Η χρεοκοπία της ΔΕΗ, απειλή για τράπεζες και οικονομία

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
dei_main01

Οι ευθύνες της κατάρρευσης σε Παναγιωτάκη και Σταθάκη - Για απόδοση ποινικών ευθυνών κάνει λόγο η αντιπολίτευση - 2,5 εκατ. ευρώ την ημέρα χάνει η άλλοτε κραταιά Δημόσια Επιχείρηση - Πρόβλημα συνέχισης της λειτουργίας της εντοπίζει η έκθεση της Ernst & Young

Ενα βήμα προτού προσκρούσει στα βράχια βρίσκεται η ΔΕΗ, η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, με τις ημερήσιες ζημίες να φτάνουν τα 2,5 εκατ. ευρώ και συνολικά τα 903 εκατ. για το 2018. Πρόκειται για μία ωρολογιακή βόμβα που απειλεί τόσο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα όσο και την ελληνική οικονομία.

Οι ευθύνες πλέον τόσο της διοίκησης υπό τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Μανώλη Παναγιωτάκη όσο και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη είναι ορατές και μεγάλες, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για απόδοση ποινικών ευθυνών λόγω της δραματικής απαξίωσης της εταιρείας από τις καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης.

«Με τις επιλογές τους οδήγησαν στον γκρεμό τη ΔΕΗ και τη μετέτρεψαν σε εταιρεία-ζόμπι, με υψηλές ζημίες, τεράστιες ανείσπρακτες οφειλές και απαξιωμένα περιουσιακά στοιχεία, όταν το 2014 ήταν μια εύρωστη εταιρεία με κέρδη 90 εκατ. ευρώ», δήλωσε τις προηγούμενες μέρες ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Σκρέκας. «Οι άθλιοι τυχοδιώκτες που κατέστρεψαν τη ΔΕΗ θα λογοδοτήσουν. Οχι μόνο πολιτικά, αλλά και ποινικά», τόνισε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης.

Τα πυρά της αντιπολίτευσης ενισχύουν οι παρατηρήσεις στην έκθεση του ορκωτού ελεγκτή της Ernst &Young, η οποία για πρώτη φορά θέτει ανοικτά θέματα βιωσιμότητας της ΔΕΗ, ακόμη και αδυναμίας της εταιρείας να συνεχίσει τις δραστηριότητές της. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις, η μεγάλη αβεβαιότητα ως προς τη συνέχιση της δραστηριότητας της ΔΕΗ προκαλείται από τις υψηλές ζημίες λόγω της κατάρρευσης του κύκλου εργασιών, αλλά και του γεγονότος ότι οι βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις υπολείπονται σημαντικά των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων. Οπως σημειώνεται στην έκθεση, «το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων του ομίλου και της μητρικής εταιρείας υπερβαίνουν το σύνολο του βραχυπρόθεσμου ενεργητικού κατά το ποσό των περίπου 708 εκατ. και 949 εκατ. αντίστοιχα. Η διαφορά αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση της λειτουργικής κερδοφορίας, στην υποχρέωση αποπληρωμής εντός της χρήσης 2019 μακροπρόθεσμου δανεισμού ύψους 725,8 εκατ. ευρώ, ενώ σημαντικό μέρος επίσης αποτελεί η πρόσθετη υποχρέωση για αγορές δικαιωμάτων ρύπων (CO2) λόγω της ραγδαίας αύξησης των διεθνών τιμών εντός του 2018».

Η Ernst & Young δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού, καθώς κάνει σαφές ότι η δυσμενής εικόνα της Επιχείρησης θα συνεχιστεί και το επόμενο 12μηνο, επικαλούμενη τις προβλέψεις της διοίκησης.

Ο μεγαλύτερος ενεργειακός πυλώνας της χώρας, που απασχολεί πάνω από 16.000 εργαζόμενους, ηλεκτροδοτεί 7 εκατομμύρια νοικοκυριά και φτάνει στην καρδιά της ελληνικής βιομηχανίας ψυχορραγεί, πληρώνοντας τις επιλογές των αποτυχημένων πολιτικών για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Τέσσερα χρόνια προσπαθούν να εξωραΐσουν μια δεινή οικονομική κατάσταση με κάθε λογής γιατροσόφια, δίχως όμως να επεμβαίνουν στον πυρήνα του προβλήματος, που είναι η απουσία αποτελεσματικού σχεδίου εξυγίανσης, οι πολλές εξαρτήσεις και οι πολιτικές παρεμβάσεις. Με τη φράση «η ΔΕΗ εξάντλησε όλα τα περιθώρια για να μη μετακυλίσει τις δυσμενείς επιπτώσεις στους καταναλωτές», ο κ. Παναγιωτάκης έδειξε τις προηγούμενες μέρες με δραματικό τρόπο την πορεία που έχουν πάρει τα πράγματα. «Η Πολιτεία οφείλει να παραμερίσει κάθε είδους αγκυλώσεις, που δεν εδράζονται σε καμία λογική, ιδιαίτερα εφόσον παραμένει η στρατηγική του δημόσιου ελέγχου».

Ανησυχία και στις τράπεζες

Με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα του 2018, το χρέος της Επιχείρησης έφτασε τα 3,7 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί με 17 φορές τα EBITDA (λειτουργικά κέρδη), που πέρυσι έκαναν βουτιά κατά 45,5% και έκλεισαν στα 216,5 εκατ. ευρώ. Οι ζημίες σημείωσαν ιστορικό ρεκόρ φτάνοντας τα 545 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι διακοπτόμενες δραστηριότητες από την απόσχιση των λιγνιτικών μονάδων που βρίσκονται σε διαδικασία πώλησης. Μαζί με αυτές, οι ζημίες ανέρχονται στα 903, 8 εκατ. ευρώ.

Τους μεγάλους κινδύνους για τη ΔΕΗ βλέπουν από καιρό και οι τραπεζίτες. Οι τελευταίοι, θεωρώντας ότι ένα στραβοπάτημα της εταιρείας θα προκαλούσε συστημικό κίνδυνο, συνεχίζουν να της προσφέρουν στήριξη ρευστότητας. Οι τράπεζες, όπως ανακοίνωσε η Επιχείρηση, εξασφάλισαν αφενός την άντληση μακροπρόθεσμου ορίζοντα δανείων και αφετέρου αποδέσμευσαν καταθέσεις ύψους 690,4 εκατ. ευρώ, οι οποίες αποτελούσαν εγγυήσεις (cash collateral) υφιστάμενου δανεισμού.

«Πρόκειται για την πιο σημαντική κίνηση, καθώς βοήθησε τη ΔΕΗ να αναπνεύσει σε επίπεδο ρευστότητας», λέγεται χαρακτηριστικά. Οπως διευκρινίζεται, οι εγχώριες τράπεζες είχαν δεσμεύσει καταθέσεις ως ενέχυρο για την περσινή αναχρηματοδότηση δανείων 1,1 δισ. ευρώ. Την επιστράτευση του τραπεζικού συστήματος για την επιχείρηση διάσωσης της εταιρείας αποδεικνύει «το γεγονός ότι οι τράπεζες αποδέσμευσαν εγγυήσεις, την ώρα που ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς EBITDA της ΔEH διαμορφώνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα».

Οι ευθύνες Παναγιωτάκη

Μεγάλες ευθύνες για το μπλακ άουτ στον ισολογισμό της εταιρείας καταλογίζει η αγορά στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ. Ο κ. Παναγιωτάκης έχει επικριθεί πολλάκις για την επιμονή του στην έκπτωση συνέπειας στους λογαριασμούς της εταιρείας, την ώρα που οι δανειστές πίεζαν την κυβέρνηση να περιορίσει το μερίδιο της Επιχείρησης για να ανοίξει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων και η άρνηση της κυβέρνησης να αυξήσει σε προεκλογική περίοδο τα τιμολόγια της ΔΕΗ ανάγκασαν πρόσφατα τον κ. Παναγιωτάκη να κατεβάσει το ποσοστό έκπτωσης από το 15% στο 10%, εξασφαλίζοντας έσοδα 60 εκατ. ευρώ ετησίως.

«Πώς είναι δυνατόν να κάνεις εμπορική πολιτική μπαίνοντας μέσα εκατομμύρια;», αναρωτιούνται παράγοντες του ενεργειακού κλάδου, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η διοίκηση της ΔΕΗ δεν επιθυμεί το άνοιγμα της αγοράς. Στον κ. Παναγιωτάκη καταλογίζουν επίσης ευθύνη για τις χαμηλές πτήσεις των ΑΠΕ, τομέα που αποτελεί στρατηγικό πυλώνα ανάπτυξης της Επιχείρησης και για τον οποίο υπήρχαν πέρυσι πλάνα για σχεδιαζόμενες επενδύσεις 1 δισ. ευρώ στην τετραετία. Οπως προκύπτει από την ετήσια έκθεσή της, η ΔΕΗ επένδυσε πέρυσι στον τομέα της καθαρής ενέργειας μόλις 52 εκατ. ευρώ! Μόνο στον κλάδο των υδροηλεκτρικών διατηρεί κυρίαρχη παρουσία στην αγορά, ενώ είναι 9η στην εγκατεστημένη ισχύ στα αιολικά και ανενεργή στα φωτοβολταϊκά με μερίδιο 0,05%.

Το ερώτημα που πλανάται τώρα στην αγορά είναι με ποιες πολιτικές η ΔΕΗ θα καταφέρει να βγει από το μεγάλο αδιέξοδο. Μιλώντας τις προηγούμενες μέρες στους αναλυτές, ο κ. Παναγιωτάκης, εκτός από τις αλλαγές στο σύστημα προσλήψεων, εκτίμησε ότι μια σειρά από θεσμικές παρεμβάσεις (τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων, κατάργηση της χρέωσης προμηθευτή, αποζημίωση από δαπάνες ΥΚΩ προηγούμενων ετών κ.ά.) θα έχουν θετικό αντίκτυπο. Ωστόσο, η συνταγή επιβίωσης για τη ΔΕΗ δεν μπορεί να είναι άλλη από έναν ριζικό μετασχηματισμό, μακριά από κομματικές παρεμβάσεις και άλλου είδους αγκυλώσεις, που θα ξεκινήσει να υλοποιείται από την επόμενη μέρα. Η πολιτική της κυβέρνησης πάντως να κρατά τη ΔΕΗ στη ζωή σπρώχνοντας τα θεμελιώδη προβλήματα κάτω από το χαλί κινδυνεύει να οδηγήσει την Επιχείρηση σε έναν δρόμο δίχως επιστροφή.

ΣΧΟΛΙΑ (149)

ΔΗΛΑΔΗΣ

ΤΩΡΑ ΟΙ ΔΕΗΤΖΗΔΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΖΑΜΠΑ ΡΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΜΑΣ ? Ε ΤΟΤΕ ΑΣ ΤΙΝΑΧΤΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ?

Μη τσιμπάτε

Φταίνε τα ρουσφέτια και οι μεγάλοι μισθοί που έδωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις

Μπινες και φτωχος

Και αφου πωληθει η ΔΕΗ κοψοχρονια σε καποιο ιδιωτη (οπως η Ολυμπιακη), θα πλερωνουμε εσαει τους προωρα 45αρηδες συνταξιουχους της, για να περνανε ζωες χαρισαμενες ακοπα και αδιακοπα... Το μονο αγχος των συνταξιουχων Ολυμπιακης ειναι σε ποια ταβερνα θα πανε το επομενο τριημερο, αργια, σε ποιο γυμναστηριο, σε ποιες πιλατες κλπ. Ζωες απιθανες, χαρισαμενες, πληρεις, χωρις ευθυνες, αγχος εις την υγειαν του απυθμενου κοροιδου του ιδ τομεα, του ανεργου, του φτωχομπινε...

Απόλαυση

Απολαύστε την Μεταπολίτευση . Είχατε την ευκαιρία να γλιτώσετε κάτι στην αρχική χρεωκοπία το 2009 , Αλλά επιλέγετε συνεχώς «λεφτά υπάρχουν» και σοσιαλισμό , λες και πριν ήσασταν νεοφιλελε Χονγκ Κονγκ και χρεωκοπήσατε . Οπότε , σε συνδυασμό με τα Μη Σύνορα και το ότι κάνατε μεγάλο κόμμα το περιθώριο των Εξαρχειων (τρανς, 17Ν , Ισλαμολαγνεία κλπ) , ο ΙσλαμοΚομμουνισμός είναι πλέον ΑΝΑΠΟΔΡΑΣΤΟΣ , και με Κούλη .

Μπεεε

Γιατι δεν κανετε οτι εκανε η D.T. στον ΟΤΕ και εγινε κερδοφορος? Ααα ναι να την πουλησετε θελετε πρωτα ... να βγουνε οι μαγκες σε βαρος του δημοσιου συνταξιουχοι και μετα ο μαγκας που θα την παρει θα την κανει κερδοφορα δια μαγειας! Αχρηστοι πουλημενοι ολοι!

!!

Κλείστε την τη ρημάδα. το μόνο που προσφέρει είναι τζάμπα ρεύμα ζημιώνοντας εμάς τους φορολογούμενους πολίτες. Όλα τα πληρώνουμε για κάποια λαμόγια μεγαλοεπιχειρηματίες που χρωστάνε πολλά και δεν πληρώνουν και για τους απανταχού ρευματοκλέφτες.

AP

Μια επιχείρηση με μερίδιο άνω του 50% στην παραγωγή ρεύματος, περίπου 80% της λιανικής αλλα και ανείσπρακτες απαιτήσεις περίπου € 2,4 δισεκατομμύρια. Έπρεπε να εχει αυτο το χάλι; Σίγουρα όχι! Ποιος φταίει; Έχουμε και λέμε : πολιτικοί (με πάτρωνες και πελάτες τους), συνδικαλιστές, πολιτικά διορισμένες διοικήσεις - λακέδες πολιτικών (κυρίως του εκάστοτε αρμόδιου υπουργού), τοπικοί και μη εργολάβοι (μικροί και μεγαλύτεροι) που έζησαν μια χαρά στην πλάτη της εταιρείας, πολλοί καλοί συμπολίτες μας (που κάνουν λογίων λογίων κομπίνες με ρευματοκλοπες ή θεωρούν βασική τους αρχή να μην πληρώνουν το λογαριασμό). Και, τέλος, όλοι εμείς οι υπόλοιποι, οι νοικοκυραίοι, που εκλέγουμε αυτούς τους τύπους,, που διορίζουν αυτές τις διοικήσεις, προστατεύουν το καθε λογής λαμόγιο (συνδικαλιστή, συνεργάτη, πελάτη).

Παπαδημούλης

Ο Σταθάκης για καμιά υπεξεραιση εκατομμυρίων στο παναπιστήμιο (λέμε τώρα) Κρήτης, και μετά κρύψιμο πίσω από το απυρόβλητο υπουργού ενώ οι υπόλοιποι δικάζονται, καλός είναι. Για τα υπόλοιπα δεν τραβάει. Μέχρι και πόσα ακίνητα έχει ξεχνάει, και ούτε τα δηλώνει. Όχι σαν εμένα για παράδειγμα.

Top dog

Αλλη Ολυμπιακή

ChrisΑΚ

Πακέτα στον Ζαεφ μέσω της εξαγοράς της πτωχευμένης ΔΕΗ των Σκοπίων, παλιό το κόλπο αλήτες. Που τα βρήκατε ρε λαμόγια τα φράγκα;;; Ήταν λεφτά του λαού. Αρχίστε να πουλάτε της πολυκατοικίες σας και ότι άλλο έχετε. Μεγαλώνει η ουρά για Κορυδαλλό. Τσίπρας-Παππάς θέμα συναλλαγής τρόφιμα-χρυσό και μπουγάδα Βενεζουέλας, ΔΕΗ όλοι πακέτο, Σπρίντζης για Αττικα Μπανκ, Ελ. Βενιζέλος και άλλα πολλά. Στο κελί και χάσαμε τα κλειδιά. Προδότες ξεπουλήσατε την χώρα με τους πολίτες της.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης