Μανιάτης: Με σκανδαλώδη τροπολογία καλύπτουν την απώλεια €350 εκατ. για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

Μανιάτης: Με σκανδαλώδη τροπολογία καλύπτουν την απώλεια €350 εκατ. για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

Δείτε τι έγραψε στο Twitter

maniatis_kalodio_crete
Τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία ρυθμίζονται σημαντικές εκκρεμότητες στον τομέα της ενέργειας, μεταξύ άλλων για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της Κρήτης, καθώς και για την αποζημίωση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής για την υπηρεσία διαθεσιμότητας ισχύος, πέρασε από τη Βουλή.

Με την ίδια τροπολογία, λαμβάνονται μέτρα για την ενίσχυση της λειτουργικής ανεξαρτησίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

Ειδικότερα, για την Κρήτη προβλέπεται ότι ορισμένες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής θα μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν κάθ’ υπέρβαση των ορίων εκπομπών που ορίζει η κοινοτική νομοθεσία, ενώ διατηρούνται τα όρια εκπομπών που προβλέπονται στις Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.

Όπως τονίζεται, η εγκατεστημένη ισχύς των μονάδων της Κρήτης κρίνεται απολύτως απαραίτητη για το διάστημα των τριών ετών που μεσολαβεί μέχρι την ολοκλήρωση και της μεγάλης διασύνδεσης με την Αττική που θα διασφαλίσει τον ενεργειακό εφοδιασμό του νησιού.

Κλείσιμο
Με την τροπολογία θεσπίζεται και τίθεται σε εφαρμογή Μακροχρόνιος Μηχανισμός Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος με σκοπό τη μακροχρόνια διασφάλιση της διαθεσιμότητας παροχής επαρκούς ισχύος στο Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ), ώστε να ικανοποιείται μακροπρόθεσμα το κριτήριο αξιοπιστίας που έχει υιοθετηθεί για το ΕΣΜΗΕ και να παρέχεται ηλεκτρική ενέργεια ειδικά σε περιόδους αιχμής.

Η υπηρεσία διαθεσιμότητας ισχύος θα παρέχεται επί τη βάσει ανταγωνιστικής διαδικασίας μέσω δημοπράτησης από τον ΑΔΜΗΕ «δικαιωμάτων αξιοπιστίας» που αφορούν μια προκαθορισμένο περίοδο.

Οι επιλεγέντες από τη διαγωνιστική διαδικασία πάροχοι λαμβάνουν αποζημίωση για την υπηρεσία διαθεσιμότητας ισχύος με τη μορφή χρηματικής αμοιβής που καταβάλλεται από τον ΑΔΜΗΕ. Ο Μηχανισμός Αποζημίωσης Διαθεσιμότητας Ισχύος χρηματοδοτείται στη βάση χρεώσεων που επιβάλλει ο ΑΔΜΗΕ στους προμηθευτές.

Η διάρκεια ισχύος του μηχανισμού, ο τρόπος και η τιμή αποζημίωσης των παρόχων, η διάρκεια των συμβάσεων με τον ΑΔΜΗΕ και άλλα ειδικότερα θέματα που αφορούν στις παραμέτρους σχεδιασμού και λειτουργίας του μηχανισμού, θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση μετά την οριστική έγκριση του σχήματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε ό,τι αφορά τη ΡΑΕ, προβλέπεται περιορισμός της αστικής και της ποινικής ευθύνης για την Ολομέλεια και το προσωπικό της Αρχής με στόχο, όπως επισημαίνεται, τη θωράκιση τους από τυχόν παρελκυστικές αγωγές μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Επίσης, θεσπίζεται η κάλυψη δικαστικών εξόδων και εξόδων νομικής υποστήριξης σε υποθέσεις της Αρχής, των μελών της ή του προσωπικού της για ζητήματα που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους στην Αρχή.

Με άλλη διάταξη αλλάζει το καθεστώς προσλήψεων του προσωπικού της γραμματείας της ΡΑΕ, και προβλέπεται ότι η επιλογή του ειδικού επιστημονικού προσωπικού θα γίνεται μετά από αξιολόγηση των υποψηφίων και κατάρτιση των προσωρινών πινάκων από τη ΡΑΕ, πάντα υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του ΑΣΕΠ. Ακόμη παρατείνεται η διάρκεια των θέσεων ορισμένου χρόνου του προσωπικού που απασχολείται στη ΡΑΕ έως και την 30.06.2020.

Τέλος, παρατείνονται οι προθεσμίες εντός των οποίων οι κάτοχοι σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. μπορούν να υπογράψουν Σύμβαση Σύνδεσης με τον Α.Δ.Μ.Η.Ε. για το Ειδικό Έργο Πολυπόταμος-Ν. Μάκρη.

Σχολιάζοντας την τροπολογία, ο Γιάννης Μανιάτης έγραψε στο Twitter: «Περνούν τροπολογία-σκάνδαλο 350 εκατ. € για να καλύψουν την απώλεια ευρωπ. κονδυλίων που είχα διασφαλίσει για το ηλεκτρικό καλώδιο Κρήτη-Αττική. Γιατί δεν δέχονται την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση κ πάνε σε ιδιώτη για το καλώδιο;;;;;».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης