LIVE

Κορωνοϊός

Κακοκαιρία Ιανός - Θεσσαλία: «Βομβαρδισμένο τοπίο» - Τρεις νεκροί, μία αγνοούμενη βιβλικές καταστροφές

Βιβλικές καταστροφές από «Ιανό» - Εγκλωβισμένοι 40 κάτοικοι χωριού της Καρδίτσας - Δείτε βίντεο από Κεφαλονιά με τη θάλασσα να μπαίνει μέσα στο Φισκάρδο

Κορυφώνεται η αγωνία για την 43χρονη φαρμακοποιό που αγνοείται από το βράδυ της Παρασκευής, όταν το αυτοκίνητό της παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά του ποταμού Πάμισου στο Μουζάκι Καρδίτσας, που χτυπήθηκε από τον Ιανό. Σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και 24ωρα μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής για τον εντοπισμό της γυναίκας, ωστόσο προς το παρόν δεν έχει βρεθεί ίχνος της.

Την ίδια ώρα εγκλωβισμένοι βρίσκονται εδώ και τρία 24ωρα οι κάτοικοι του χωριού Οξυά στην Καρδίτσα, καθώς η κακοκαιρία «Ιανός» έπληξε την περιοχή, έχοντας προκαλέσει τεράστιες ζημιές στο οδικό δίκτυο της περιοχής. Έτσι, τα σωστικά συνεργεία είναι αδύνατον να προσεγγίσουν το χωριό οδικώς, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Δήμαρχος Μουζακίου, Φάνης Στάθης, στην πρωινή εκπομπή του Open. 

Πρόκειται για ένα ορεινό χωρίο, ενώ και οι 40 κάτοικοί του έχουν συγκεντρωθεί στο Μοναστήρι της Οξυάς, εκτός από ένα ζευγάρι ηλικιωμένων που αρνείται να αφήσει το σπίτι του. «Είναι κομμένος ο δρόμος αριστερά και δεξιά από το σπίτι και πρέπει να πάει ελικόπτερο να τους πάρει», τόνισε ο δήμαρχος

Ο κ. Στάθης είπε ότι οι κάτοικοι αρνούνται να αφήσουν το χωριό, ωστόσο, κάποιοι χρήζουν άμεσης ιατρικής βοήθειας και γι αυτούς θα πρέπει να σηκωθεί ελικόπτερο, καθώς μόνο έτσι μπορούν να απομακρυνθούν.

Βιβλικές καταστροφές στη Θεσσαλία

Τρεις νεκροί, μία αγνοούμενη, περιοχές αποκλεισμένες, καταστροφές σε δημόσιες δομές και ιδιωτική περιουσία, χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες άχρηστες. Η περιοχή της Θεσσαλίας θρηνεί τις ανθρώπινες ψυχές που χάθηκαν από τη θεομηνία και οι κάτοικοι προσπαθούν να κλείσουν τις πληγές που άνοιξε με το φονικό του πέρασμα ο μεσογειακός κυκλώνας Ιανός.

Καρδίτσα

Οι τόνοι λάσπης που έχουν καλύψει τα πάντα σε μεγάλες εκτάσεις, τα σπίτια που έχουν καταρρεύσει ή υποστεί τεράστιες ζημιές από τους χειμάρρους, οι κατολισθήσεις και οι πλημμύρες που έχουν αποκόψει ολόκληρα χωριά από την υπόλοιπη Ελλάδα, είναι εκεί και περιμένουν τα έργα αποκατάστασης, διατηρώντας ωστόσο νωπές τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν για ώρες την Κυριακή και τη μάχη που έδωσαν -κυριολεκτικά- για επιβίωση.

Βυθίστηκαν σκάφη

Στην παρούσα φάση, η αποκατάσταση των βασικών δομών -ηλεκρικό, νερό- σε όσες περιοχές δεν έχουν, ο εντοπισμός της αγνοούμενης γυναίκας και ο απεγκλωβισμός όσων ακόμα βρίσκονται αποκομμένοι, αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες των αρμοδίων, οι οποίοι, στην ουσία, δίνουν μάχη με τον χρόνο.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας Κώστα Νούσιο που μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 «το βράδυ πιέστηκε το χωριό Μεταμόρφωση που ήμασταν σε διαδικασία εκκένωσης αλλά ευτυχώς μετά τα μεσάνυχτα τα νέρα υποχώρησαν. Το ίδιο συνέβη και στο Βλοχό και στην Αγία Τριάδα».

«Ακόμα σώζουμε ζωές» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι με βάση τον πρώτο απολογισμό «πάνω από 5.000 σπίτια στην πόλη της Καρδίτσας έχουν ζημιές και 8.000 σπίτια σε όλο τον νομό».

Κατά τον ίδιο «τα 2/3 της Καρδίτσας δεν έχουν ρεύμα και τηλέφωνο ενώ η κινητή τηλεφωνία αποκαθίσταται σταδιακά. Είναι, επίσης, κάποια χωριά στα ορεινά που δεν έχουν νέρο και εκεί επεμβαίνουμε».
Καταστροφές από το πέρασμα του "Ιανού" σε όλη την Κεφαλονιά

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε 2.450 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, κυρίως στο νότιο Ιόνιο, στη Δυτική Ελλάδα, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο και στη Θεσσαλία, με τη μερίδα του λέοντος να ανήκει στην περιφέρεια της κεντρικής Ελλάδας.

Αρκετές επιχειρήσεις συνεχίζονται, καθώς οι περιοχές που διεξάγονται θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο. Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 942 απεγκλωβισμοί – διασώσεις.

Aπεγκλωβισμός

Όπως μαρτυρούν στο protothema.gr κάτοικοι και τοπικοί φορείς των περιοχών που επλήγησαν τα προβλήματα είναι τεράστια και θα χρειαστούν αρκετές ημέρες για την αποκατάσταση .

Ο Δήμαρχος Μουζακίου Καρδίτσας , Θεοφάνης Στάθης μίλησε στο protothema.gr για τις πληγές του «Ιανού»: «Αυτή η κακοκαιρία αφήνει πίσω της τεράστιες πληγές . Έχουμε μια γυναίκα αγνοούμενη και συνεχίζονται οι έρευνες.Είναι τραγική η κατάσταση με τον Περιφερειακό του Μουζακίου, ο οποίος έχει πέσει, έχουμε τεράστια προβλήματα με το κυκλοφοριακό μέσα στο Μουζάκι, δεν υπάρχει Κέντρο Υγείας, έχουμε τουλάχιστον έξι γέφυρες κομμένες και δεν υπάρχει πρόσβαση ώστε να περάσουν οχήματα με τρόφιμα και νερό .και γενικότερα είναι απελπιστικήη κατάσταση .Ζωικό και φυτικό κεφάλαιο έχει καταστραφεί και γενικότερα είναι απελπιστικήη κατάσταση»επισημαίνει o Θεοφάνης Στάθης, Δήμαρχος Μουζακίου.

«Είμαστε εγκλωβισμένοι στο Παλαιό Ζωγλόπι . Έχουν κοπεί οι γέφυρες κι όλοι οι δρόμοι. Ο δρόμος κοντά στο σπίτι που έχουμε το αυτοκίνητο δεν μπορεί να βγει. Μετά τη ραχούλα είμαστε 9 χιλιόμετρα. Το ποτάμι είναι στο ενάμιση μέτρο από το σπίτι» λέει στο protothema.gr η Ευγενία Γρηβέλα και συνεχίζει:

«Έχει ξεριζώσει τα πάντα ακόμα και το δρόμο και δεν μπορούμε να μετακινηθούμε. Έχουμε τηλεφωνήσει στην αστυνομία και στην Πυροσβεστική . Μας είπαν ότι ανεβαίνουν εδώ για να αποκαταστήσουν το δρόμο και ότι θα έρθει ο στρατός να φτιάξει τα προβλήματα. Αν έρθει ξανά κύμα βροχής πρέπει να φύγουμε άμεσα από το σημείο γιατί θα πάρει και το σπίτι. Είμαστε τρία σπίτια και τρεις οικογένειες».

Άλλο ένα χωριό που είναι αποκλεισμένο είναι η Καστανιά προς τη λίμνη Πλαστήρα και η Ραχούλα.

«Είμαστε μέσα σε βουνό και δεν έχουμε νερό να πιούμε. Έχουν θολώσει τα πάντα. Πάμε σε πηγές και είναι όλα γεμάτα με λάσπες , πρέπει να μας βοηθήσουν άμεσα. Τα φαγητά άρχισαν να χαλάνε και είναι όλα για πέταμα» λέει στο protothema.gr ο Νίκος Σαμαράς από το Παλαιό Ζωγλόπι.

«Ο χείμαρρος παρέσυρε τα πάντα . Κατέβηκε από το βουνό και καταπλάκωσε ακόμα και σπίτιστην Καστανιά όπου βρέθηκε νεκρός ηλικιωμένος στο χωριό. Δεν μπορούσαμε να τον βρούμε . Τον καταπλάκωσε το σπίτι . Εκείνη την ώρα μάλλον κοιμόταν ή καθόταν στο καθιστικό του» λέει κάτοικος του χωριού Καστανιά.

Ο συγκεκριμένος άντρας τελικά απεγκλωβίστηκε νεκρός ,σήμερα το πρωί μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες της ΕΜΑΚ που επιχειρεί ακόμα στην περιοχή.

Ο Δήμαρχος Λαμιέων ,Θύμιος Καραϊσκος μίλησε στο protothema.gr για τις καταστροφές που υπέστη ο Δήμος.

«Η κακοκαιρία άφησε πίσω της τεράστιες καταστροφές σε οικοσκευές, σε επιχειρήσεις και σε αγροτικές καλλιέργειες. Όσοι επλήγησαν από τη θεομηνία μένουν σε ξενοδοχεία που τους παραχώρησε ο Δήμος γιατί τα σπίτια τους και τα υπάρχοντά τους είναι θαμμένα μέσα στα λασπόνερα ενώ κάποιοι άλλοι μένουν σε γειτονικές κατοικίες. Έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Σαφώς και οι καταστροφές είναι πολύ μεγάλες αλλά ευτυχώς που δεν θρηνήσαμε θύματα, εδώ στο Δήμο μας» λέει στο protothema.gr ο Δήμαρχος Θύμιος Καραϊσκος.

«Δεν έχουμε που να μείνουμε . Μας μετέφεραν εχθές από το χωριό γιατί τα σπίτια μας είναι πλημμυρισμένα» λέει απεγνωσμένα στο protothema.gr ένας άλλος κάτοικος του χωριού.

kak10
kak9
kak8
kak7
kak6
kak5

Δείτε φωτογραφίες από την επόμενη μέρα στο Μουζάκι: 

5149616
5149632
5149656
5149674

Βιβλικές καταστροφές στην Κεφαλονιά

Ασύλληπτη είναι η καταστροφή στην Άσσο της Κεφαλονιάς με το γραφικό χωριό να έχει θαφτεί από τόνους μπάζων και λάσπης.

Αυτοκίνητα, μαγαζιά, σπίτια, υποδομές έχουν γίνει ένα με τα μπάζα, δρόμοι έχουν εξαφανιστεί και κάτοικοι μαζί με τις αρχές προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

Νέες εικόνες από την μανία της φύσης έρχονται στο φως από το Φισκάρδο της Κεφαλονιάς, καθώς ένα ποτάμι λάσπης με μεγάλη ταχύτητα διέσχισε όλο το χωριό.

To γραφικό χωριό της Κεφαλονιάς, πνίγηκε στα ορμητικά λασπόνερα του «Ιανού», με τις εικόνες από την περιοχή να αποδεικνύουν το μέγεθος της καταστροφής.

Δείτε το βίντεο τη στιγμή που τα λασπόνερα πνίγουν το χωριό και καταλήγουν στην πλατεία.

ΦΙΣΚΑΡΔΟ βιντεο την στιγμή που τα λασπόνερα πνίγουν το χωριό και καταλήγουν στην Πλατεία

Δημοσιεύτηκε από Kefalonia Press στις Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2020Δείτε βίντεο: "Ιανός": Ακόμη σώζουν ζωές στη Θεσσαλία - Ψάχνουν παντού την 41χρονη - Απίστευτες εικόνες στη Κεφαλονιά
"Ιανός": Ακόμη σώζουν ζωές στη Θεσσαλία-Ψάχνουν παντού την 41χρονη- Απίστευτες εικόνες στη ΚεφαλονιάΕιδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός - Ιράκ: Κλείνουν τα σύνορα για τους αλλοδαπούς

Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στην Κεντρική Τουρκία

Πυροβολισμοί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης: Ένας τραυματίας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (45)

τσιπρα

παραιτησου δεν μας πειθουν οι κλιματικες αλλαγες..ουτε οι φωτιες που μπηκαν για να βαλεις ανεμογεννητριες

Ελλην

καλα με τη ΝΔ δεν θα ερχόταν η ανάπτυξη; υπάρχει κανένας τομέας που τα πάει καλά αυτή η άχρηστη κυβέρνηση;

Ali

Τι θα πει Αλέξης και τι θα πει Κυριάκος. Αν δεν έχεις ασφαλίσει την περιουσία σου σε μια αξιόλογη ασφαλιστική εταιρεία, μαύρο φίδι που σ' έφαγε μετά... Γιατί να πληρώνω εγώ τις ζημιές του κάθε ταβερνιάρη;

μπα;

καμμία αγωνία για την 43χρονη φαρμακοποιό - αυτόχειρο αγνοούμενη που την παρακάλαγαν να μην περάσει το δρόμο αλλά αυτή έκοψε και τις κορδέλες της πυροσβεστικής για να κάνει το δικό της. Κακώς αναλώνετε ανθρώπινο δυναμικό, υπάρχουν άνθρωποι νοήμονες και συνεργάσιμοι που χρειάζονται βοήθεια.

Επισκέπτης Μουζακίου

Ο κύριος Δήμαρχος του Μουζακίου να μας εξηγήσει τα εξής που είναι προφανέστατα σε κάθε επισκέπτη της γραφικής κωμόπολης του: α) γιατί μπαζώσανε με διάφορα ατελή έργα τις φυσικές ροές των υδάτων β) Γιατί το κέντρο υγείας και το Δημαρχείο λίγο πιο κάτω χτίστηκαν δίπλα στον ποταμό με τα γνωστά θέματα καθίζησης, Ήδη το κέντρο υγείας είναι για γκρέμισμα (οτι απέμεινε και σίγουρα θα χρειαστούν στατικές μελέτες για να διαπιστωθεί αν και το Δημαρχείο είναι ασφαλές αφού μεγάλο μέρος του πάρκινγκ είναι κι αυτό στο ποταμό. γ) τις μαζικές κακοτεχνίες σε αυτό που οι Μουζακιώτες ονομάζουν "περιφερειακό" (τρομάρα του) και που μεγάλο μέρος του βρίσκεται στο ποταμό τώρα δ) την κατάρρευση τμήματος της νέας γέφυρας που αποτελεί σκάνδαλο Ελπίζω οι βάτραχοι από την παραδίπλα Πύλη Τρικάλων με την τοξωτή λίνθινη γέφυρα να μην αρχίσουν να πέφτουν από τον ουρανό στο γραφικό και όμορφο Μουζάκι γιατί μόνο αυτό έλειπε στους κατοίκους.

Samalis Touloubas

Γεια σου επισκέπτη με την άποψη....βρήκες ευκαιρία να πεις πάλι κάτι. Φυσικά χαζομάρες. Επειδή η πόλη είναι υπόδειγμα όπως και οι κάτοικοί της βρες κάτι άλλο να ασχοληθείς , get a life που λένε στο χωριό σου! Όλα εκεί είναι τα τελευταία 60 χρόνια έτσι και λειτουργούν σωστά. Δεν είμαι από εκεί , είναι πανέμορφο μέρος , βρες κάτι άλλο , κάνεις λάθος. Α! και άσε τον Σύριζα , πάλι ρεζίλι θα γίνετε....

@@Επισκέπτης Μουζακίου

Ο ένα πόλη υπόδειγμα και ο άλλος γραφικό. Περίμενα να δω την Βιέννη σε μικρογραφία. Κάτι μεταξύ Σαν Τζιμινιάνο και Κολμάρ. Βρε το Μουζάκι.

Βολταίρος

O Σύριζα φταίει, να παραιτηθεί ο Δούρου !!!

Βασίλης Μόναχο

Έχουν περάσει 48 ώρες και δεν έχει πάει ένα ελικόπτερο του στρατού στους αποκλεισμένος νερό και φαγητό που είναι ηληκιωμενοι και μικρά παιδιά. Ντροπή! Στη Μόρια έτρεξαν όλοι για τους λαθρο

Μονάχους Βασίλους

Τράβα ρε πουλητάρικο γίδι να βοηθήσεις εσύ ! Άσε για λίγο τα γερμανά που υπηρετείς κι έλα εδώ να βάλεις πλάτη στο πρόβλημα ! Έλα με ελικόπτερο για να σώσεις την παΡΤίδα στην Θεσσαλία. Κι άσε τους λαθρο στη Μορια να αφανιστούν ! ΓΙΔΙ ! ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑ, ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΕ !

Ο Μητσοτάκουλας άνοιξε τις πύλες της κολάσεως

Από τότε που ψηφίσατε Μητσοτακουλα, όλες οι πληγές του Φαραώ μας έχουν χτυπήσει. Μένει μόνο να σκοτεινιάσει ο ουρανός από ακρίδες.

Μάνδρα

Μάτι

Petrilo

Βρίσκονται αποκομμένα αλλά 60-100 άτομα στα χωριά Πετριλο και Πευκόφυτο και εσείς βλέπετε μόνο Οξυα.... που έχει να το επισκεφτεί η Παπαρίζου αιώνες,,,, Για Pulitzer πάτε...

Ιανος

καποιοι γελαγαν με τον "Ιανο" γιατι καθοντουσαν αναπαυτικά στον καναπε τους στην ΑΘηνα ... τελικα εδειξε τα δόντια του , οπως και να εχει δυστυχως τετοιες καταστροφες θα βλεπουμε συχνα πλεον λόγο της κλιματικης αλλαγης αλλα δυστυχως στην ελλαδα δεν απιρνονται αμεσα μετρα για την αποφυγη αυτης της καταστροφης , ακομη κυκλοφορούν παλαια αυτοκινητα, γερασμενα ΜΜΜ και φορτηγα και ταξι ... επισης ο πολιτης ακομη καταστρεφει καθε σπιθαμή πράσινου για να το τσιμεντωσει! (ποσα σπιτια ειδαμε πλημμυρισμένα που εχουν 1,5 μετρο τσιμεντενια μαντρα γυρω γυρω.. οπυ να φυγει τοσο νερο ετσι; )

Ποιος Ιανός;

Ο Συριζα και η Δούρου έχουν την απόλυτη ευθύνη! Να παραιτηθούν άμεσα

Προς ιανος

Κόψε τα ναρκωτικά

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης