Παραμένει «στο κόκκινο» το επιδημιολογικό φορτίο - 300 νεκροί τις πρώτες τρεις ημέρες του Δεκεμβρίου

Παραμένει «στο κόκκινο» το επιδημιολογικό φορτίο - 300 νεκροί τις πρώτες τρεις ημέρες του Δεκεμβρίου

Τι δείχνουν οι δείκτες των λοιμωξιολόγων για τις ΜΕΘ - Νέο αρνητικό ρεκόρ με 622 διασωληνωμένους - Προς το «όχι» οι ειδικοί για το άνοιγμα των σχολείων πριν τις Γιορτές - Ποιες περιοχές παραμένουν στο «κόκκινο»

entatiki-sotiria-0
Δυσχεραίνει συνεχώς η κατάσταση σε ό,τι αφορά την επιδημία κορωνοϊού στη χώρα μας. Ο αριθμός των 1.882 νέων κρουσμάτων που ανακοινώθηκε την Πέμπτη από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), και που είναι χαμηλότερος σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες ημέρες, δεν θεωρείται ότι αποτυπώνει τάση υποχώρησης, αλλά μάλλον έχει συγκυριακό χαρακτήρα.

Το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό ακόμη, αναφέρουν οι ειδικοί και καταγράφεται μια οριακή σταθεροποίηση του ημερήσιου αριθμού κρουσμάτων γύρω στα 2.000.

Ο σκληρός δείκτης των θανάτων αποτυπώνει τη μελανή εικόνα, καθώς άλλοι 100 νεκροί καταγράφηκαν σήμερα, ανεβάζοντας το σύνολο των νεκρών σε 300 μέσα στις τρεις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, ενός μήνα που αναμενόταν με προσδοκίες για την άρση των περιοριστικών μέτρων έπειτα από το lockdown του Νοεμβρίου.

Η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων στη Βόρεια Ελλάδα

Συνολικά, οι νεκροί έχουν ανέλθει στους 2.706, με τη συντριπτική πλειονότητα των νεκρών να καταγράφεται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες και επίσης τα θύματα να προέρχονται από τη Βόρεια Ελλάδα. Ενδεικτικά, χθες το 82% των θανάτων δηλώθηκε σε νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης.

Εξίσου «σκληρός» είναι ο άλλος σημαντικός δείκτης που παρακολουθούν οι ειδικοί, εκείνος που καταγράφει τους διασωληνωμένους. Τουλάχιστον 622 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 δίνουν μάχη για τη ζωή τους μέσα στις ΜΕΘ - πρόκειται για τον μεγαλύτερο μέχρι τώρα αριθμό διασωληνωμένων στα νοσοκομεία λόγω κορωνοϊού.

Από τους διασωληνωμένους, οι μισοί είναι ηλικίας 65 χρόνων και άνω, ενώ άλλοι 287 ασθενείς είναι ηλικίας κάτω των 64 χρόνων. Μάλιστα, 13 διασωληνωμένοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-39 χρόνων.

Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

Κλείσιμο
Η Αττική, η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και η Πιερία κρατούν και σήμερα τα αρνητικά πρωτεία στον ημερήσιο αριθμό νέων λοιμώξεων. Ειδικότερα, στην Αττική καταγράφηκαν 334 κρούσματα, αριθμός που είναι μεν σταθερός επί περίπου δύο εβδομάδες, αλλά θεωρείται υψηλός με δεδομένο ότι εφαρμόζεται lockdown. Στα νοσοκομεία της Αττικής το περασμένο 24ωρο νοσηλεύονταν 594 ασθενείς σε απλές κλίνες και άλλοι 175 σε ΜΕΘ.

«Πρωταθλήτρια» ημέρας στα κρούσματα αναδεικνύεται και πάλι η Θεσσαλονίκη, με 428 κρούσματα κορωνοϊού, ενώ σε υψηλό επίπεδο παραμένουν και τα κρούσματα στην όμορη Πιερία (110). Με δεκάδες κρούσματα μπαίνουν στον επιδημιολογικό χάρτη η Πέλλα (69) και η Ημαθία (61). Η «κινητικότητα» του κορωνοϊού είναι πολύ υψηλή σε αυτές τις περιοχές, κάτι που μαρτυρά και μεγάλη κινητικότητα του πληθυσμού.

Συνολικά, σε 52 περιοχές της χώρας καταγράφονται κρούσματα. Οι περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας παραμένουν επιβαρυμένες, ενώ στη σημερινή επιδημιολογική έκθεση εντοπίζονται και νησιωτικές περιοχές, όπως η Μήλος, η Νάξος, η Σύρος και η Σαντορίνη.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Στα 1.882 τα νέα κρούσματα - 622 διασωληνωμένοι, 100 θάνατοι

Μέτρα: «Όχι» στο άνοιγμα των σχολείων - Τι λένε οι λοιμωξιολόγοι

Απαλλάχθηκε στο δικαστήριο η 32χρονη που έκανε σεξ με 14χρονο - Τι «έπεισε» τους ενόρκους!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης