Ευρωπαϊκό βραβείο για πάρκο με ξυλοκατασκευές στις Σέρρες

Ευρωπαϊκό βραβείο για πάρκο με ξυλοκατασκευές στις Σέρρες

17 ξένοι αρχιτέκτονες κατασκεύασαν τρία έργα τα οποία στόχο έχουν να αναβαθμίσουν το πάρκο και να το κάνουν και πάλι φιλικό προς ντόπιους και ξένους επισκέπτες

2
Οι παρεμβάσεις που πραγματοποίησαν πριν από δύο χρόνια 17 αρχιτέκτονες, από 13 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, σ’ ένα εγκαταλειμμένο πάρκο στις Σέρρες, διακρίθηκαν στον διαγωνισμό του Κέντρου για τη δημιουργική Οικονομία της Ν.Α. Ευρώπης (Zavod Big) μ’ έδρα τη Λιουμπλιάνα της Κροατίας.

Πρόκειται για παρεμβάσεις με βασικό στοιχείο το ξύλο, που υλοποιήθηκαν σε χρονικό διάστημα πέντε ημερών στο Νέο Πετρίτσι του δήμου Σντικής, στο βόρειο τμήμα των Σερρών, σ’ ένα -έως τότε- εγκαταλειμμένο δημοτικό πάρκο και σε μια γραφική τοποθεσία με τρεχούμενα νερά και αιωνόβια πλατάνια. Κατά την παραμονή τους, οι 17 ξένοι αρχιτέκτονες -που έχουν ειδικευτεί στο ξύλο- κατασκεύασαν τρία έργα τα οποία στόχο έχουν ν’ αναβαθμίσουν το πάρκο και να το κάνουν και πάλι φιλικό προς ντόπιους και ξένους επισκέπτες.

Συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες στην δράση, κατασκεύασαν συγκεκριμένα, μια πολυχρηστική εξέδρα, που μπορεί να φιλοξενήσει από μικρές πολιτιστικές εκδηλώσεις (μουσική, θέατρο κ.ά.) μέχρι οικογενειακές και φιλικές συναντήσεις για πικ νικ κ.α. Έναν τραπεζο-πάγκο, με τη μια πλευρά του να έχει θέα στο ρέμα της Σουλτανίτσας, δίπλα σε μια πέτρινη εστία για μπάρμπεκιου ή και παρεϊστικες μαζώξεις στις κρύες μέρες του χειμώνα. Ένα ξύλινο μπαλκόνι θέας και ξεκούρασης προς το ρέμα, που στήθηκε πάνω στο «πέλμα» μιας παλιάς πέτρινης γέφυρας που έχει καταρρεύσει, ενώ παρεμβάσεις έγιναν, επίσης, στα κατεστραμμένα παγκάκια του Πάρκου.
1

Κλείσιμο
Το project απέσπασε βραβεία, στις κατηγορίες «Αρχιτεκτονικής» και «Design ξυλου» στον διαγωνισμό «BigSEE» του «Zavod Big» στον οποίον έλαβαν μέρος δεκάδες αρχιτεκτονικές προτάσεις από 19 χώρες της Ν.Α. Ευρώπης.

Μέσω των βραβείων BigSEE, το «Zavod Big» στοχεύει να διερευνήσει συστηματικά το δημιουργικό και επιχειρηματικό δυναμικό της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αναγνωρίζοντας και αναδεικνύοντας την αριστεία του στον τομέα της αρχιτεκτονικής, του εσωτερικού, του σχεδιασμού προϊόντων και μόδας, του ξύλου και του δημιουργικού τουρισμού.
3

Αποτέλεσμα εθελοντισμού

Όλοι οι συμμετέχοντες αρχιτέκτονες στη δράση, αποφοίτησαν από κοινού από το σχετικό μεταπτυχιακό τμήμα του Πανεπιστημίου Ούμεο της Σουηδίας και από το 2015 ίδρυσαν την «Ομάδα Άμεσης Αρχιτεκτονικής Παρέμβασης», με στόχο την πραγματοποίηση δράσεων σχετικών με το επάγγελμά τους, που όμως βοηθούν και ενισχύουν τις τοπικές κοινωνίες. Η ιδέα ανήκε στην Ελληνίδα αρχιτέκτονα Ιουλία Ελευθεριάδου από το Σιδηρόκαστρο Σερρών, η οποία ζει και εργάζεται στο Όσλο της Νορβηγίας, και γρήγορα αγκαλιάστηκε όχι μόνο από τους πρώην συμφοιτητές της, αλλά και από τον καθηγητή τους στο μεταπτυχιακό τμήμα, Ισπανό Αlberto Altes Arlandis, που επέβλεψε το project.

Η πρωτοβουλία πρόσκλησης της ομάδας των Ευρωπαίων αρχιτεκτόνων ανήκει στην Εθελοντική Περιβαλλοντική Κίνηση Κοιλάδας Λόντζας Νέου Πετριτσίου, που αποτελείται από κάτοικους του χωριού και όχι μόνο και τα τελευταία χρόνια προχωρούν σε παρεμβάσεις με στόχο την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.
4

Ζητούν την υποστήριξη Τ.Α. και Πολιτείας

Οι κατασκευές έχουν αναβαθμίσει αισθητά το δημοτικό Πάρκο της Λόντζας, που έχει γίνει σημείο αναφοράς ντόπιων και ξένων επισκεπτών. Παράλληλα τον τελευταίο χρόνο η Εθελοντική Περιβαλλοντική Κίνηση Κοιλάδας Λόντζας Νέου Πετριτσίου, προχώρησε στον καθαρισμό και στη σήμανση παλαιών μονοπατιών στον ορεινό όγκο της οροσειράς του Μπέλλες γύρω από το Νέο Πετριτσι. «Τόσο οι δράσεις των ξένων αρχιτεκτόνων στο Πάρκο της Λόντζας, όσο ο καθαρισμός και η σήμανση των παλαιών μονοπατιών στο Μπέλλες, είναι καθαρό αποτέλεσμα της εθελοντικής πρωτοβουλίας μιας ομάδας κατοίκων του Ν.Πετριτσίου, που διέθεσαν χρόνο και χρήμα και στοχεύουντας σε δράσεις και παρεμβάσεις που μπορούν να καταστήσουν την περιοχή μας προορισμό εναλλακτικού τουρισμού» λέει το μέλος της Εθελοντικής Κίνησης Αρχοντία Παρασκευοπούλου, ζητώντας την υποστήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των δημόσιων φορέων, προκειμένου να συνεχιστούν οι ανάλογες δράσεις. «Ο εθελοντισμός μπορεί να δουλέψει και να έχει αποτέλεσμα, εφόσον υπάρχουν βασικές υποδομές που μπορούν να βελτιώσουν την προσβασιμότητα σε όλο αυτό το δίκτυο με σημείο εκκίνησης το Πάρκο της Λόντζας» επεσήμανε η ίδια.
PHOTO1

Ειδήσεις σήμερα: 

Μάσκες XL: Τελικά ποιος... έραψε λάθος τις μάσκες για τα σχολεία

Ξυλοδαρμός στην Κέρκυρα: Μετά το αυτόφωρο παρουσιάστηκε στις Αρχές ο νταής πρώην σύζυγος

Ο Ηλίας Μόσιαλος εξηγεί και αναλύει όλα τα δεδομένα για τα μέχρι τώρα εμβόλια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης