To ράλι των τραπεζών επισπεύδει την πώληση των μετοχών τους από το ΤΧΣ

To ράλι των τραπεζών επισπεύδει την πώληση των μετοχών τους από το ΤΧΣ

Η προοπτική πώλησης των εν λόγω μεριδίων, σημερινής αξίας περίπου €1,67 δισ, δεν καλύπτει τη ζημιά που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ με το τρίτο μνημόνιο

bank01
Στη φάση της προετοιμασίας πώλησης των μεριδίων του στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, πολύ νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό του 2022, ίσως και μέσα στο 2020, οδηγούν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας οι τελευταίες θετικές εξελίξεις στις τράπεζες και κυρίως το χρηματιστηριακό ράλι των τελευταίων εβδομάδων.

Η προοπτική πώλησης των εν λόγω μεριδίων, σημερινής αξίας περίπου 1,67 δισ. ευρώ, ακόμα και αν κινηθεί μέσα στους επόμενους μήνες όπως εκτιμάται στην περιοχή των 3-3,5 δισ. ευρώ, σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει της ζημιά που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ με το τρίτο μνημόνιο, καθώς το καλοκαίρι του 2014 το κρατικό μερίδιο στις τράπεζες υπολογιζόταν σε χρηματιστηριακές τιμές ότι υπερέβαινε τα 35 δισ. ευρώ.

Ο ίδιος ο επικεφαλής του ΤΧΣ M. Czurda είχε περιγράψει πριν από μερικούς μήνες τα βήματα αποεπένδυσης του ταμείου από τις ελληνικές τράπεζες. Όπως είχε πει η στρατηγική αποεπένδυσης περιλαμβάνει τρεις ευρείες και ενδεικτικές φάσεις, οι οποίες αφορούν την παρακολούθηση (stewardship), την προετοιμασία και την εκτέλεση. Είχε αφήσει να εκτιμηθεί ότι όταν βελτιωθούν οι συνθήκες, τότε θα περάσει το ταμείο από την πρώτη στην δεύτερη φάση.

Το έναυσμα για την έναρξη της προετοιμασίας εκποιήσεων αναμένεται να δώσει η ολοκλήρωση του κύκλου των κεφαλαιακών ενισχύσεων, που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα από την τράπεζα Πειραιώς με την έκδοση ομολόγου Tier II. Ήδη, Εθνική εντός του Ιουλίου και Alpha Bank από τον Σεπτέμβριο και μετά σχεδιάζουν να εκδώσουν επίσης ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης (Tier II), διαφοροποιώντας έτσι τη σύνθεση των εποπτικών τους κεφαλαίων κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης