ΠΟΕΔΗΝ: Σημαντικές υγειονομικές ελλείψεις στα νησιά

ΠΟΕΔΗΝ: Σημαντικές υγειονομικές ελλείψεις στα νησιά

Η Ομοσπονδία κατέγραψε την κατάσταση στις δομές υγείας σε 27 νησιά και παραθέτει τα προβλήματα με τις ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό

no_09
Ανοχύρωτη σε ό,τι αφορά τις υγειονομικές υπηρεσίες είναι η νησιωτική χώρα, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Την ίδια στιγμή, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) αναφέρει πως οι αρμόδιοι της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) ασκούν πιέσεις στους γιατρούς των νοσοκομείων για να μετακινηθούν σε δομές υγείας της νησιωτικής χώρας.

Η Ομοσπονδία κατέγραψε την κατάσταση στις δομές υγείας σε 27 νησιά και παραθέτει τα προβλήματα με τις ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

«Οι δομές υγείας στα νησιά ουσιαστικά προσφέρουν πρώτες βοήθειες και λειτουργούν ως κέντρα διακομιδών. Τα σοβαρά περιστατικά όπως και αυτά του κορωνοϊού που μπορεί να ανακύψουν, διακομίζονται σε μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, των Ιωαννίνων, της Κρήτης» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.

Παραθέτοντας τις ελλείψεις η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει πως οι ανάγκες θα αυξηθούν λόγω κορωνοϊού και ζητεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να φροντίσει για την κάλυψη των κενών είτε σε ανθρώπινο δυναμικό είτε σε άλλα υλικά.

Από την πλευρά της, η ΕΙΝΑΠ καλεί τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ, τους διοικητές των νοσοκομείων και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να φροντίσουν για την επαρκή στελέχωση των νησιών του Αιγαίου με μόνιμο ιατρικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό.

Η ακτινογραφία των προβλημάτων στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας από την ΠΟΕΔΗΝ

Ιόνιο

Κεφαλλονιά: Στο νοσοκομείο καταγράφονται ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Υπάρχουν μόνο 3 παθολόγοι. Αναμένεται παραίτηση του ενός καθώς και ενός αναισθησιολόγου με αποτέλεσμα δυσλειτουργία στα χειρουργεία. Άμεση είναι η αναγκαία πρόσληψη παραϊατρικού προσωπικού καθώς και αιματολόγου για την εύρυθμη λειτουργία της αιμοδοσίας. Η ΜΕΘ παραμένει κλειστή.

Ζάκυνθος: Το νοσοκομείο λειτουργεί επί το πλείστον με επικουρικούς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Ωστόσο, διαθέτει κλινική κορωνοϊού. Υπάρχει έλλειψη στη χειρουργική και στην καρδιολογική ειδικότητα. Η ΜΕΘ λειτουργεί με 3 κρεβάτια.

Λευκάδα: Υπάρχει πρόβλημα λόγω έλλειψης γιατρών, παθολόγων, πνευμονολόγων, οδοντιάτρων και οφθαλμίατρων. Τρεις παθολόγοι γιατροί καλύπτουν όλα τα περιστατικά, ενώ το ακτινολογικό τμήμα λειτουργεί μετ' εμποδίων γιατί δεν υπάρχουν ειδικότητες για τον χειρισμό μηχανημάτων.

Κέρκυρα: Το νοσοκομείο έχει ενισχυθεί με επικουρικό προσωπικό αλλά υπάρχουν πολλές ελλείψεις σε γιατρούς σε όλες ειδικότητες ειδικά Παθολόγων. Οι Παθολόγοι είναι μόνο 4, οι Καρδιολόγοι 4 από τους οποίος ο ένας είναι Επικουρικός. Οι Διευθυντές σε πολλές ειδικότητες έχουν συνταξιοδοτηθεί και δεν έχουν αντικατασταθεί. Νευρολόγος υπάρχει ένας και είναι επικουρικός. Στο ακτινολογικό επίσης υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού.

Κέντρο Υγείας Ιθάκης: Είναι μεγάλη έλλειψη προσωπικού, κυρίως νοσηλευτικού (υπηρετούν 3) και γιατρών. Υπάρχει μικροβιολογικό εργαστήριο αλλά χωρίς παρασκευαστές.

Κέντρο Υγείας Παξών: Λειτουργεί έως τις 10 το βράδυ. Καταγράφονται ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό. Υπάρχει μία μόνο χειρίστρια ακτινολογικού και μικροβιολογικό εργαστήριο χωρίς προσωπικό.

Αιγαίο

Λήμνος: Τεράστιες ελλείψεις υπάρχουν σε γιατρούς. Είναι ενδεικτικό ότι υπάρχει ένας παθολόγος και ένας αναισθησιολόγος επικουρικός που και αυτός είναι υπό παραίτηση. Υπάρχει επίσης ένας Χειρουργός, ένας Καρδιολόγος και ένας Νεφρολόγος.

Χίος: Το νοσοκομείο ενισχύθηκε με επικουρικό προσωπικό, νοσηλευτικό και λοιπό, αλλά όχι με ιατρικό. Πρόβλημα υπάρχει στο Ακτινολογικό τμήμα λόγω έλλειψης προσωπικού και δεν καλύπτονται οι βάρδιες.

Σάμος: Υπάρχουν ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Δεν υπάρχει Πνευμονολόγος γιατρός και η μοναδική Πνευμονολόγος είναι στη ΜΕΘ με αποτέλεσμα εξωτερικά ιατρεία πνευμονολογικά να μην υπάρχουν.

Ικαρία: Προσελήφθη επικουρικός Παιδίατρος και 10 άτομα Παραϊατρικό προσωπικό. Ωστόσο, το νοσοκομείο έχει ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό.

Σύρος: Το νοσοκομείο έχει καλυφθεί με επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό αλλά χρειάζεται και άλλο για να λειτουργήσει η ΜΑΦ.

Σαντορίνη: Στο Νοσοκομείο υπάρχουν 1 Ορθοπεδικός, 2 Παθολόγοι, 1 γενικός γιατρός, 2 Καρδιολόγοι, 1 Μαιευτήρας, ένας Παιδίατρος. Χρειάζονται και άλλοι γιατροί.

Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Νάξου: Προσελήφθη επικουρικό νοσηλευτικό προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών. Στο Νοσοκομείο υπάρχουν 4 Παθολόγοι, 3 Χειρουργοί, 3 Ορθοπεδικοί, 2 Παιδίατροι που ο ένας είναι επικουρικός, 1 Νεφρολόγος μόνιμος,1 Οφθαλμίατρος, 2 Οδοντίατροι και 1 Ακτινολόγος. Έχει γίνει ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Ο αξονικός τομογράφος υπάρχει αλλά δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης γιατρού.

Κέντρο Υγείας Τήνου: Υπάρχει έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Κέντρο Υγείας Μυκόνου: Υπάρχει κάλυψη από νοσηλευτικό προσωπικό όπως και από γιατρούς. Επίσης, η μονάδα ΕΚΑΒ είναι δίπλα στο Κέντρο Υγείας οπότε υπάρχει άμεση ανταπόκριση.

Κέντρο Υγείας Αμοργού: Ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Στο Κέντρο Υγείας υπάρχει μία γενική γιατρός, ένας οδοντίατρος και ένας παιδίατρος.

Κέντρο Υγείας Μήλου: Οι μεγαλύτερες ελλείψεις είναι σε ιατρικό (υπάρχουν 2 Γενικοί Γιατροί και 2 Οδοντίατροι), διοικητικό και τεχνικό προσωπικό. Οι οδηγοί ασθενοφόρου είναι 3 και δεν καλύπτονται οι βάρδιες. Το Κ.Υ. έχει ζητήσει από την 2η ΥΠΕ 6 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων.

Κέντρο Υγείας Άνδρου: Υπάρχει 1 Παιδίατρος, 1 Παθολόγος, 1 γενικός γιατρός και 1 Ορθοπεδικός. Χρειάζεται ακόμη ένα Παθολόγο. Το ακτινολογικό δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού.

Κέντρο Υγείας Πάρου: Οι βασικές ελλείψεις είναι στο Ιατρικό προσωπικό γιατί δεν υπάρχουν ειδικότητες. Υπάρχει μικροβιολογικό εργαστήριο χωρίς μικροβιολόγο και υπηρετεί μία υπάλληλος του ΟΑΕΔ που είναι παρασκευάστρια. Είναι κενή η θέση του μικροβιολόγου όπως και του Ακτινολόγου. Υπάρχει 1 γενικός γιατρός μόνιμος, 1 Παθολόγος, 1 Καρδιολόγος, 1 Οδοντίατρος, 1 Παιδίατρος και δύο επικουρικοί ένας Ορθοπεδικός και 1 γενική Ιατρός. Υπάρχει έλλειψη διασωστών στο ΕΚΑΒ.

Κέντρο Υγείας Ίου: Στο Κ.Υ. υπάρχουν 4 Νοσηλευτές και 1 μαία. Υπάρχει ένας γιατρός Γενικής Ιατρικής που είναι ο Διευθυντής και είναι μόνιμος,καθώς και δύο ορθοπεδικοί επικουρικοί και πέντε αγροτικοί. Υπάρχει ένας Χειριστής Ακτινολόγος που δεν επαρκεί όπως και ένας μόνο οδηγός ασθενοφόρου.

Κέντρο Υγείας Κυθήρων: Δεν παρατηρούνται ελλείψεις.

Κέντρα Υγείας Βορείου Αιγαίου (Καλλονής, Άντισσας, Πολυχνήτου, Πλωμαρίου, Μυτιλήνης, Πυργίου Χίου, Καρλοβασίου, Εύδηλου Ικαρίας, Λήμνου): Το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει στα Κ.Υ. είναι το θέμα των μετακινήσεων του προσωπικού (νοσηλευτών, μαιών, γιατρών κλπ) από τα Κέντρα Υγείας στα Νοσοκομεία με εντολές της Διοίκησης με αποτέλεσμα να αποδυναμώνονται τα Κ.Υ.

Δωδεκάνησα

Λέρος: Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει ένας παθολόγος και αναισθησιολόγος και δεν αρκεί με τους πρόσφυγες που υπάρχουν. Το νοσηλευτικό προσωπικό ενισχύθηκε με 14 επικουρικούς.

Ρόδος: Προσελήφθησαν για την περίοδο της πανδημίας 15 επικουρικοί στο σύνολο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ελλείψεις υπάρχουν όμως σε τραυματιοφορείς, σε γιατρούς και Νοσηλευτικό Προσωπικό. Τα μηχανήματα είναι παλιά και ασυντήρητα με αποτέλεσμα να έχουν πολλά προβλήματα. Έγινε δωρεά ενός μηχανήματος που γίνεται τεστ για μοριακό έλεγχο.

Κάλυμνος: Προσελήφθησαν 7 Νοσηλευτές επικουρικοί για την περίοδο της πανδημίας και υπήρχε κάλυψη. Υπάρχει έλλειψη Παιδιάτρου διότι δεν υπάρχει κανένας εδώ και ένα χρόνο. Το ΕΚΑΒ έχει μεγάλη καθυστέρηση.

Κως: Στην περίοδο της πανδημίας προσλήφθηκε στο Νοσοκομείο νοσηλευτικό προσωπικό επικουρικό και τραυματιοφορείς. Δεν υπάρχει Πνευμονολόγος, ο Παιδίατρος είναι ένας. Η ΜΑΦ λειτουργεί αλλά χρειάζεται προσωπικό.

Σποράδες

Κέντρο Υγείας Σκιάθου: Υπάρχουν 6 νοσηλεύτριες και 2 κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού. Υπάρχουν ελλείψεις ιατρών (δεν υπάρχουν καθόλου αγροτικοί γιατροί, υπάρχει ένας παιδίατρος και δεν έχουν οδοντίατρους) και οδηγών ασθενοφόρων.

Κέντρο Υγείας Σκοπέλου: Υπάρχει σχετική κάλυψη σε προσωπικό.

Κέντρο Υγείας Αλονήσου: Υπάρχουν 2 αγροτικοί γιατροί και η κάλυψη των αναγκών γίνεται με γιατρούς από άλλα Κέντρα Υγείας. Χρειάζεται ενίσχυση σε νοσηλευτικό προσωπικό. Πρόβλημα υπάρχει και στην στελέχωση του ασθενοφόρου.

Ειδήσεις σήμερα

Επίθεση με βιτριόλι: Θέμα ημερών η σύλληψη της δράστιδος - Η ΕΛΑΣ έχει καταγεγραμμένη τη φωνή της

«Βουτιά» στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μετά την παρέμβαση της ΕΚΤ

Γερμανοί εισαγγελείς: Θεωρούμε τη Μαντλίν νεκρή - Στη δημοσιότητα φωτογραφία του υπόπτου
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης