Δύο υπερσύγχρονα σκάφη για το Λιμενικό κατέπλευσαν στον Πειραιά

Δύο υπερσύγχρονα σκάφη για το Λιμενικό κατέπλευσαν στον Πειραιά

Μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα άνω των 35 κόμβων, έχουν μήκος 38,6 μέτρα και αυτονομία κίνησης τα 1.000 μίλια

Λιμενικο_2
Δύο υπερσύγχρονα σκάφη παρέλαβε το Λιμενικό Σώμα σε σύνολο τεσσάρων που έχουν παραγγελθεί. Ναυπηγήθηκαν στις ιταλικές γιάρδες Cantiere Navale Vittoria. Μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα άνω των 35 κόμβων, έχουν μήκος 38,6 μέτρα και αυτονομία κίνησης τα 1.000 μίλια.

Τα 3ο θα παραληφθεί τέλος Μαΐου του 2021 και τέταρτο τέλος Νοεμβρίου. Τα δύο πρώτα εστάλησαν τώρα για να δοκιμαστούν από τους Λιμενικούς. Επισήμως θα παραληφθούν τέλη Ιανουαρίου 2021 από το Λιμενικό Σώμα. Το κόστος απόκτησής τους καλύπτεται και από Ευρωπαϊκά κονδύλια.

Λιμενικο_1


Κλείσιμο
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στη γραπτή ομιλία που έστειλε στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό ο Γιάννης Πλακιωτάκης που συνεχίζει να νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό λόγω κορωνοϊού, επεσήμανε για τη μεγιστοποίηση ασφάλειας σε θάλασσες και παραλίες:

«Στοχεύοντας στην ολοκληρωμένη διαχείριση θαλασσίων συνόρων και την καταπολέμηση του εγκλήματος στη θάλασσα, καταρτίζουμε επικαιροποιημένη Εθνική Στρατηγική Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων, στη βάση του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού του Frontex.

Όπως ήδη έχω αναφέρει, είναι σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία για την εγκατάσταση ενός Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ).

Πρόκειται για έργο συνολικού προϋπολογισμού 62 εκ. ευρώ, το οποίο διασφαλίζει την ενημέρωση για την κατάσταση στο θαλάσσιο πεδίο ευθύνης του Λιμενικού Σώματος σε πραγματικό χρόνο και επί 24ωρου βάσεως. Με αυτόν τον τρόπο, το ΕΣΟΘΕ, πέραν της προστασίας των εξωτερικών θαλασσίων συνόρων της ΕΕ, θα συμβάλλει ενεργά στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και στην πάταξη κάθε μορφής εγκληματικότητας και παραβατικότητας στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο. Επίσης, θα θωρακίσει την ασφαλή ναυσιπλοΐα και την αποτελεσματική παρακολούθηση της θαλάσσιας κυκλοφορίας και θα μεγιστοποιήσει την αποτελεσματικότητα των μέτρων για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Ακόμα, προωθούμε Ειδικό Εξοπλιστικό πρόγραμμα για την αναβάθμιση των πλωτών, χερσαίων και εναερίων μέσω του Λιμενικού Σώματος. Ενδεικτικά αναφέρω:

- Το Εξοπλιστικό Πρόγραμμα για 30 Πλωτά Μέσα

- Το Εξοπλιστικό πρόγραμμα για αναβάθμιση εξοπλισμού και ιματισμού ειδικών Ομάδων και του συνόλου των στελεχών

- Το Εξοπλιστικό πρόγραμμα για συστήματα επικοινωνιών και Πληροφοριών

- Τη διαμόρφωση του Εθνικού Σχεδίου Ικανοτήτων για το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, με έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα

Πέρα όμως από την προστασία θαλάσσιων συνόρων, η επιχειρησιακή επάρκεια του Λιμενικού Σώματος ενισχύεται και στον κλάδο της αστυνόμευσης, μέσα από στρατηγικές συνεργασίες για την πρόληψη και μείωση ατυχημάτων στον θαλάσσιο χώρο. Στην κατεύθυνση αυτή, επεκτείνουμε το Πληροφοριακό Σύστημα της Λιμενικής Αστυνομίας για την επιτήρηση των θαλάσσιων δραστηριοτήτων, σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό Οργανισμό SafeWaterSports, εκσυγχρονίζοντας και εξοπλίζοντας τις κατά τόπους λιμενικές αρχές με σύγχρονα ηλεκτρονικά εποπτικά μέσα για την αποτελεσματικότερη εκτέλεση των καθηκόντων τους».


Ειδήσεις σήμερα:

Δημόπουλος (ΘΕΜΑ 104,6): Πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού για να πετύχουμε ανοσία

Ο κορωνοϊός «λυγίζει» το σύστημα υγείας της Σουηδίας - «Αποτύχαμε», λέει ο βασιλιάς της χώρας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης