Νέο «καμπανάκι» ESM για τις παροχές Τσίπρα: Σε κίνδυνο το πρωτογενές πλεόνασμα

Νέο «καμπανάκι» ESM για τις παροχές Τσίπρα: Σε κίνδυνο το πρωτογενές πλεόνασμα

«Αν και δεν έχουμε τελική εκτίμηση των μέτρων, αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι βάσει της προκαταρκτικής μας ανάλυσης, η Ελλάδα δεν θα πετύχει το συμφωνημένο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% με σημαντική διαφορά» είπε ο Ρολφ Στράουχ, επικεφαλής οικονομολόγος του ESM

straoux
Ο ESM εξέφρασε για μία ακόμη φορά την ανησυχία του για τον αντίκτυπο που θα έχουν οι παροχές που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ο Ρολφ Στράουχ, επικεφαλής οικονομολόγος του ESM, επανέλαβε τις ανησυχίες που είχε εκφράσει ο Κλάους Ρέγκλινγκ για τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση Τσίπρα, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα οδεύει προς δημοσιονομικό εκτροχιασμό, εξαιτίας των παροχών.

Ο Στράουχ, μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημείωσε ότι ήδη το σπρεντ των ελληνικών ομολόγων από το αντίστοιχο γερμανικό αυξήθηκε κατά 50 μονάδες βάσης, καθώς οι αγορές είναι προσεκτικές στην αποφυγή κινδύνων που σχετίζονται με χώρες, για τις οποίες δεν έχουν σαφή εικόνα για την πορεία της οικονομικής πολιτικής.

«Αν και δεν έχουμε τελική εκτίμηση των μέτρων, αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι βάσει της προκαταρκτικής μας ανάλυσης, η Ελλάδα δεν θα πετύχει το συμφωνημένο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% με σημαντική διαφορά» είπε ο Στράουχ. Τόνισε, δε, ότι για το 2020 ο αντίκτυπος των παροχών είναι είναι πιο δύσκολο να προβλεφθεί, αλλά αν τα εξαγγελθέντα μέτρα εφαρμοστούν, το θέμα μπορεί να πάρει περισσότερες διαστάσεις.

Τα μέτρα αυτά, από τη σκοπιά του ESM, δεν είναι φιλικά προς την ανάπτυξη, τόσο σε μεσοπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, σημείωσε ακόμη ο Στράουχ: «Μπορεί να βοηθήσουν την βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη, αλλά η εικόνα διαφέρει σε μεσοπρόθεσμο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα και αυτό για μας, ως ο μεγαλύτερος μακροχρόνιος δανειστής της Ελλάδας, αποτελεί θέμα ανησυχίας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης