Πολυτεχνείο: Οι τρεις «γύροι» του ΚΚΕ για το Πολυτεχνείο κόντρα στα μέτρα

Πολυτεχνείο: Οι τρεις «γύροι» του ΚΚΕ για το Πολυτεχνείο κόντρα στα μέτρα

Πολιτική και κοινωνική έκπληξη η στάση του - Συγκέντρωση στην πρεσβεία των ΗΠΑ, επεισόδια στα Προπύλαια και  «παρέλαση» στη Θεσσαλονίκη - Πώς πέρασε «κάτω από τα ραντάρ» ο σχεδιασμός του Περισσού - Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Εξαντλήσαμε κάθε όριο ανοχής, διαλύθηκαν παράνομες συγκεντρώσεις

kkepolytexneio
Την επιχειρησιακή του «δεινότητα» υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας απέδειξε σήμερα ο Περισσός, μετατρέποντας την 47η επέτειο του Πολυτεχνείου, από «επέτειο πανδημίας» σε… «επέτειο ΚΚΕ». Κρατώντας σιγή ιχθύος μέχρι αργά χθες το βράδυ και πρωτοστατώντας όλες τις τελευταίες ημέρες στην έκδοση κοινού ψηφίσματος διαμαρτυρίας, υπογεγραμμένο επίσης από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25, το ΚΚΕ θέλησε να κλέψει πολιτικά την παράσταση στη σημερινή επέτειο, καταστρώνοντας για το λόγο αυτό «ειδικό σχέδιο δράσης».

Στις συγκεντρώσεις στο Πάρκο Ελευθερίας και τη Β. Σοφίας τα μέλη του ΚΚΕ αποχώρησαν χωρίς άλλα παρατράγουδα. Ωστόσο, το μεσημέρι, βρέθηκαν «ξαφνικά» στα Προπύλαια, με την αστυνομία, αυτή τη φορά να αντιδρά και να  προχωρά στη διάλυση της συγκέντρωσης. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μάλιστα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρεται: «Το ΚΚΕ συγκέντρωσε και 200 περίπου άτομα εμπρός από το σταθμό του μετρό στο Μέγαρο Μουσικής για να κατευθυνθεί προς την αμερικάνικη Πρεσβεία. Η Αστυνομία δεν το επέτρεψε. Τα άτομα προσήλθαν χρησιμοποιώντας παραπλανητικά sms. Η Αστυνομία ανέφερε στους διοργανωτές ότι η συγκέντρωση είναι παράνομη και ζήτησε τη διάλυσή της. Έλαβε τη διαβεβαίωση ότι θα γίνει σε λίγα λεπτά, γι’ αυτό δεν επενέβη εξαντλώντας κάθε όριο ανοχής.

Αργότερα στο κέντρο της Αθήνας, εντελώς απρόκλητα το ΚΚΕ συγκέντρωσε περίπου 1.500 άτομα στα Προπύλαια και προσπάθησε να κάνει πορεία. Η Αστυνομία ζήτησε επανειλημμένα την αποχώρηση. Με διάφορα προσχήματα για παρουσία εισαγγελέα -που ήταν ήδη ενήμερος- και διαμαρτυρίες για «σκισμένα πουκάμισα» οι διαδηλωτές δεν υποχώρησαν».

Επεισόδια Πολυτεχνείο (2)


Κάτω από τα ραντάρ

Περνώντας χαμηλά κάτω από τα ραντάρ της ΕΛ.ΑΣ και των ΜΜΕ, ο Περισσός μετέδιδε μέχρι χθες αργά το βράδυ πως θα αρκεστεί σε μια συμβολική συγκέντρωση με μάσκες και αποστάσεις, παράλληλα με την καθιερωμένη κατάθεση στεφάνου από μέρους του Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Μάλιστα, πηγές του Περισσού διευκρίνιζαν προς τους εκπροσώπους του Τύπου ότι η ακριβής ώρα και η τοποθεσία της συνάντησης των μελών τους για την εκκίνηση του εορτασμού θα παρέμενε κρυφή μέχρι την τελευταία στιγμή, ώστε να διασφαλιστεί με αυτόν τον τρόπο ότι το ΚΚΕ δεν θα ευθυνόταν για τυχόν φαινόμενα συνωστισμού και παραβίασης των μέτρων προστασίας.



Οι συλληφθέντες του ΚΚΕ


Αντ’ αυτού, λίγο μετά τις 10 το πρωί, περίπου 200 μέλη της ΚΟ του ΚΚΕ Αττικής, μαζί με εκπροσώπους από τα τρία Εργατικά Κέντρα, την κομματική Νεολαία και συνδικάτα εμφανίστηκαν μπροστά από την Αμερικανική Πρεσβεία, κρατώντας πανό με το σύνθημα «Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας σε ζωή, υγεία, δουλειά - Τιμάμε το Νοέμβρη στο δρόμο του αγώνα». Οι συγκεντρωμένοι φορούσαν μάσκες και κρατούσαν αποστάσεις, ενώ συστάσεις προς τον Γ.Γ. του ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος ήταν παρών, απηύθυνε εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ, χωρίς όμως να παρεμποδίσει τους συγκεντρωμένους να κατευθυνθούν με πορεία στο κοντινό Πάρκο Ελευθερίας.


Για τον «αγωνιστικό γιορτασμό», μάλιστα, μπροστά από την Πρεσβεία των ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγές του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, πολλοί από τους διαδηλωτές στο μπλοκ του ΚΚΕ είχαν μετακινηθεί από τα σπίτια τους, έχοντας προηγουμένως αποστείλει γραπτό μήνυμα στο 13033 με τον κωδικό 1, δηλαδή την μετάβαση στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», κάνοντας, δηλαδή, μαζικά χρήση της δυνατότητας μετάβασης στο… γιατρό ως έκτακτης ανάγκης. Από πλευράς του, ο Περισσός δήλωσε άγνοια για την αποστολή SMS από τα μέλη του, τα οποία συμμετείχαν στη διαμαρτυρία, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως ούτε στην συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς είχαν ακολουθήσει ανάλογη πρακτική με τα SMS, δίνοντας, ωστόσο, βροντερό «παρών» στο Σύνταγμα, παρά τις σχετικές απαγορεύσεις. 



Κλείσιμο
Πολυτεχνείο (11)
Επεισόδια Πολυτεχνείο

Κουτσούμπας: «Κάνουν το αυτονόητο»

Ταυτόχρονα με την Αμερικανική Πρεσβεία στην Πλατεία Μαβίλη, η οποία αποτέλεσε το πρώτο σημείο συνάντησης μελών του κόμματος, στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ συγκεντρώθηκαν και στους χώρους του ΕΑΤ-ΕΣΑ, στο Πάρκο Ελευθερίας, το οποίο είχε σημανθεί στον «επιχειρησιακό χάρτη» του Περισσού ως δεύτερο σημείο συνάντησης. Εκεί, ο Γ.Γ της ΚΕ του ΚΕ προχώρησε σε δηλώσεις σε εκπροσώπους των ΜΜΕ, αφού πρώτα κατέθεσε στεφάνι στην μνήμη των αγωνιστών της εξέγερσης, ενώ ερωτηθείς σχετικά με τη διαδήλωση έξω από την αμερικανική πρεσβεία, παρά την απαγόρευση συγκεντρώσεων, ο κ. Κουτσούμπας απάντησε πως «Κάνουν το αυτονόητο. Είναι συμβολική κίνηση νέων ανθρώπων του ελληνικού λαού -όπως βλέπετε είναι συγκεκριμένα άτομα- ενάντια στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, σ’ αυτά που υπέφερε η χώρα μας εξαιτίας της πολιτικής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

Η δεύτερη φάση

Με την πρώτη φάση των επετειακών εκδηλώσεων να ολοκληρώνεται γύρω στις 12 το μεσημέρι και με το ΚΚΕ να πραγματοποιεί την πολυπληθέστερη αριθμητικά συγκέντρωση από πλευράς της αντιπολίτευσης, δόθηκε η εντύπωση πως ολοκληρώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του ο εορταστικός σχεδιασμός του Περισσού. Στον αντίποδα, λίγο μετά την μία το μεσημέρι, στελέχη του κόμματος και της νεολαίας άρχισαν να συγκεντρώνονται στα Προπύλαια, με στόχο να φτάσουν στο Πολυτεχνείο, διασχίζοντας την οδό Πανεπιστημίου και φτάνοντας μέχρι την Πλατεία Ομονοίας.

Προσαγωγές
Την ίδια ακριβώς ώρα, συγκέντρωση πραγματοποιούσε και το ΠΑΜΕ Θεσσαλονίκης, έχοντας οργανώσει πορεία με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τον ΣΦΕΑ, τα εργατικά σωματεία και τους φοιτητικούς συλλόγους, έξω από το Αμερικάνικο Προξενείο στη Θεσσαλονίκη, όπου λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, οι διαδηλωτές έκαψαν την αμερικανική σημαία.

Επεισόδια στα Προπύλαια

Κατακόρυφα, ωστόσο, εκτοξεύτηκε η ένταση μπροστά από τα Προπύλαια, όταν στους περίπου 500 συγκεντρωμένους – μέλη του ΚΚΕ ζητήθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις να αποχωρήσουν, καθώς απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις, με αποτέλεσμα να προκληθούν τεταμένες σκηνές. Για «αδιανόητα πράγματα» έκανε λόγο ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, ζητώντας το λόγο από τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. που ήταν στο σημείο, ενώ σύμφωνα με τον Περισσό προπηλακίστηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Θανάσης Παφίλης, αλλά και άλλοι βουλευτές που ήταν παρόντες, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε 5 προσαγωγές.

«Ήταν εδώ και περιμένανε. Δεν καναν τίποτα» υποστήριξε ο κ. Κουτσούμπας, ενώ σύμφωνα με τα κομματικά ΜΜΕ του Περισσού επρόκειτο για «απρόκλητη επίθεση». Στη συνέχεια, ακολούθησε τηλεφωνική παρέμβαση του κ. Παφίλη προς τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου με αίτημα την άμεση απελευθέρωση των προσαχθέντων από τις αστυνομικές δυνάμεις, αίτημα με το οποίο συντάχθηκε και ο βουλευτής, Αλέξης Χαρίτσης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας από το βήμα της Βουλής.

Παρά την παροδική εκτόνωση της κατάστασης, λίγο μετά τις 2.30 το μεσημέρι η εστία της έντασης στην Πανεπιστήμιου αναζωπυρώθηκε, με τους «Αίαντες» της ΕΛ.ΑΣ. να εκτοξεύουν νερό, ενώ οι διαδηλωτές άρχισαν να τρέχουν προς την Ομόνοια, με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να τους ακολουθούν κατά πόδας. Εκτός από τις διμοιρίες των ΜΑΤ και τις «αύρες» μεγάλος αριθμός μοτοσυκλετών της ΕΛΑΣ παρατάχθηκε στην Πανεπιστημίου, με σαφή πρόθεση να διαλυθεί η συγκέντρωση, όπως και συνέβη περίπου μια ώρα αργότερα, όταν γύρω στις 3.30 κόπασε η ένταση.

Αφήνοντας ασχολίαστη την πρόκληση της έντασης, «έφαγε τα μούτρα της!» η κυβέρνηση απάντησε ο Περισσός, καταδικάζοντας το «σημερινό όργιο κυβερνητικού αυταρχισμού, αστυνομικής βίας και καταστολής», σε ανακοίνωσή του, μετά το πέρας των επεισοδίων.


DSC_8902-01_2


DSC_8935_2

 

DSC_8921-01_2

 

5189209


ΝΔ:  Για μικροκομματικούς λόγους ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 έκαναν μέτωπο κατά της κοινωνίας

Τις συγκεντρώσεις των ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 σχολίασε η ΝΔ, που σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της, αναφέρει:
«O ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜΕΡα25 είχαν την ευκαιρία να δείξουν αυτές τις μέρες ότι πρώτο καθήκον τους έχουν την προστασία της δημόσιας υγείας.
Αντ’ αυτού, για μικροκομματικούς λόγους, αποφάσισαν πως αυτή ήταν η κατάλληλη ευκαιρία να κάνουν μέτωπο εναντίον της Κυβέρνησης. Τελικά αυτό που κατάφεραν είναι να κάνουν μέτωπο κατά της κοινωνίας. 
Τους παραδίδουμε στην κρίση της».

5189242

 

5189287
DSC_1802_2

 

DSC_8867_2
DSC_9014_2



DSC_9024_2



Η ανακοίνωση του ΚΚΕ για τα επεισόδια

Το ΚΚΕ καταδικάζει το σημερινό όργιο κυβερνητικού αυταρχισμού, αστυνομικής βίας και καταστολής.

Απέναντι σε μια συγκέντρωση που τηρούσε υποδειγματικά τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, η κυβέρνηση και η αστυνομία απάντησαν με αναίτιες και απρόκλητες επιθέσεις, προπηλακισμούς βουλευτών και στελεχών του ΚΚΕ, του ίδιου του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, δεκάδες προσαγωγές και τραυματισμούς διαδηλωτών.

Η κυβέρνηση έχει ιστορικές και εγκληματικές ευθύνες. Αποδείχτηκε περίτρανα ότι η προστασία απ’ την πανδημία ήταν μόνο το πρόσχημα, αφού οι πρώτοι που αγνόησαν προκλητικά τα μέτρα προστασίας ήταν η κυβέρνηση, το κράτος και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι πλέον προφανής και στον πιο δύσπιστο. Θέλει, πίσω απ’ το σκηνικό σύγκρουσης που στήνει, να κρύψει τις ευθύνες της για την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας και για την έλλειψη των αναγκαίων μέτρων, που στοιχίζουν καθημερινά σε χιλιάδες κρούσματα και δεκάδες θανάτους. Ήθελε, επίσης, με πρόσχημα την πανδημία να ξεμπερδέψει με το αγωνιστικό και εξεγερτικό μήνυμα του Πολυτεχνείου.

Έφαγε τα μούτρα της! Ο κυβερνητικός αυταρχισμός και οι απαγορεύσεις ακυρώθηκαν στην πράξη. Και η συγκέντρωση έγινε και η πορεία έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία. Και μάλιστα με την υποδειγματική τήρηση όλων των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Εδώ και τώρα να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι προσαχθέντες. Η κυβέρνηση θα μας βρίσκει κάθε μέρα μπροστά της, στον αγώνα για υγεία, ζωή, δουλειά με δικαιώματα.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τα επεισόδια και τις συγκεντρώσεις 

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα σύμβολα της μεταπολιτευτικής μας δημοκρατίας. Στις σημερινές δραματικές συνθήκες πανδημίας, ζητήθηκε από την Κυβέρνηση ο εορτασμός να γίνει χωρίς πορεία, με την κατάθεση στεφάνων. Η Αστυνομία απαγόρευσε τις συναθροίσεις με περισσότερα από 4 άτομα.

Σήμερα το πρωί στο πάρκο Ελευθερίας τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΚΚΕ έκαναν εκδηλώσεις και κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο του ΕΑΤ ΕΣΑ, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα και παραβιάζοντας την απαγόρευση.

Το ΚΚΕ συγκέντρωσε και 200 περίπου άτομα εμπρός από το σταθμό του μετρό στο Μέγαρο Μουσικής για να κατευθυνθεί προς την αμερικάνικη Πρεσβεία. Η Αστυνομία δεν το επέτρεψε. Τα άτομα προσήλθαν χρησιμοποιώντας παραπλανητικά sms. Η Αστυνομία ανέφερε στους διοργανωτές ότι η συγκέντρωση είναι παράνομη και ζήτησε τη διάλυσή της. Έλαβε τη διαβεβαίωση ότι θα γίνει σε λίγα λεπτά, γι’ αυτό δεν επενέβη εξαντλώντας κάθε όριο ανοχής.

Αργότερα στο κέντρο της Αθήνας, εντελώς απρόκλητα το ΚΚΕ συγκέντρωσε περίπου 1.500 άτομα στα Προπύλαια και προσπάθησε να κάνει πορεία. Η Αστυνομία ζήτησε επανειλημμένα την αποχώρηση. Με διάφορα προσχήματα για παρουσία εισαγγελέα – που ήταν ήδη ενήμερος - και διαμαρτυρίες για «σκισμένα πουκάμισα» οι διαδηλωτές δεν υποχώρησαν.

Η Αστυνομία χωρίς κανένα «όργιο αστυνομικής βίας», αλλά εφαρμόζοντας το νόμο που ισχύει για όλους τους πολίτες, χρησιμοποίησε μέτρα και μεθόδους διάλυσης με κλιμάκωση. Με τελευταία, αλλά αναγκαία, τη ρίψη χημικών.

Τα γεγονότα είναι καταγεγραμμένα και θα δοθούν στη δημοσιότητα.

Οι διαδηλωτές διαλύθηκαν και επανασυγκεντρώθηκαν.

Έγιναν προσαγωγές και ακολουθούνται οι νόμιμες διαδικασίες.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός - Σουηδία: Πώς η χαλαρότητα έφερε έκρηξη θανάτων αντί για «ανοσία αγέλης»

«Καλλιστώ»: Ποιος και τι έφταιξε για το ναυτικό ατύχημα - Στα 40 εκατ. ευρώ η εγγυοδοσία

Επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας με μέλη του ΚΚΕ που έκαναν δεύτερη συγκέντρωση - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης