ΔΕΗ: Βαριές ευθύνες για τη χρεοκοπία της εταιρείας

panagiwtakiss_arthroos1

Επί ΣΥΡΙΖΑ οδηγήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε ζημιές κοντά στο 1 δισ. ευρώ - Η κατρακύλα της ΔΕΗ αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις κυβερνητικές επιλογές για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας - Ποτάμι: Από ατμομηχανή η ΔΕΗ έγινε θηλειά της οικονομίας λόγω των ιδεοληψιών του ΣΥΡΙΖΑ

Η ΔΕΗ βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας. Με δεδομένο ότι το μερίδιο στην προμήθεια αγγίζει σχεδόν το 80% πολλοί αναρωτιούνται τι θα συμβεί αν όντως η εταιρεία «σβήσει».

Η άλλοτε κραταιά επιχείρηση ηλεκτρισμού της χώρας οδηγήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά στην ιστορία της σε ζημιές κοντά στο 1 δισ. ευρώ, για την ακρίβεια 903,8 εκατ. ευρώ, που αφορούν τη χρήση του 2018.

Χθες με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων αλλά και με τη «βουτιά» που κατέγραψε η τιμή της μετοχής, αποκαλύφθηκε η δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η επιχείρηση. Τα προβλήματα διογκώνονταν το τελευταίο διάστημα ενώ ήδη οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να βλέπουν συνέπειες.

Η έκπτωση συνέπειας μειώθηκε στο 10% από το 15% του τιμολογίου, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του τιμολογίου του ρεύματος, κάτι που σαφώς και θα αποτελέσει νέο μεγάλο πλήγμα για τα νοικοκυριά.

Οι ελεγκτές της ΕΥ κάνουν λόγο για «ουσιώδη αβεβαιότητα, που σχετίζεται με τη συνέχιση της δραστηριότητας». Αυτή όπως εξηγούν προκύπτει από το γεγονός ότι η εταιρεία και ο όμιλος παρουσιάζουν μειωμένα έσοδα και υψηλές ζημίες προ φόρων, ενώ κατά την 31 Δεκεμβρίου 2018 οι βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις τους υπολείπονταν κατά 949 εκατ. ευρώ και 708 εκατ. ευρώ των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών τους, αντίστοιχα.

Η ουσιώδης αβεβαιότητα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της εταιρείας και του ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους αναφέρουν οι ελεγκτές καθώς εκτιμούν ότι οι ανωτέρω συνθήκες αναμένεται να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια των επομένων δώδεκα μηνών.

Η κατρακύλα της ΔΕΗ αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις κυβερνητικές επιλογές ως προς το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κυβέρνηση ακύρωσε τον νόμο για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» που αντιστοιχούσε στο 30% του χαρτοφυλακίου της, επιλέγοντας να υιοθετήσει τις δημοπρασίες λιγνιτικής ισχύος (ΝΟΜΕ) καθώς και την πώληση λιγνιτικών μονάδων, σε μια περίοδο κατά την οποία το ευρωπαϊκό περιβάλλον δεν ευνοεί τις επενδύσεις στον άνθρακα.
Ετσι, η εταιρεία έχασε 201,8 εκατ. ευρώ σε επίπεδο κύκλου εργασιών ενώ η επιβάρυνση από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ ανήλθαν σε 223,8 εκατ. Ευρώ.

Με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης οι ανωτέρω συνθήκες, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια των επομένων δώδεκα μηνών μεμονωμένα αλλά και στο σύνολό τους μαζί με άλλα θέματα, υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας, η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της Εταιρείας και του Ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά του, αναφέρει η Ernst & Young, ο ανεξάρτητος ορκωτός ελεγκτής-λογιστής, κρούοντας ξεκάθαρα καμπανάκι για τη συνέχιση της λειτουργίας της ΔΕΗ.

Ζημιογόνες οι μονάδες σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη

Αρνητικές ήταν οι επιδόσεις των δύο προς πώληση μονάδων της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη και το β΄εξάμηνο του 2018, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που ανέβασε τις προηγούμενες μέρες στο VDR η ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ζημιές για τη μονάδα της Μεγαλόπολης ξεπέρασαν τα 33 εκατ. ευρώ και για την Μελίτη τα 18,3 εκατ. ευρώ. Σε ότι αφορά τον κύκλο εργασιών αυτός ανήλθε σε άνω από 103 εκατ. ευρώ για την μονάδα της Πελοποννήσου, για δε τη Μελίτη σε 56.9 εκατ. ευρώ

Αντιδράσεις

Οι αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν άργησαν να έρθουν.

Οι βουλευτές Κώστας Σκρέκας και Γιάννης Μανιάτης διαμήνυσαν πως έφτασε «η ώρα της λογοδοσίας». Μάλιστα ο κ. Μανιάτης έκανε λόγο και για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών: «Οι άθλιοι τυχοδιώκτες που κατέστρεψαν τη ΔΕΗ θα λογοδοτήσουν. Οχι μόνο πολιτικά, αλλά και ποινικά. Ανακοίνωσαν ζημιές 540 εκατ. ευρώ για το 2018. Τους την παρέδωσα με κέρδη 400 εκατ. ευρώ το 2014».

Και ο Κώστας Σκρέκας επιτέθηκε: «Οι μαθητευόμενοι μάγοι της κυβέρνησης Τσίπρα κατέστρεψαν τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας. Είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει για τα εγκλήματα που συντελούνται εις βάρος της ΔΕΗ. Παρ' όλα αυτά, οι ζημιές ύψους 903,8 εκατ. ευρώ, που για πρώτη φορά στην ιστορία της ανακοίνωσε η εταιρεία, προκαλούν σοκ και δέος. Για τη δραματική αυτή εξέλιξη οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο: Τσίπρας, Σταθάκης και Παναγιωτάκης με τις επιλογές τους οδήγησαν στον γκρεμό την εταιρεία. Μετέτρεψαν τη ΔΕΗ σε εταιρεία ζόμπι, με υψηλές ζημιές, τεράστιες ανείσπρακτες οφειλές και απαξιωμένα περιουσιακά στοιχεία, όταν το 2014 ήταν μια εύρωστη εταιρεία με κέρδη 90 εκατ. ευρώ» συμπλήρωσε ο βουλευτής της ΝΔ.

Από τη μεριά του το Ποτάμι καλεί την κυβέρνηση και τη διοίκηση της ΔΕΗ να «αναλάβουν τις ευθύνες τους έστω και την ύστατη ώρα», τονίζοντας πως «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να συνεχίζει να παίζει με την τύχη της επιχείρησης εν όψει εκλογών».

«Είχαμε επισημάνει από καιρό ότι ο διαχρονικός εναγκαλισμός της άλλοτε κραταιάς επιχείρησης ηλεκτρισμού της χώρας με τις εκάστοτε κυβερνήσεις την έχει οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε όλα αυτά τα εντεινόμενα οικονομικά αλλά και διοικητικά προβλήματα» αναφέρει το κόμμα σε ανακοίνωσή του.
Υπενθυμίζει ακόμη πως τον Μάιο του 2017 το κόμμα κατέθεσε ένα σύνολο από προτάσεις στρατηγικού χαρακτήρα προκειμένου να βγει η ΔΕΗ από το αδιέξοδο με βιώσιμο τρόπο. Ωστόσο, όπως αναφέρει το Ποτάμι, «ο κ. Τσίπρας όλα αυτά τα τέσσερα χρόνια μαζί με τους αρμόδιους υπουργούς κ. Σκουρλέτη και Σταθάκη επέλεξαν να συνεχίσουν τα πολιτικά παιχνίδια εις βάρος της ΔΕΗ για μικροκομματικές σκοπιμότητες, σε σύμπνοια βέβαια με την τωρινή της διοίκηση».
«Το Ποτάμι παρακολουθεί όλο αυτόν τον καιρό το ζήτημα της ΔΕΗ και γνωρίζει ότι το όλο διακύβευμα είναι τεράστιο και αγγίζει τόσο την ενεργειακή ασφάλεια όσο και την ίδια την οικονομία της χώρας. Καλούμε την κυβέρνηση και τη διοίκηση της εταιρείας να αναλάβουν τις ευθύνες τους έστω και την ύστατη ώρα» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (129)

Ριχάρδος

Κρίμα

Πάνος

Η διοίκηση της ΔΕΗ αποτελείται απο άχρηστους συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ ή απο απατεώνες. Πιθανώς βέβαια να συνυπάρχουν σε αυτούς και οι δυο προηγούμενες κατηγορίες. Πρέπει να λογοδοτήσουν....

kyriakos

Η πλεμπα μας εσταυρωσε.

κοροιδα

ελληναραδες πληρωνετε το σαπιο συστημα στην ελλαδα...χαχαχα...πηγα ευτυχως εξωτερικο και γλυτωσα να πληρωνω το βυσματικο τεμπελχανιδικο δημοσιο!!! Κοροιδα νεοελληναραδες πληρωνετε ρε!!! χαχαχαχα

Los Bomboneros

"Βαριές ευθύνες" λέει ο τίτλος του άρθρου, βαρύς ο λογαριασμός για τον καταναλωτή λέω εγώ...ΚΑΛΑ έκανε κι άνοιξε η αγορά ενέργειας. Ας προβούν σε μειώσεις μισθών που έχουν 22.000 αργόμισθους με μέσο μισθό 3500+ χιλιάρικα το μήνα. Συν φτηνές καταναλώσεις συν επιδόματα συν διάφορα. Αν δε μπορούν να βγουν, να ρίξουν το μισθολογικό κόστος και να βρουν τρόπο να εισπράξουν τα ανείσπρακτα, όχι να κάνουν κουτοπονηριές του τύπου "ανεβάζω 1 ευρώ ανά λογαριασμό το κόστος για ταχυδρομική επιστολή του" ή ρίχνω την έκπτωση συνέπειας από 15% σε 10%. Δηλαδή, τιμωρείται ο τυπικός και καλοπληρωτής και τη γλιτώνει ξανά ο μπαταχτσής και ο καλοπερασάκιας εις βάρος των άλλων; Έχει γεμίσει ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ και εκβιαστές οι ΔΕΗ, πόδι όλοι από μέσα. Που θα φτάσει η κατάσταση αυτοί να δημιούργησαν τα χρέη και αυτοί να απειλούν να κατεβάσουν διακόπτες κιόλας!

Αποτυχημένη επιχείρηση ηλεκτρισμού

Ακόμη ασχολείσαι με την πιο αποτυχημένη επιχείρηση παραγωγής ρεύματος παγκοσμίως; Εδώ και 2 χρόνια έχω αλλάξει πάροχο και γλιτώνω και 10-20 ευρώ το μήνα και έχω και ανθρωπινή αντιμετώπιση και εξυπηρέτηση.

kyriakos

Ούτε μονοπώλιο δεν μπορεί να κρατήσει ο αιλυνας!!!

Ας μην ανησυχούμε

Εδωσαν 3-4 εκατομμύρια στον γαμπρό του Ζάεφ και θα τα βγάλουν από κεί. Τώρα πλέον που θα κλείσει θα βάλουν τις χορωδίες που συντηρούν να κάνουν μιά συναυλία με μοιρολόγια. Το επιδομα σάντουιτς θα το υπολογίσουν στην αποζημίωση των απολυμένων η θα λύσουν την εταιρεία και θα πάνε όλοι σπίτι τους χωρίς φράγκο. Εν τω μεταξύ όλοι εμείς πληρώνουμε σαν κορόιδα μεγαλύτερο ποσό για τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις από την αξία ρεύματος. Ρε παιδιά λέτε να μειωθεί και το χαράτσι της ΕΡΤ;

Μητσος

Η ΔΕΗ είναι μέσα γιατί τα τέλη λιγνίτη πήγαν 6 φορές πάνω και ο Τσίπρας λόγω εκλογών δεν μπορεί να ανεβάσει την τιμή. Μετα τις εκλογές ο Κούλης θα την ρίξει την αύξηση.Ετσι και αλλιώς το να ρεύμα είναι φθηνό σε σχέση με την Ευρώπη και πρέπει να αυξηθεί.

Φάγανε , φάγανε , φάγανε , φάγανε , φάγανε

Από το κρατικό χρήμα , πάντα ατιμώρητοι , εννοείται . —— Καλό κανόνι εύχομαι Φωτοπουλοι —— . Όσο για την χώρα που εν ετει 2015 επέλεξε ...σοσιαλισμό κι αριστερά , αποδεδειγμένα πια κατοικείται από καθυστερημένους (κατά κυριολεξία καθυστερημένους , 25 χρόνια μετά την διαλυση των Σοβιέτ , επέλεξαν Σοβιέτ) που μοιραία θα εξαφανιστούν από προσώπου γης, εν τω μέσω αλλοφύλων .

Η οικονομία είναι το φόρτε μου

Μην παραμυθιάζεστε! Το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που εμφανίζουν. Στο 1 δις ζημίες δεν συμπεριλαμβάνονται οι απαιτήσεις προμηθευτών, εργολάβων και υπαλλήλων. Επίσης οι διεκδικήσεις αποζημίωσης από καταναλωτές (π.χ. από καταστροφές οικοσκευής, πυρκαγιές κ.λ.π.). Όλες αυτές οι υποθέσεις εκκρεμούν στα δικαστήρια ή στην διαιτησία. Πάντως δεν χρειάζεται πανικός.....και σε άλλες πολιτισμένες χώρες, όπως π.χ. Βενεζουέλα, ή ρευματοδότηση γίνεται εκ περιτροπής! Η επανάσταση απαιτεί θυσίες.....μπεεεεε!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης