Ζερεφός για τη φωτιά στη Μεταμόρφωση: Άκρως τοξικός ο καπνός - Πώς να προστατευτούν οι πολίτες
Είναι σημαντικό σε περιοχές που υπάρχουν καλλιέργειες και ενδέχεται να επηρεαστούν από το νέφος, τα φρούτα και τα λαχανικά να πλένονται σχολαστικά προτού καταναλωθούν - Το τοξικό νέφος δεν θα εγκλωβιστεί στο λεκανοπέδιο, τόνισε ο ακαδημαϊκός
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τον Γιάννη Μούτσο, ο Χρήστος Ζερεφός, ακαδημαϊκός φυσικής της ατμόσφαιρας, ανέφερε ότι οι ουσίες που εκλύονται από την καύση πλαστικών είναι ιδιαίτερα τοξικές.
«Όταν καίγονται σε υψηλή θερμοκρασία πλαστικά, τότε εκλύονται πολύ τοξικές ουσίες».
Κλείσιμο
«Βρεγμένες πετσέτες στις πόρτες»
Ο κ. Ζερεφός τόνισε ότι είναι ύψιστης σημασίας η έγκαιρη ενημέρωση των κατοίκων των γύρω περιοχών για την επικινδυνότητα της κατάστασης, καθώς οι ουσίες που εκλύθηκαν κατά την καύση είναι ιδιαίτερα τοξικές και θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες που τους έχουν δοθεί για να προστατεύσουν την υγεία τους.
«Ευτυχώς έχουν ενημερωθεί οι κάτοικοι και ξέρουν ότι πρέπει να έχουν κλειστά παράθυρα. Οπωσδήποτε στις πόρτες να βάλουν βρεγμένες πετσέτες για να ελαχιστοποιήσουν την ποσότητα των αιωρούμενων σωματιδίων που μπορούν να μπουν στον χώρο».
Ο ίδιος ανέφερε ότι το τοξικό νέφος δε θα εγκλωβιστεί στο λεκανοπέδιο, καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι που θα το απομακρύνουν, κατέστησε ωστόσο σαφές ότι όσοι κυκλοφορούν στον δρόμο σε περιοχές όπου υπάρχει το νέφος, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί.
«Οι συστάσεις είναι σε αυτούς που περπατούν στον δρόμο να μην πηγαίνουν προς τα εκεί που φυσάει ο αέρας, να πηγαίνουν κάθετα προς τον αέρα. Το νέφος αραιώνει πλευρικά πολύ γρήγορα. Από εκεί που φυσάει ο αέρας πάμε κάθετα, είτε δεξιά, είτε αριστερά από τον καπνό».
Καλή πλύση των λαχανικών
Λόγω της τοξικότητας των ουσιών που εκλύονται από την καύση πλαστικών, είναι σημαντικό σε περιοχές που υπάρχουν καλλιέργειες και ενδέχεται να επηρεαστούν από το νέφος, τα φρούτα και τα λαχανικά να πλένονται σχολαστικά πριν καταναλωθούν.
«Καλό είναι τα λαχανικά να ξεπλένονται με ιδιαίτερη προσοχή. Αν είναι βαριά ρυπασμένα καλό είναι να μην τα φάμε».
Το χρονικό της υπόθεσης
Πυρκαγιά ξέσπασε στις 7 το πρωί του Σαββάτου στο εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών στην Μεταμόρφωση Αττικής. Ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει πυκνός μαύρος καπνός στον ουρανό.
Το ρεύμα προς Αθήνα στη Μεταμόρφωση είχε διακοπή από το πρωί λόγω της φωτιάς.
Μήνυμα από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι της Μεταμόρφωσης, το οποίο τους προειδοποιεί να αποφύγουν τις μετακινήσεις και να κλείσουν τα παράθυρα και τις πόρτες, λόγω της μεγάλης φωτιάς που έχει ξεσπάσει στην περιοχή από το πρωί του Σαββάτου. Ωστόσο, προσοχή πρέπει να δείξουν γενικότερα οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου, ειδικά στις περιοχές όπου έχει μεταφερθεί ο καπνός.
Περισσότεροι από 90.000 θεατές, αριθμός ρεκόρ για προσέλευση σε live συναυλία στην Ελλάδα σύμφωνα με τη διοργάνωση, απόλαυσαν από κοντά τη συναυλία των θρυλικών Metallica στην Αθήνα, που αποτέλεσε την έναρξη της ευρωπαϊκής τους περιοδείας και την οποία στήριξε ως Αποκλειστικός Χορηγός η COSMOTE TELEKOM
Στη Vistabet η διασκέδαση και οι προσφορές είναι στο πρώτο… τραπέζι της διασκέδασης. Εσύ μπαίνεις σαν άρχοντας με Επική Προσφορά χωρίς κατάθεση και 1.615 δώρα!
Το e-contract της nrg ψηφίστηκε από τους καταναλωτές ως «Προϊόν της Χρονιάς*» - Υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας, ευελιξία και δημιουργικότητα τα συστατικά της επιτυχίας του.