Κορωνοϊός: Ξάνθη και εισαγόμενα κρούσματα οι βασικές ανησυχίες των υγειονομικών αρχών

Κορωνοϊός: Ξάνθη και εισαγόμενα κρούσματα οι βασικές ανησυχίες των υγειονομικών αρχών

Ανησυχία εκφράζεται πλέον και για την κατάσταση στην Κάρπαθο - Μικρές εστίες μετάδοσης κορωνοϊού και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας - Ο «χάρτης» των κρουσμάτων

krousmata_main
Μεγαλύτερες και μικρότερες συρροές κρουσμάτων κορωνοϊού «χρωματίζουν» τον χάρτη της επιδημίας στη χώρα μας, με τους αρμόδιους να δίνουν μάχη αφενός για να μην «ξεφύγει» κάποιο κρούσμα, αφετέρου για να καταγράψουν όσο πιο πλήρη και ολοκληρωμένα γίνεται τα στοιχεία κάθε κρούσματος.

Οι εστίες αυτές βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ειδικών, ταυτόχρονα βεβαίως με τα εισαγόμενα κρούσματα που εντοπίζονται στους ελέγχους στις πύλες της χώρας. Μέχρι και τον Ιούνιο 1 στα 5 κρούσματα ήταν εισαγόμενο, πλέον όμως αυτό αναμένεται να αλλάξει. Το στοίχημα για τους αρμόδιους είναι τα εισαγόμενα κρούσματα να χαρτογραφούνται και να παρακολουθούνται.

Η Περιφερειακή ενότητα της Ξάνθης βρίσκεται για δεύτερο μήνα μέσα στις τοπικές επιδημικές εστίες, μετρώντας περί τα 200 θετικά κρούσματα κορωνοϊού, με την πλειονότητα αυτών να αφορούν τους κατοίκους του Εχίνου. Στο ίδιο Πομακοχώρι καταγράφονται και τα περισσότερα από τα 8 θύματα του τελευταίου 15νθήμερου. Σταθερά η περιοχή βρίσκεται κάθε μέρα από τις αρχές του περασμένου μήνα στον ημερήσιο απολογισμό με μονοψήφιο ή διψήφιο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού. Χθες καταγράφηκαν άλλα 7 κρούσματα, παρά τα περιοριστικά μέτρα που έ4χουν εφαρμοστεί τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες. Η σταθερή ροή κρουσμάτων βεβαίως εξηγεί και τα αντανακλαστικά των υγειονομικών αρχών που επέκτειναν στην αρχή της εβδομάδας τα περιοριστικά μέτρα σε άλλους τρεις δήμους, πλην εκείνου της Μύκης με βασική εστία τον Εχίνο.

Πλέον, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, απομακρύνεται για τουλάχιστον άλλες τρεις με τέσσερις εβδομάδες το ενδεχόμενο της «κατάσβεσης» της εστίας στην Ξάνθη.

Σε εγρήγορση παραμένουν όμως και οι άλλες περιοχές της βόρειας Ελλάδας, τόσο στη Θράκη όσο και στη Μακεδονία, καθώς μεμονωμένα, σποραδικά κρούσματα κορωνοϊού καταγράφονται σε διάφορες Περιφερειακές ενότητες. Για παράδειγμα, χθες αναφέρθηκε κρούσμα – 1- σε Σέρρες και Έβρο. Τις προηγούμενες ημέρες είχε αναφερθεί και πάλι Έβρος αλλά και η Δράμα. Στον χάρτη της τοπικής επιδημίας υπάρχει και η Ροδόπη.

Στη δυτική Μακεδονία πάλι είναι στο προσκήνιο η Καστοριά και η όμορη Κοζάνη, που μετρούν συνολικά 19 κρούσματα κορωνοϊού, με τους ειδικούς όμως να αισιοδοξούν πως η τοπική επιδημία βρίσκεται υπό έλεγχο.

Κλείσιμο
Στη Θεσσαλία, μικρή αναζωπύρωση σημειώθηκε στην Περιφερειακή ενότητα Λάρισας όπου μέσα στο τελευταίο 48ωρο έχουν καταγραφεί 6 θετικά στον κορωνοϊό κρούσματα. Από αυτά μάλιστα νοσηλεύονταν τα 3 στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας. Πρόκειται για Ρομά από μεγάλο – άλλον πλην εκείνου της Νέας Σμύρνης- οικισμό της περιοχής.

Τέλος, με ανησυχία παρακολουθούν οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές την εξέλιξη της μικρής συρροής εισαγόμενων κρουσμάτων στην Κάρπαθο. Μετά τα πρώτα δύο θετικά κρούσματα που αφορούν σε ζευγάρι Ελληνοαμερικανών που είχαν φτάσει στο νησί προ δεκαήμερου, εχθές καταγράφηκαν άλλα δύο κρούσματα. Σημειώνεται ότι οι δύο πρώτοι ασθενείς νοσηλεύονται στο Βενιζέλειο νοσοκομείο στο Ηράκλειο της Κρήτης. Πλέον στην Κάρπαθο γίνονται εντατικές ιχνηλατήσεις για να χαρτογραφηθούν οι επαφές των ασθενών και να τεθούν σε περιορισμό και σε παρακολούθηση της υγείας τους.

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης από Ελληνικό: Ο τόπος αυτός θα γίνει κυψέλη ανάπτυξης με πάνω από 80.000 θέσεις εργασίας - Δείτε βίντεο 

Κρούσματα κορωνοϊού: «Χαμηλές πτήσεις» στους τουρίστες - Παραμένει η «πυρκαγιά» στην Ξάνθη 

Κορωνοϊός: Το στέλεχος που κυριαρχεί σήμερα είναι πιο μολυσματικό από το αρχικό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης