Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζελος: Αντιδράσεις στους αστυνομικούς για τους ελέγχους σε επιβάτες από το εξωτερικό

Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζελος: Αντιδράσεις στους αστυνομικούς για τους ελέγχους σε επιβάτες από το εξωτερικό

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης, δήλωσε στο protothema.gr: «Δεν θα επιτρέψουμε ο Έλληνας αστυνομικος να επωμισθεί καθήκοντα για τα οποία ειναι αναρμόδιος»

aerodromio-venizelos
Σφοδρές αντιδρασεις σε αστυνομικούς, που υπηρετούν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζελος, έχουν προκαλέσει οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε επιβάτες απο το εξωτερικό που επισκέπτονται τη χώρα μας για  την περίοδο των διακοπών.

Όπως καταγγέλει με έγγραφο της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής και ο πρόεδρος της οποιας, Γιώργος Καλλιακμάνης, υπηρετει στον αερολιμένα, με εγγραφο που απέστειλε στον αρχηγο της ΕΛ.ΑΣ, «οι αστυνομικοί που υπηρετούν στο αεροδρόμιο ελέγχουν τα κινητά τηλέφωνα όλων των επιβατών που φθάνουν στη χωρα μας, προκειμένου να διαπιστώσουν μέσω του Barcode που έχουν αν απαιτείται να πραγματοποιηθεί έλεγχος για κορωνοϊό (Covid-19).Καταγγέλλουμε πως οι αστυνομικοί που πραγματοποιούν τους ελέγχους, επί της ουσίας, όπωςπροαναφέρθηκε, κάνουν την δουλειά υπαλλήλων άλλων Υπηρεσιών. Αυτήν την αρμοδιότητα, σύμφωνα και με την ανωτέρω Κ.Υ.Α. την έχουν οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.).Δυστυχώς όμως, μετά λύπης διαπιστώνουμε πως ουδείς από τους πραγματικά αρμοδίους ασχολείται με την συγκεκριμένη διαδικασία, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα» αναφέρεται στο εγγαφο ενω επισημαίνεται πως οι ένστολοι πραγματοποιουν παρατυπα τους ελέγχους ενώ διατρέχει κίνδυνο η υγείας τους.

Ο κ. Καλλιακμάνης μιλώντας στο protothema.gr επισημαινει τα εξής: «Δεν θα επιτρέψουμε ο Έλληνας αστυνομικος να επωμισθεί καθήκοντα για τα οποία ειναι αναρμόδιος αλλά και ενέχουν κινδύνους για τον ίδιο και την δημόσια υγεία  .Άλλωστε οι υπάλληλοι της πολιτικής προστασιας και του ΕΟΔΥ είναι απο τον νόμο επιφορτισμένοι με την διενέργεια των συγκεκριμένων ελέγχων στα σημεία εισόδου της χώρας μας και έλαβαν και σχετικό επίδομα για αυτό».Καλλιακμανης


Ολη η επιστολη της ΕΑΥΝΑ:
Γλυφάδα, 06/07/2020

Προς:

1. κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
2. κ. Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας
3. Α.Ε.Α. / κ. Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας
4. Α.Ε.Α. / κ. Προϊστάμενο Επιτελείου Ελληνικής Αστυνομίας
5. Γ.Α.Δ.Α./ κ. Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής
6. κ. Διευθυντή Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών
Κοιν:

Κλείσιμο
1. Π.Ο.ΑΣ.Υ.
2. Όλες τις Ενώσεις

Ο εργασιακός μεσαίωνας καλά κρατεί.

Μόνο άδικη και επικίνδυνη μπορεί να χαρακτηριστεί η απόφαση της φυσικής ηγεσίας, να μην ενισχύσει με αστυνομικό προσωπικό την Διεύθυνση Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών, ειδικά την δεδομένη χρονική στιγμήπου λόγω της πανδημίας η ενίσχυση αυτή είναι για ευνόητους λόγους επιβεβλημένη.

Επιπρόσθετα την 28 Ιουνίου 2020 εκδόθηκε η υπ’αριθμό Δ1α/ΓΠ.ιοκ.40383 Κ.Υ.Α. με θέμα: «Επιβολή του μέτρου του δειγματοληπτικού εργαστηριακού ελέγχου και του προσωρινού περιορισμού προσώπων που εισέρχονται από την αλλοδαπή, προς περιορισμό τηςδιασποράς του Covid-19». Ειδικότερα στο άρθρο 1 παρ. 2 αναφέρεται ρητά: «Τα πρόσωπα που εισέρχονται στηνΧώρα με οποιονδήποτε τρόπο και από οποιοδήποτεκράτος της αλλοδαπής, συμπεριλαμβανομένων και των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποχρεούται όπωςεπιδεικνύουν έντυπο ή ηλεκτρονικό αντίγραφο τηςφόρμας της παρ.1 στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων».

Αντί αυτού, οι αστυνομικοί που υπηρετούν στοαεροδρόμιο ελέγχουν τα κινητά τηλέφωνα όλων των επιβατών που φθάνουν στην Χώρα μας, προκειμένου να διαπιστώσουν μέσω του Barcode που έχουν αν απαιτείται να πραγματοποιηθεί έλεγχος για κορονοϊό (Covid-19).

Καταγγέλλουμε πως οι αστυνομικοί που πραγματοποιούν τους ελέγχους, επί της ουσίας, όπωςπροαναφέρθηκε, κάνουν την δουλειά υπαλλήλων άλλωνΥπηρεσιών.

Αυτήν την αρμοδιότητα, σύμφωνα και με την ανωτέρω Κ.Υ.Α. την έχουν οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.).

Δυστυχώς όμως, μετά λύπης διαπιστώνουμε πως ουδείς από τους πραγματικά αρμοδίους ασχολείται με την συγκεκριμένη διαδικασία, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

Απορούμε τι πραγματικά έχει συμβεί; Οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας και του Ε.Ο.Δ.Υ. από ποιόν πήραν εντολή να μην κάνουν ελέγχους; Και αν πήραν,είναι γραπτή ή προφορική;

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι αστυνομικοί δεν αναφέρονται στην ανωτέρω Κ.Υ.Α. και είναι οι μόνοι που πραγματοποιούν ελέγχους.

Η Ένωσή μας, καταγγέλλει το γεγονός πως οι συνάδελφοί μας παράτυπα πραγματοποιούν τουςελέγχους, χωρίς να έχουν την σχετική εκπαίδευση, ούτε τις απαραίτητες ιατρικές γνώσεις, ενώ στην ουσία θα έπρεπε να συνεπικουρούν στο έργο της Πολιτικής Προστασίας και των ιατρών του Ε.Ο.Δ.Υ.

Το χειρότερο είναι πως οι αστυνομικοί, εργάζονται χωρίς να φέρουν τον κατάλληλο ολόσωμο υγειονομικό εξοπλισμό και φυσικά χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξής τους από τον κορονοϊό Covid-19 όπως π.χ. τζάμι προστασίας, τήρηση αποστάσεων κτλ.

Κινδυνεύει άμεσα η υγεία τους, καθώς είναι εκείνοι που πρώτοι έρχονται σε άμεση σωματική επαφή με όλους του πολίτες ξένων κρατών που επισκέπτονται την Χώρα μας.

Η Ένωσή μας αναμένει άμεσα την απεμπλοκή τηςΑστυνομίας και την πραγματοποίηση των ελέγχων των επιβατών που φθάνουν στην Χώρα μας (για την δειγματοληπτική εξέτασή τους), από τους πραγματικά αρμοδίους, που βάση της Κ.Υ.Α. είναι οι υπάλληλοι τηςΠολιτικής Προστασίας και του Ε.Ο.Δ.Υ.

Οφείλει η φυσική και πολιτική ηγεσία να αντιληφθείπως ο Έλληνας αστυνομικός έχει συγκεκριμένα καθήκοντα τα οποία εκτελεί με αυταπάρνηση και αποτελεσματικότητα, όμως δεν θα πρέπει να επιφορτίζεται με καθήκοντα και αρμοδιότητες άλλων Υπηρεσιών πουαπαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις και κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Το μόνο που λείπει είναι να μαςεπιφορτίσουν με την διαδικασία λήψης δειγμάτων, προκειμένου να διαπιστώνουμε ποιοι εκ των επιβατών νοσούν, ποιοι είναι φορείς και ποιοι όχι…, ήμαρτον…!

Η πολιτεία οφείλει να αναλογιστεί την προσφορά και τους κινδύνους που έχει το επάγγελμα του Έλληνα αστυνομικού και να μην τον επιφορτίζει με άλλα καθήκοντα, εκθέτοντάς τον σε περαιτέρω κίνδυνο.

Αντιθέτως, οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας και οι ιατροί του Ε.Ο.Δ.Υ., έλαβαν επίδομα προκειμένουνα ασκούν ακριβώς αυτά τα καθήκοντα για τα οποία είναι και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι.

Παρακαλούμε την φυσική και πολιτική ηγεσία, να παρέμβει άμεσα προστατεύοντας τον Έλληνα εργαζόμενοαστυνομικό και παράλληλα συμβάλλοντας έτσι ώστε να διαμορφωθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις (όπωςπροβλέπεται) από τους υπαλλήλους της Πολιτικής Προστασίας και τους ιατρούς του Ε.Ο.Δ.Υ. οι οποίες θα διασφαλίζουν την Δημόσια Υγεία των επιβατών και όλων των εμπλεκομένων.
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης