3.000 με 4.000 άτομα από τα Σώματα Ασφαλείας θα φυλάσσουν σε 24ωρη βάση τις αποθήκες αυτές ενώ θα φροντίσουν να διασφαλιστεί η μεταφορά των εμβολίων στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα.

Ειδήσεις σήμερα

Πανδημία-ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τα 18 εκατομμύρια τα κρούσματα

Παναμάς: Απαγορεύεται μέχρι νεοτέρας η είσοδος στους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική


Σεισμική δόνηση 3,2 Ρίχτερ στην Κάρπαθο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης