«Καλπάζει» η ζήτηση φυσικού αερίου λόγω... έλλειψης λιγνίτη

fysiko-aerio

Το φυσικό αέριο αναμένεται να εκτιναχθεί από τα 4,5 δισ. κυβικά μέτρα στα 7 δισ. μέσα στα επόμενα 5 με 7 χρόνια

Εκτίναξη στη ζήτηση φυσικού αερίου από την αλλαγή στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, λόγω της απολιγνιτοποίησης προεξοφλούν κορυφαία στελέχη της ενεργειακής αγοράς με επενδύσεις εκατομμυρίων σε αντίστοιχες υποδομές.

Ο γενικός διευθυντής της Gastrade Κωνσταντίνος Σιφναίος μιλώντας χθες στο δεύτερο επενδυτικό φόρουμ «Athens Investment Forum», εκτίμησε ότι από τα 4,5 δις κυβικά μέτρα θα εκτιναχθεί στα 7 δις κυβικά στα επόμενα 5 με 7 χρόνια.

Μόνο φέτος η αγορά κινήθηκε με 17% ρυθμό ανάπτυξης ενώ για πρώτη φορά το LNG ξεπέρασε το αέριο των αγωγών. «Φέτος ήταν πολύ καλή χρονιά για το LNG στην Ευρώπη και αντίστοιχα για την Ελλάδα και τη Ρεβυθούσα, η οποία τους τελευταίους 4 μήνες είναι γεμάτη και δεν μπορεί να φέρει άλλα φορτία».

Το στέλεχος του ομίλου Κοπελούζου τόνισε ότι εάν υπήρχε το FSRU της Αλεξανδρούπολης, που σχεδιάζει ο όμιλος θα μπορούσαν να έρθουν και άλλα φορτία ώστε να μειωθεί το κόστος για τον καταναλωτή και την ελληνική οικονομία. Όπως είπε η Ρεβυθούσα και η Αλεξανδρούπολη μπορούν να λειτουργούν ανταγωνιστικά και συμπληρωματικά.

Σχετικά με την πρόοδο του έργου της Αλεξανδρούπολης ανέφερε ότι η Gastrade φιλοδοξεί να ξεκινήσει τη δεύτερη δεσμευτική φάση του market test τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους και να ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση στα μέσα του 2020 ώστε η εμπορική λειτουργία να ξεκινήσει το 2022.

Από την πλευρά του ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής του ΔΕΣΦΑ Νικόλα Μπατιλάνα ανέφερε ότι η απόφαση για απόσυρση του λιγνίτη αλλάζει τα σενάρια για την εκτίμηση της ζήτησης από τα 6 δισ. κυβικά μέτρα με πιθανότητα πρόσθετης ανάγκης επιπλέον 1 δισ. κ.μ., στα 8 δις. κ.μ. «Ο ΔΕΣΦΑ πρέπει να προετοιμάσει τις αναγκαίες επενδύσεις ώστε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που δημιουργείται».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στα έργα ανάπτυξης του δικτύου που υλοποιεί ο ΔΕΣΦΑ, όπως η εγκατάσταση συμπιεστή στους Κήπους που θα έχει δυνατότητα reverse flow, αλλά και στα έργα ψηφιοποίησης.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Adekastos

Ο λιγνίτης είναι εγχώριος και φθηνός το αέριο είναι εισαγωνενο και ακριβοτερο

Κοινή λογική

Πιο καθαρό καύσιμο το φυσικό αέριο (σε σχέση με τον λιγνίτη) αλλά..... α) παραμένει μη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας β) είναι εισαγόμενο καύσιμο με ότι συνεπάγεται αυτό για το ήδη μεγάλο εμπορικό έλλειμα μας.

George

Πάντα καθυστερημένοι σε αυτή τη χώρα. Σε άλλες χώρες έχει αρχίσει να μειώνεται η χρήση φυσικού αερίου γιατί αναλαμβάνουν οι ΑΠΕ. Οι λιγνίτες είναι παρελθόν προ ετών. Εξάλλου το φυσικό αέριο, αν εξαιρέσεις την καθαρότερη καύση, εκπέμπει συνολικά τα ίδια αέρια θερμοκηπίου, αν συνυπολογίσουμε και τη διαρροή μεθανίου που υπάρχει σε όλη τη γραμμή από την εξόρυξη έως την καύση. Γι αυτό θα λειτουργήσει ως καύσιμο "γέφυρα" μέχρι την πλήρη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα που θα συμβεί αρκετά πριν από το 2050 που έχει βάλει στόχο η ΕΕ. Οι αγορές θα γυρίσουν την πλάτη στις πολιτικές που προσπαθούν να συντηρήσουν όσο μπορούν περισσότερο τη χρήση ορυκτών καυσίμων, οι οποίες πολιτικές χρησιμοποιούν παπαγαλάκια που στήνουν μακρινά χρονοδιαγράμματα για να απογοητεύσουν τον κόσμο με σκοπό να τον ωθούν να συνεχίσει να τα χρησιμοποιεί.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης