ΔΕΗ: Επιστροφή στην κερδοφορία βλέπει ο Παναγιωτάκης παρά τα 3,7 δισ. χρέη

ΔΕΗ: Επιστροφή στην κερδοφορία βλέπει ο Παναγιωτάκης παρά τα 3,7 δισ. χρέη

Για πολιτικές σκοπιμότητες μιλά ο πρόεδρος της ΔΕΗ, την ώρα που η μεγαλύτερη ελληνική επιχείρηση απειλείται με χρεοκοπία 

panagiotakis
Με επιχειρήματα για πολιτικές σκοπιμότητες και καταστροφολογία αντιδρά ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης στο γεγονός ότι η μεγαλύτερη ελληνική επιχείρηση βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας. Μάλιστα, παρά τα ιλιγγιώδη χρέη που φτάνουν τα 3,7 δισ. ευρώ, ο κ.Παναγιωτάκης ανήγγειλε ότι φέτος η ΔΕΗ θα επιστρέψει στην κερδοφορία.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο πρόεδρος της ΔΕΗ απηύθυνε τη σύσταση «να αποφεύγονται ενέργειες που εξυπηρετούν την πολιτική συγκυρία των εκλογών και στρέφονται κατά της ΔΕΗ και της χώρας» από το βήμα του συνεδρίου του Hellenic Association for Energy Economics, όπου ανήγγειλε ότι η επιχείρηση εφέτος θα επιστρέψει στην κερδοφορία.

«Η ΔΕΗ δεν ανήκει σε κυβερνήσεις και κόμματα. Είναι εθνικό κεφάλαιο. Η κριτική είναι ευπρόσδεκτη αλλά άλλο κριτική και άλλο καταστροφολογία. Στο τέλος κανείς δεν κέρδισε από τα ερείπια, τα οποία δεν υπάρχουν», ανέφερε ο επικεφαλής της ΔΕΗ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ.

Στο ίδιο ρεπορτάζ προστίθεται ότι ο κ. Παναγιωτάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η διαρκής επαναφορά του σεναρίου της μικρής ΔΕΗ αποτελεί προσπάθεια για προλείανση του εδάφους προκειμένου να πουληθούν και υδροηλεκτρικά. Ενώ σχετικά με απόψεις που διατυπώθηκαν να σπάσει η ΔΕΗ σε 2-3 κομμάτια, έκανε λόγο για επικίνδυνα, ανιστόρητα και αβάσιμα πράγματα τα οποία ίσως διακινούν κάποιοι για συγκεκριμένα ιδιοτελή συμφέροντα.

Κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν για το πώς πρέπει να γίνει το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ζητώντας να επανεξεταστεί το ζήτημα από όλες τις πλευρές, και από την ΕΕ, σε μηδενική βάση. «Είναι άλλο να πληρώσει ένα τίμημα το μονοπώλιο, που είναι κατανοητό, και άλλο ο κανιβαλισμός της αγοράς», είπε.

Σε σχέση με τα τιμολόγια ο πρόεδρος της ΔΕΗ επανέλαβε ότι έγινε μεγάλη προσπάθεια να συγκρατηθούν καθώς η κοινωνία και η οικονομία δεν αντέχουν αύξηση έστω και αν έχει αυξηθεί το κόστος. Σημείωσε πάντως ότι οι μέτοχοι θα ικανοποιηθούν στην πορεία καθώς όπως είπε «πιστεύω ότι εφέτος θα γυρίσουμε στην κερδοφορία». Ο κ. Παναγιωτάκης ζήτησε να απαλλαγεί η ΔΕΗ από τα βαρίδια της κρατικής εξάρτησης και να λειτουργεί με βάση τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης, ενώ σε σχέση με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας, τόνισε ότι οι σταθμοί έχουν καταστεί κερδοφόροι. «Ο λόγος, είπε, είναι τώρα στους επενδυτές» και έθεσε το ερώτημα αν «θα υποβάλουν αυτήν τη φορά σοβαρές προτάσεις, που είναι προϋπόθεση για να υπάρξει αποτέλεσμα».

Κλείσιμο
Τέλος για τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι οι επενδύσεις εφέτος θα φθάσουν στα 105 εκατ. ευρώ για ισχύ 137 μεγαβάτ, ενώ άσκησε κριτική στους διαγωνισμούς για ΑΠΕ που διοργανώνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας λέγοντας ότι στην τελευταία διαδικασία αποκλείστηκε μεγάλο έργο 200 μεγαβάτ της ΔΕΗ με προσφορά 57 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ εγκρίθηκαν έργα με υψηλότερες τιμές πώλησης της ενέργειας, στα επίπεδα των 64 και 72 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου ο κ. Παναγιωτάκης και ο διευθύνων σύμβουλος της Akuo Energy Eric Scotto υπέγραψαν μνημόνιο για συνεργασία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης