Συναντήσεις της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με τις ηγεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης και του Αρείου Πάγου

Συναντήσεις της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με τις ηγεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης και του Αρείου Πάγου

Συζητήθηκαν τα αιτήματα που είχε υποβάλλει το τρίτο δεκαήμερο του περασμένου μήνα η ΕΔΕ στο υπουργείο Δικαιοσύνης 

sinadiseis
Εθιμοτυπικές επισκέψεις στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και του Αρείου Πάγου πραγματοποίησε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ), που αναδείχθηκε από τις πρόσφατες εκλογές.

Ειδικότερα, το νέο Δ.Σ. της ΕΔΕ συναντήθηκε εθιμοτυπικά τόσο με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα όσο και με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Πάνο Αλεξανδρή. Κατά την συνάντηση αυτή συζητήθηκαν τα αιτήματα που είχε υποβάλλει το τρίτο δεκαήμερο του περασμένου μήνα η ΕΔΕ στο υπουργείο Δικαιοσύνης και έγινε ανταλλαγή απόψεων επ΄ αυτών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΔΕ, ο κ. Τσιάρας δεσμεύθηκε:

α) για τη συγκρότηση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ΚΟΔΚΔΛ), η οποία θα ολοκληρώσει το έργο της μέχρι τα τέλη του τρέχοντος δικαστικού έτους,

β) για την άμεση δημιουργία πρωτοκόλλου λειτουργίας των δικαστηρίων σε συνθήκες πανδημίας,

γ) για την άμεση εκκαθάριση των εκκρεμών απαιτήσεων από τα χρονοεπιδόματα και τις μισθολογικές ωριμάνσεις με εκτιμώμενο χρόνο ολοκλήρωσης της σχετικής διαδικασίας τα τέλη του τρέχοντος έτους,

δ) για την άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων των Ειρηνοδικών και

Κλείσιμο
ε) για την προκήρυξη διαγωνισμού για την κατεύθυνση Ειρηνοδικών στην ΕΣΔΙ εντός του 2021.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της ΕΔΕ υπήρξε θετική ανταπόκριση από την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης και στο αίτημα της Ένωσης για καθορισμό αμοιβής στους δικαστικούς λειτουργούς που συμμετέχουν σε πειθαρχικά συμβούλια, ενώ εξετάστηκε «με προσοχή το αίτημα για απαγόρευση των αφυπηρετούντων δικαστικών λειτουργών να αναλαμβάνουν δημόσια αξιώματα εντός διαστήματος δύο ετών από την αφυπηρέτησή τους».

Αναφορικά με την πρόταση παράτασης των προθεσμιών για τον επαναπροσδιορισμό υποθέσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών (νόμος Κατσέλη), ο υπουργός Δικαιοσύνης, επισήμανε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι «υπάρχουν διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας για ολοκλήρωση των διαδικασιών εντός του 2021, εκτίμησε δε ότι ο τελικός αριθμός των υποθέσεων που θα εκδικαστούν από τα Ειρηνοδικεία θα είναι πολύ μικρότερος από τις αρχικές προβλέψεις, ενόψει της υποβολής μεγάλου αριθμού αιτήσεων στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εξωδικαστική επίλυση των διαφορών».

Από την πλευρά της η Ένωση αντιπρότεινε την ενίσχυση των Ειρηνοδικείων, που αντιμετωπίζουν μεγάλη εκκρεμότητα, με νεοπροσλαμβανόμενους Ειρηνοδίκες.

Ακόμη, η ΕΔΕ εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή της σε οποιονδήποτε σχεδιασμό αξιοποίησης της Δικαιοσύνης ως εργαλείου προσέλκυσης επενδύσεων, όπως προτείνει το σχέδιο της επιτροπής Πισσαρίδη, καθώς και στις προτάσεις του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου και στην προώθηση της τεχνητής νοημοσύνης.

Παράλληλα, τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΔΕ πραγματοποίησαν εθιμοτυπική επίσκεψη στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Αγγελική Αλειφεροπούλου και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα.


Ειδήσεις σήμερα:

ΗΠΑ: Θετική στον κορωνοϊό η σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ

Europa League, ΑΕΚ-Βόλφσμπουργκ 2-1: Καρίμ ο λυτρωτής την έστειλε στους ομίλους! - Δείτε τα γκολ

Δανία: «Ο διευθυντής μου ζήτησε στοματικό σεξ, αλλιώς η καριέρα μου τέλος» καταγγέλλει παρουσιάστρια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης