LIVE

Κορωνοϊός

Κορωνοϊός - Σουηδία: Πώς η χαλαρότητα έφερε έκρηξη θανάτων αντί για «ανοσία αγέλης»

sweden_m

Η επιδημιολογική εικόνα δικαιολογεί απόλυτα το συναγερμό: Απόλυτο ρεκόρ, με 5.990 νέα κρούσματα!

Το ότι η εξάπλωση της επιδημίας στη Σουηδία έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο επιβεβαίωσε εμπράκτως η στροφή 180 μοιρών την οποίαν αποφάσισε να πάρει η τοπική κυβέρνηση. Επιβάλλοντας, για πρώτη φορά από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, όριο 8 ατόμων σε συναθροίσεις ανάμεσα σε άλλα, πρωτοφανώς αυστηρά για τα σουηδικά ήθη, περιοριστικά μέτρα.

Τα τελευταία ποσοτικά δεδομένα δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή. Η επιδημιολογική εικόνα δικαιολογεί απόλυτα το συναγερμό: Απόλυτο ρεκόρ, με 5.990 νέα κρούσματα. Η εξέλιξη αυτή ανάγκασε τον πρωθυπουργό της Σουηδίας, Στέφαν Λέφβεν να ανακοινώσει τον υποχρεωτικό περιορισμό των 8 ανθρώπων ανά δημόσια συγκέντρωση, ένα μέτρο το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από τις 24 Νοεμβρίου.

Το σοκ για τους Σουηδούς είναι εξαιρετικά ισχυρό, καθώς το προηγούμενο όριο του συναθροίζεσθαι ήταν από 50 έως 300 άτομα, ανάλογα με τον τύπο της εκδήλωσης. Ο Λέφβεν κατέστησε σαφές ότι «αυτοί είναι οι νέοι κανόνες για ολόκληρη την κοινωνία μας. Δυστυχώς οι πολίτες δεν ακολούθησαν τις συστάσεις της κυβέρνησης για την προφύλαξη από τον κορωνοϊό με την ίδια επιμέλεια όπως είχαν κάνει την άνοιξη. Γι' αυτό σήμερα σας λέω να μην πηγαίνετε σε γυμναστήρια. Να μην πηγαίνετε σε βιβλιοθήκες. Να μην μαζεύεστε σε σπίτια πολλοί μαζί για φαγητό. Ακυρώστε τα όλα».
Covid: Sweden slashes gatherings of 300 people to eight as cases surge | ITV News


Τυπικά η κυβέρνηση της Σουηδίας δεν έχει τη δυνατότητα να απαγορεύσει τις κατ' οίκον συγκεντρώσεις, οπότε το όριο των 8 ατόμων επιβάλλεται στις αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, τα εστιατόρια, ακόμη και τα σχολεία. Σε ό,τι αφορά στα μπαρ και τα καταστήματα εστίασης, από τις 20 Νοεμβρίου και έως το τέλος Φεβρουαρίου θα τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση διάθεσης αλκοολούχων ποτών μετά από τις 10 μμ.

Ο Λέφβεν διατύπωσε τη δυσοίωνη πρόβλεψη ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Και κάλεσε τους κατοίκους της Σουηδίας να αναλάβουν τις ευθύνες τους, προκειμένου να ανασχεθεί η μετάδοση της νόσου. Με έναν τόνο παραπόνου, στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι «την άνοιξη είδαμε μεγάλη συμμόρφωση. Τότε ήταν αρκετές μερικές συστάσεις και όλοι κρατούσαμε αποστάσεις μεταξύ μας και ακυρώσαμε τα σχέδιά μας. Τώρα πια όμως η συμμόρφωση έχει μειωθεί».

Παρόλ' αυτά, όλως παραδόξως, ο Στέφαν Λέφβεν επιμένει ότι η Σουηδία «εξακολουθεί να μην πιστεύει στην αποτελεσματικότητα του καθολικού lockdown. Αντιθέτως πιστεύουμε ότι τα μέτρα που έχουμε πάρει μέχρι στιγμής, ήταν αυτά που έπρεπε». Το πόσο καλά πηγαίνει η Σουηδία, επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Μίκαελ Ντάμπεργκ, διευκρινίζοντας ότι τα νέα αυστηρά μέτρα θα ισχύσουν για τέσσερις εβδομάδες σε πρώτη φάση, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθούν την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά και μετά από την περίοδο των γιορτών.

Η Σουηδία υπήρξε το προπύργιο του «χαλαρού» δόγματος στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, επιδιώκοντας την περιβόητη «ανοσία της αγέλης», η οποία υποτίθεται πως θα εξουδετέρωνε φυσιολογικά τον SARS-Cov-2.

Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος Άντερς Τένιελ, γνωστός καθ' ημάς σαν ο «Σουηδός Τσιόδρας», αντίθετα από τον Έλληνα συνάδελφο και ομόλογό του, επέμενε να ευαγγελίζεται τη θεωρία της ελάχιστης δυνατής παρέμβασης στην καθημερινότητα των Σουηδών πολιτών. Για ένα διάστημα, σχηματικά από τον Ιούλιο έως το μέσον του Σεπτεμβρίου, η εξέλιξη της πανδημίας φάνηκε να δικαιώνει τον Τένιελ, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων είχε πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Όμως, το δεύτερο και πιο σφοδρό κύμα του κορωνοϊού απλώς καθυστέρησε να χτυπήσει τη Σουηδία.

Από την αρχή του Οκτωβρίου και έως σήμερα, το πλήθος των κρουσμάτων και των θανάτων από Covid-19 έχει εκτοξευτεί. Πριν από λίγες ημέρες, η προκάτοχος του Τένιελ στη θέση του προϊσταμένου της ομάδας ειδικών για την αντιμετώπιση επιδημιών έως το 2013, η Ανίκα Λίντε, κατηγόρησε τον συνάδελφό της για επιπολαιότητα. «Έκανε λάθος εκτίμηση» είπε χαρακτηριστικά η κα Λίντε σε συνέντευξή της σε βρετανική εφημερίδα. Προσθέτοντας ότι ο Τένιελ «επαναπαύτηκε, πιστεύοντας ότι η ανοσία της αγέλης θα δημιουργηθεί μέσα στο καλοκαίρι και αυτό θα ήταν αρκετό για να προστατεύσει τον πληθυσμό της χώρας το χειμώνα. Αυτό όμως αποδείχθηκε ευσεβής πόθος και τώρα η κυβέρνηση τρέχει και δεν φτάνει».

Σύγκριση με την Ελλάδα

Για το πόσο άσχημα έχει εκτροχιαστεί η κατάσταση στη Σουηδία είναι ίσως χρήσιμη, ως εποπτικό μέσον, μια σύγκριση μεγεθών με την Ελλάδα. Οι δύο χώρες έχουν παραπλήσιο πληθυσμό (Σουηδία 10.122.943, Ελλάδα 10.403.693 κάτοικοι), όμως η διαφορά ανάμεσά τους είναι τεράστια στους βασικούς δείκτες της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, σε αριθμό θανάτων η Σουηδία βρίσκεται στην 20η θέση παγκοσμίως, με 609 απώλειες από κορωνοϊό ανά εκατομμύριο κατοίκων. Η Ελλάδα είναι 86η, με 112 θανάτους/1 εκατ. κατοίκων. Παρομοίως, η αναλογία κρουσμάτων ανά 1 εκατ. πληθυσμού για τη μεν Σουηδία είναι 17.520 (50η στον κόσμο), για τη δε Ελλάδα είναι 6.970 (95η στον κόσμο).

Ως προς το σύνολο των κρουσμάτων, η Σουηδία εμφανίζει 177.355 (38η στον κόσμο) και η Ελλάδα 76.403 (69η). Το σύνολο των θανάτων είναι στη Σουηδία 6.164 (33η στον κόσμο) και την Ελλάδα 1.165 (66η). Παρόλον ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση μετά από το καλοκαίρι, οι αριθμοί δείχνουν ότι μια χώρα με υποδειγματικές υποδομές και με σχεδόν ίδιο πληθυσμό, βρίσκεται σε δύο φορές χειρότερη μοίρα από τη χώρα μας.

Η Σουηδία, με την παρακινδυνευμένη επιλογή να επιτρέψει στον κορωνοϊό να μολύνει τον πληθυσμό της χώρας, επιτρέποντας στη διασπορά να μεγεθύνεται με απώτερο στόχο την εξουδετέρωση του ιού, καταγράφει τις χειρότερες επιδόσεις από κάθε γειτονική χώρα της Σκανδιναβίας. Περιέργως, όμως, χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, όπου εφαρμόζεται το μέτρο της καθολικής καραντίνας, δεν εμφανίζουν χειρότερες επιδόσεις από ό,τι η Σουηδία.

Ειδήσεις σήμερα: 

Rapid test του ΕΟΔΥ στη Δράμα: Ένας στους πέντε είναι θετικός στον κορωνοϊό

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήθελε να βομβαρδίσει πυρηνικό εργοστάσιο στο Ιράν

Σεισμός 3,9 Ρίχτερ στη Ναύπακτο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (132)

Factdrop

Το άρθρο είναι παραπλανητικό ως προς το ότι η Σουηδία τον Νοέμβριο είχε 226 θανάτους, ενώ η Ελλάδα 602. Στο πρώτο κύμα (15/2-31/6) η Σουηδία σαφώς είχε πολύ περισσότερους, αλλά στο δεύτερο φαίνεται πως βρίσκεται πλέον σε καλύτερη θέση από την Ελλάδα, η οποία ως ποσοστό επί τοις εκατό σε σχέση με τον πληθυσμό της είναι η μοναδική ίσως χώρα της Ευρώπης, αλλά και σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και την Τουρκία, που αντί να βελτιώσει ή τουλάχιστον να παραμείνει στα ίδια, τα πάει πολύ χειρότερα. Τα οφέλη του έγκαιρου πρώτου lockdown, εξανεμίστηκαν χάριν των 3 δις που εισπράξαμε καθόλη την τουριστική σαιζόν.

Ε Λ Λ Η Ν Α Σ - ΣΟΥΗΔΙΑ- Με Κομπλεξ

Το ελληνικό σύστημα υγείας είναι χίλιες φορές καλύτερο από το Σουηδικό. Γιαυτό άλλωστε χιλιάδες Σουηδοί γιατροί αναζητούν και βρίσκουν δουλειά στα ελληνικά νοσοκομεία ενω κάνεις Έλληνας γιατρός δεν υπάρχει στα σουηδικά. Ξέρω εγώ, δουλεύω στο διαλυμένο σουηδικό σύστημα υγείας και έχω δει πράγματα που δεν φαντάζεστε.

Ενας

Οτι οι σουηδοι δεν πανε να γινουν γιατροι και αναγκαζονται να εισαγουν γιατρους δεν σου λεει κατι? Γνωριζω επισης οτι πολλοι σουηδοι γιατροι πηγαινουν στην Νορβηγια για να εργαστουν.

Σβενσκε Φααν (Σ, σκ..τα)

Ειναι μια χωρα οπου δεν κυκλοφοραει ανθρωπος μετα τις 6 εξη ετσι κι αλλοιως. Δηλαδη διαρκης καραντινοποιημενη κοινωνια. Κι ομως απετυχαν παταγωδως. Οι αλλοι σκανδιναβοι γελανε μαζι τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ η "ΑΝΟΣΙΑ της ΑΓΕΛΗΣ"-ΤΟΥΣ

τι απετυχαν παταγωδως λες ρε ;; στο πρωτο κυμα, ειχαν 5743 νεκρους, και τωρα 6164...δηλ. στο 2ο κυμα, μονο 400 παραπανω... ενω εσυ ειχες 204 στο πρωτο, και 1165 στο δευτερο ρε..!!!!... ( και καλυτερα για σενα, να μην το δουμε και ποσοστιαια..!!!...)... ΠΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΟ τους ΝΕΚΡΟΥΣ στη ΣΟΥΗΔΙΑ ;; ξερει κανενας ;; στο πρωτο, ΚΥΡΙΩΣ χτυπησε τα γηροκομεια, που το υπηρετικο-τους προσωπικο, ηταν μεταναστες.. που φυσικα, για οικονομικους λογους, ζουν σα μπουλουκια στα σπιτια-τους... εκει χασαν το παιχνιδι στο πρωτο κυμα οι Σουηδοι, γιατι θεωρησαν πως οι μεταναστες, γιναν Σουηδοι... τα ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ, ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΦΟΛΑΣ.. δηλ., ΔΕΝ ΛΕΝ ΤΙΠΟΤΑ, ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΝΑΡΧΟ ΤΡΟΠΟ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΠΟΣΑ ΤΕΣΤ, ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΑΥΤΑ τα ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ.. ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ...

ΑΝΑΛΥΤΗΣ Α

Η συγκριση να γινεται με χωρα παρομοιου τροπου ζωης, και οργανωσης της κοινωνιας. Η γειτονικη Νορβηγια που δεν ακολουθησε αυτο το μοντελο εχει μεχρι σημερα 294 συνολικα νεκρους (5.400.000 πλυθυσμο). Η δε Φινλανδια ακομα λιγοτερους.

Ν

Ρε βλακοελληνες αριστεροθρεμμενοι κατηγορειτε χώρες οπως την Σουηδία ενω ζούμε στο Μπανανισταν.

Α

Ρεεεεεεεεε για την πανδημια γραφουμε.

Και όμως

οι συντάξεις βγαίνουν σε χρόνο μηδέν δεν σταμάτισαν να πληρώνονται όλες οι υποχρεώσεις του κράτους. Με ένα τηλε ανοίγεις επιχείρηση, με ένα τηλε έχεις το γράμμα σε 2-3 ώρες στο σπίτι, στην πόρτα σου και όχι στην είσοδο της πολυκατοικίας. Γράφεις μαλκιες, ανεργεία ποτέ πάνω από 7%. Σώρος αυτός που έβαλε δάχτυλο το 92 να πτωχεύσει η Σουηδία, όχι μόνο δεν πτώχευσε αλλά και οι πολίτες δεν πήραν χαμπάρι την κρίση, την έχει ως παράδειγμα τώρα: https://www.newsweek.com/most-corrupt-countries-71839 ...Sweden, a star performer in the corruption rankings, has cleaned up government by opening virtually all government records to the public. It's no coincidence that economists consider Sweden the world's textbook example for how to resolve a banking crisis resolutely and at minimal cost to taxpayers. Για την Γερμανία: Germany, until recently, considered bribes standard business practice and even made them tax-deductible. Reluctant German prosecutors didn't start investigations of their own until after German companies kept showing up in U.S. courts. Η Γερμανία στα δικαστήρια άλλα 100 σε όλο τον κόσμο.

E Λ Λ Η Ν Α Σ - ΣΟΥΗΔΙΑ

Σήμερα έχει πορεία τελικά παρότι ο υπουργός έλεγε άλλα χθες. Ας γράψουμε κάτι για Σουηδία, να μην το δούνε τα πρόβατα που κάθονται σπίτι.

Νικόλ Σ

Ας τα βλέπουν αυτά οι ψεκασμένοι ηλίθιοι της αριστεράς. Όπου να'ναι και πάλι θα ακούμε για χιλιάδες θανάτους κάθε μέρα στη Σουηδία. Ανοσία αγέλης αποκτάνε τα κοπάδια τα ζώα. Και ναι λυπάμαι που το λέω, αλλά εκεί στα βόρεια ζώα φαίνεται πως ζουν.

Νικόλ

μπες να σερφάρεις σε κανένα κουτσομπολίστικο σάιτ στο ίντερνετ και άσε τους χαρακτηρισμούς για λαούς που διδάσκουν πολιτισμό και ενισχύουν οικονομικά και επιστημονικά τα συστήματα υγείας στην Αφρική και σε όλον τον τρίτο κόσμο. Γίνατε υπερεθνικιστές της λοιμωξιολογικής πολιτικής όλοι/ες οι κτηνώδεις ανεγκέφαλοι/ες και φοβάστε μη θίξουν τους χριστιανοταλιμπάν ειδικούς σας.

Κώστας

Η παραπληροφόρηση σε όλο της το μεγαλείο. ΝΤΡΟΠΗ Γράφετε "η ανοσία έφερε έκρηξη θανάτων". Στο δεύτερο κύμα (Οκτώβριος - Νοέμβριος) η Σουηδία έχει ελάχιστους θανάτους. Μέσο όρο 13 θανάτους την ημέρα, όταν η Ελλάδα έχει μέσο όρο 31. Συγκεκριμένα τον Νοέμβριο η Σουηδία έχει (1 με 17 Νοεμβρίου) 226 θανάτους όταν η Ελλάδα έχει 539.

Τρολ

Είσαι ψεύτης . Οι Σχολιαστές - Δημοσιογράφοι στο Πρώτο Θέμα θα σου απαντήσουν όπως σου αρμόζει... Άντε με τα Τρολ εδώ μέσα !!!

και

γιατί κλείνουν ρε μεγάλε μη μου πεις ότι το ξέρεις και αυτό;

σωστά

Και πρόκειται και για μία χώρα με πολύ πιο ψυχρό κλίμα και όχι σαν την Ελλάδα που μέχρι προχθές 15 Νοέμβρη είχε 25 βαθμούς και στη νότια Ελλάδα ακόμα κάναμε μπάνια. Αναλογικά με το πληθυσμό, το κλίμα και τις συνθήκες (lockdown) η Ελλάδα αυτή την εποχή τα πάει πολύ χειρότερα από τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, αυτή είναι η αλήθεια. Και επειδή εδώ δεν είχε γίνει καμία προετοιμασία το καλοκαίρι, είναι σίγουρο ότι θα γινόμασταν η Ιταλία του πρώτου κύματος.

Πρώτο θέμα

Δεν είναι στροφή 180 μοιρών η περιστολή των συναθροίσεων σε 8 άτομα. Και ακόμη και ο τρόπος της χολής που γράφετε τα άρθρα για το ΚΡΑΤΟΣ της Σουηδίας, αποδεικνύει περίτρανα ότι δεν θα γίνουμε ποτέ Σουηδία

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης