Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζελος: Αντιδράσεις στους αστυνομικούς για τους ελέγχους σε επιβάτες από το εξωτερικό

aerodromio-venizelos

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης, δήλωσε στο protothema.gr: «Δεν θα επιτρέψουμε ο Έλληνας αστυνομικος να επωμισθεί καθήκοντα για τα οποία ειναι αναρμόδιος»

Σφοδρές αντιδρασεις σε αστυνομικούς, που υπηρετούν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζελος, έχουν προκαλέσει οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε επιβάτες απο το εξωτερικό που επισκέπτονται τη χώρα μας για  την περίοδο των διακοπών.

Όπως καταγγέλει με έγγραφο της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής και ο πρόεδρος της οποιας, Γιώργος Καλλιακμάνης, υπηρετει στον αερολιμένα, με εγγραφο που απέστειλε στον αρχηγο της ΕΛ.ΑΣ, «οι αστυνομικοί που υπηρετούν στο αεροδρόμιο ελέγχουν τα κινητά τηλέφωνα όλων των επιβατών που φθάνουν στη χωρα μας, προκειμένου να διαπιστώσουν μέσω του Barcode που έχουν αν απαιτείται να πραγματοποιηθεί έλεγχος για κορωνοϊό (Covid-19).Καταγγέλλουμε πως οι αστυνομικοί που πραγματοποιούν τους ελέγχους, επί της ουσίας, όπωςπροαναφέρθηκε, κάνουν την δουλειά υπαλλήλων άλλων Υπηρεσιών. Αυτήν την αρμοδιότητα, σύμφωνα και με την ανωτέρω Κ.Υ.Α. την έχουν οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.).Δυστυχώς όμως, μετά λύπης διαπιστώνουμε πως ουδείς από τους πραγματικά αρμοδίους ασχολείται με την συγκεκριμένη διαδικασία, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα» αναφέρεται στο εγγαφο ενω επισημαίνεται πως οι ένστολοι πραγματοποιουν παρατυπα τους ελέγχους ενώ διατρέχει κίνδυνο η υγείας τους.

Ο κ. Καλλιακμάνης μιλώντας στο protothema.gr επισημαινει τα εξής: «Δεν θα επιτρέψουμε ο Έλληνας αστυνομικος να επωμισθεί καθήκοντα για τα οποία ειναι αναρμόδιος αλλά και ενέχουν κινδύνους για τον ίδιο και την δημόσια υγεία  .Άλλωστε οι υπάλληλοι της πολιτικής προστασιας και του ΕΟΔΥ είναι απο τον νόμο επιφορτισμένοι με την διενέργεια των συγκεκριμένων ελέγχων στα σημεία εισόδου της χώρας μας και έλαβαν και σχετικό επίδομα για αυτό».Καλλιακμανης


Ολη η επιστολη της ΕΑΥΝΑ:
Γλυφάδα, 06/07/2020

Προς:

1. κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
2. κ. Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας
3. Α.Ε.Α. / κ. Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας
4. Α.Ε.Α. / κ. Προϊστάμενο Επιτελείου Ελληνικής Αστυνομίας
5. Γ.Α.Δ.Α./ κ. Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής
6. κ. Διευθυντή Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών
Κοιν:

1. Π.Ο.ΑΣ.Υ.
2. Όλες τις Ενώσεις

Ο εργασιακός μεσαίωνας καλά κρατεί.

Μόνο άδικη και επικίνδυνη μπορεί να χαρακτηριστεί η απόφαση της φυσικής ηγεσίας, να μην ενισχύσει με αστυνομικό προσωπικό την Διεύθυνση Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών, ειδικά την δεδομένη χρονική στιγμήπου λόγω της πανδημίας η ενίσχυση αυτή είναι για ευνόητους λόγους επιβεβλημένη.

Επιπρόσθετα την 28 Ιουνίου 2020 εκδόθηκε η υπ’αριθμό Δ1α/ΓΠ.ιοκ.40383 Κ.Υ.Α. με θέμα: «Επιβολή του μέτρου του δειγματοληπτικού εργαστηριακού ελέγχου και του προσωρινού περιορισμού προσώπων που εισέρχονται από την αλλοδαπή, προς περιορισμό τηςδιασποράς του Covid-19». Ειδικότερα στο άρθρο 1 παρ. 2 αναφέρεται ρητά: «Τα πρόσωπα που εισέρχονται στηνΧώρα με οποιονδήποτε τρόπο και από οποιοδήποτεκράτος της αλλοδαπής, συμπεριλαμβανομένων και των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποχρεούται όπωςεπιδεικνύουν έντυπο ή ηλεκτρονικό αντίγραφο τηςφόρμας της παρ.1 στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων».

Αντί αυτού, οι αστυνομικοί που υπηρετούν στοαεροδρόμιο ελέγχουν τα κινητά τηλέφωνα όλων των επιβατών που φθάνουν στην Χώρα μας, προκειμένου να διαπιστώσουν μέσω του Barcode που έχουν αν απαιτείται να πραγματοποιηθεί έλεγχος για κορονοϊό (Covid-19).

Καταγγέλλουμε πως οι αστυνομικοί που πραγματοποιούν τους ελέγχους, επί της ουσίας, όπωςπροαναφέρθηκε, κάνουν την δουλειά υπαλλήλων άλλωνΥπηρεσιών.

Αυτήν την αρμοδιότητα, σύμφωνα και με την ανωτέρω Κ.Υ.Α. την έχουν οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.).

Δυστυχώς όμως, μετά λύπης διαπιστώνουμε πως ουδείς από τους πραγματικά αρμοδίους ασχολείται με την συγκεκριμένη διαδικασία, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

Απορούμε τι πραγματικά έχει συμβεί; Οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας και του Ε.Ο.Δ.Υ. από ποιόν πήραν εντολή να μην κάνουν ελέγχους; Και αν πήραν,είναι γραπτή ή προφορική;

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι αστυνομικοί δεν αναφέρονται στην ανωτέρω Κ.Υ.Α. και είναι οι μόνοι που πραγματοποιούν ελέγχους.

Η Ένωσή μας, καταγγέλλει το γεγονός πως οι συνάδελφοί μας παράτυπα πραγματοποιούν τουςελέγχους, χωρίς να έχουν την σχετική εκπαίδευση, ούτε τις απαραίτητες ιατρικές γνώσεις, ενώ στην ουσία θα έπρεπε να συνεπικουρούν στο έργο της Πολιτικής Προστασίας και των ιατρών του Ε.Ο.Δ.Υ.

Το χειρότερο είναι πως οι αστυνομικοί, εργάζονται χωρίς να φέρουν τον κατάλληλο ολόσωμο υγειονομικό εξοπλισμό και φυσικά χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξής τους από τον κορονοϊό Covid-19 όπως π.χ. τζάμι προστασίας, τήρηση αποστάσεων κτλ.

Κινδυνεύει άμεσα η υγεία τους, καθώς είναι εκείνοι που πρώτοι έρχονται σε άμεση σωματική επαφή με όλους του πολίτες ξένων κρατών που επισκέπτονται την Χώρα μας.

Η Ένωσή μας αναμένει άμεσα την απεμπλοκή τηςΑστυνομίας και την πραγματοποίηση των ελέγχων των επιβατών που φθάνουν στην Χώρα μας (για την δειγματοληπτική εξέτασή τους), από τους πραγματικά αρμοδίους, που βάση της Κ.Υ.Α. είναι οι υπάλληλοι τηςΠολιτικής Προστασίας και του Ε.Ο.Δ.Υ.

Οφείλει η φυσική και πολιτική ηγεσία να αντιληφθείπως ο Έλληνας αστυνομικός έχει συγκεκριμένα καθήκοντα τα οποία εκτελεί με αυταπάρνηση και αποτελεσματικότητα, όμως δεν θα πρέπει να επιφορτίζεται με καθήκοντα και αρμοδιότητες άλλων Υπηρεσιών πουαπαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις και κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Το μόνο που λείπει είναι να μαςεπιφορτίσουν με την διαδικασία λήψης δειγμάτων, προκειμένου να διαπιστώνουμε ποιοι εκ των επιβατών νοσούν, ποιοι είναι φορείς και ποιοι όχι…, ήμαρτον…!

Η πολιτεία οφείλει να αναλογιστεί την προσφορά και τους κινδύνους που έχει το επάγγελμα του Έλληνα αστυνομικού και να μην τον επιφορτίζει με άλλα καθήκοντα, εκθέτοντάς τον σε περαιτέρω κίνδυνο.

Αντιθέτως, οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας και οι ιατροί του Ε.Ο.Δ.Υ., έλαβαν επίδομα προκειμένουνα ασκούν ακριβώς αυτά τα καθήκοντα για τα οποία είναι και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι.

Παρακαλούμε την φυσική και πολιτική ηγεσία, να παρέμβει άμεσα προστατεύοντας τον Έλληνα εργαζόμενοαστυνομικό και παράλληλα συμβάλλοντας έτσι ώστε να διαμορφωθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις (όπωςπροβλέπεται) από τους υπαλλήλους της Πολιτικής Προστασίας και τους ιατρούς του Ε.Ο.Δ.Υ. οι οποίες θα διασφαλίζουν την Δημόσια Υγεία των επιβατών και όλων των εμπλεκομένων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (18)

Ξεφτιλιζόμαστε ακόμη μία φορά.

Τους σεκιούριτι τι τους έχουμε να δείχνουν μπόι? Αυτοί κάνουν τέτοιες δουλείες και όχι οι αστυνομικοί.

,.ρέέέέέέέέέέ,.,.,

..δεν ντρέπεστε..!!! ,.,.βάζετε τους αστυνομικούς να δουλέψουν.!!! ..Αίσχος,.,!!

Giorgos

Μεγάλη δουλειά και επικίνδυνη... Λένε στους επιβάτες "εσύ από δω, εσύ από κει". Κάνα επιδοματακι θέλουν να τσιμπήσουν κι αυτοί.

ΜΑΡΙΑ

Βασει νομου οι αστυνομικοι ειναι αναρμοδιοι, και οι εκ του νομου αρμοδιοι, ήτοι της πολιτικής προστασίας παιρνουν το επιδομα χωρις να κανουν τιποτα και φορτωνουν και την δουλειά σε άλλους. Α ρε Ελλαδάρα ...

νβω

Κουραζονται πολυ τα παλικαρια,τους χαλασαν το αραλικι,τους βγαλανε εξω απο τις καφετερειες και τις χαρτοπαικτικες λεσχες.Η κυβερνηση να προσλαβει υπαλληλους για να τους σκουπιζουν τον ιδρωτα(απο την κουραστικη δουλεια),και να τους κανουν ΑΕΡΑ.Ξερεις τι δυσκολο ειναι να πληρωνεσαι και να εχεις ΜΟΝΟ δικαιωματα-κουραση σου λεω!

Έλληνας Φορολογούμενος

Με τα λεφτά μου που πληρώνονται οι αστυνομικοί απαιτώ να κανουν οτι τους ζητάνε..Δεν κόβω εγω αποδειξη 24% ΦΠΑ για να μην κουράζονται οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα

One Time

Χα χα με τα 800 ευρω τον μηνα. Ειναι μεγαλο εισοδηματιες. Κανονικα ο μισος τους μισθος θα πρεπει να πηγαινει υπερ αδυνατων. Τι τα θελουν τοσα λεφτα?

Aρης δηλωσιας

Ελα ρε μαν καλώς τον,που κοβεις εσυ αποδειξη....απο ποτε?τωρα που σφίξαν τα γάλατα βρηκες την ταμειακη που χες καταχωνιάσει,σωπα ρε....τι είσαι γιατρος,δικηγορος,επιπλοποιός,μηχανικός? απο αυτους που ''ζουσαν'' με δηλώσεις 8 με 12.000 το χρονο εισοδημα?

...

Νταξ αφραγκοβιτς, τον άλλο μήνα άστους απλήρωτους να μάθουν..

Μην κουραστουνε

Τα πουλακια μου

κωστας στεργιοπουλος

Δεν το περίμενα αυτό από τους Αστυνομικούς. Σήμερα που όλη η Χώρα υποφέρει και παρακαλούμε να έλθουν ξένοι, όλοι μας ΟΛΟΙ μας να ανασκουμπωθούμε να δώσουμε λύση. Οι υγειονομικοί ήδη έχουν προσφέρει. Φαντάροι καλούνται να βοηθήσουν και μερικοί. Οι αστυνομικοί, από ότι λένε οι ίδιοι δεν κάνουν ιατρικές πράξεις. Αντί αυτού, οι αστυνομικοί που ήδη υπηρετούν στο αεροδρόμιο ελέγχουν και τα κινητά τηλέφωνα όλων των επιβατών που φθάνουν στην Χώρα μας, προκειμένου να διαπιστώσουν μέσω του Barcode που έχουν αν απαιτείται να πραγματοποιηθεί έλεγχος για κορονοϊό (Covid-19) όπως ελέγχουν και τα λοιπά έγγραφα ταυτότητος. Αλλά πάλι, ένα είναι το θέμα "δώστε λεφτά" όπως δώσατε στους άλλους.

ιδιωτικος υπαλληλος

εσυ παρακαλας να ερθουν ξενοι. Εσυ που δουλευεις στον τουρισμο 5 μηνες, παιρνεις επιδομα ως εποχικος 7 μηνες και εκτακτο επιδομα τα Χριστουγεννα. Εσυ που με 13 ημερομισθια καθε μηνα για αυτους τους 5 μηνες εχεις πληρη ιατροφαρμακευτικη περιθαλψη όλο το χρονο. Εγω δουλευω ΟΛΟ το χρονο, ιδιωτικος υπαλληλος ειμαι, δεν παιρνω επιδομα. Εσυ παρακαλας για ξενους. Που νομιζεις οτι η Ελλαδα ζει απο τουρισμο. Εκατομυρια δουλευουν αλλου, και εαν γινει κατι με ολους αυτους ποιυ ερχονται, εσυ θα τσεπωσεις παλι το επιδομα καθε μηνα και εγω οπως εκατομυρια αλλοι θα μεινουμε παλι χωρις δουλεια λογο καραντινας. Ασε λοιπον την καραμελα οτι ολοι θελουμε ξενους. Φετος δεν επρπε να ερθει ΚΑΝΕΝΑΣ. Και εαν δεν ειχες δουλεια να πηγαινες να μαζεψεις καρπουζια, ροδακινα. Αλλα μαθατε 5 μηνες δουλεια και 7 καθισιο και επιδομα και πληρη ιατροφαρμακευτικη καλυψη

Έχει δίκαιο

Ο άνθρωπος ! Τι άλλο θα κάνουν και οι αστυνομικοί ; Δεν είναι η δοιλεια τους αυτή σαφέστατα .. και οι αστυνομικοί και οι λειτουργοί υγείας σε μονάδες Covid έχουμε ψοφήσει έμα τετράμηνο .. είπαμε να κάνουμε τη δουλειά μας , αλλά όλα έχουν τα όριά τους .. τι κατάσταση είναι συτή , δεν ξέρουμε σπο που θα μας έρθει πια .

Πάλι λεφτά

ζητάνε οι αστυνομικοί με νέα επιδόματα?

ΔΕΝ ζητούν χρήματα οι αστυνομικοί

Ζητούν το αυτονόητο, δηλαδή να μην κάνουν τη δουλειά του Υγειονομικού. Κατάλαβες ρε ξυρισμένο γίδι?

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης