Στουρνάρας: Η ελληνική οικονομία δεν έχει ξεπεράσει πλήρως την κρίση

stournaras_arthro

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι παρά τις θετικές εξελίξεις που έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα, υπάρχει μία σειρά δεικτών του τραπεζικού και χρηματοοικονομικού τομέα που δίνουν μια μικτή εικόνα

Το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για την μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών αποτελεί απλή και συστημική λύση, ανέφερε ο Διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σήμερα σε συνέδριο στο Βερολίνο.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι παρά τις θετικές εξελίξεις που έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα, υπάρχει μία σειρά δεικτών του τραπεζικού και χρηματοοικονομικού τομέα που δίνουν μια μικτή εικόνα. «Για παράδειγμα, η ετήσια μεταβολή των χορηγήσεων προς τον μη χρηματοοικονομικό τομέα παραμένει σε αρνητικό επίπεδο και τα επιτόκια των τραπεζικών δανείων αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο», σημείωσε.

Επιπλέον, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν μεταβλητότητα και ενισχύθηκαν περαιτέρω, εν τω μέσω ευρύτερων επενδυτικών ανησυχιών που σχετίζονται με τους πολιτικούς κινδύνους στην Ιταλία και την αυξημένη μεταβλητότητα στις αναδυόμενες αγορές, καθώς και ανησυχιών αναφορικά με πιθανή αντιστροφή των νομοθετημένων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, μετά το τέλος του προγράμματος.

«Επομένως, οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά συνεχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωποι με υπερβολικά υψηλά κόστη δανεισμού, γεγονός που υποδεικνύει ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει ξεπεράσει πλήρως την κρίση», υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.

Επιπλέον, ο ίδιος υπογράμμισε ότι η κατάσταση για την ελληνική οικονομία έχει σαφώς βελτιωθεί μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων προσαρμογής, ωστόσο όπως είπε προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών απαιτείται συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Επίσης υποστήριξε ότι η χώρα δεν θα πρέπει να παρεκλίνει από τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του προγράμματος.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως ανέφερε προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιταχυνθεί μεσοπρόθεσμα. Ομως προειδοποίησε ότι ελοχεύουν κίνδυνοι. Όπως είπε, την τελευταία οκταετία η Ελλάδα έχει εφαρμόσει ένα γενναίο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και προσαρμογής. Παρόλα αυτά υπάρχουν αρκετά μέτωπα που παραμένου ανοικτά όπως το υψηλό επίπεδο του δημόσιου χρέους, τα «κόκκινα» δάνεια, η υψηλή ανεργία, το brain drain, το επενδυτικό κενό και τα σχετικά υψηλά ποσοστά φτώχειας στους πολίτες.

Όπως είπε, η εγχώρια αποταμίευση είναι ανεπαρκής για να καλυφθούν οι επενδυτικές ανάγκες της οικονομίας, οπότε είναι κρίσιμο να προσελκυσθούν άμεσες ξένες επενδύσεις, μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας και της επιτάχυνσης του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ (11)

uli chris

Μάλλον για τον... μπαρμπέρη σου μιλάς. Πάνε σ' άλλον. Είσαι αστείος με μούσι.

Έλα εσύ που ξέρεις από κρίσεις για να μας ΞΑΝΑΠΤΩΧΕΥΣΕΙΣ !!

Όταν πτωχεύαμε που ήσουν ;; Στη Σύρα ;; Χαμός έγινε στους τομείς ευθύνης σου, επί τριάντα (30) χρόνια!! Πλάκα με κάνεις ;;;

Γιάννο μου, Γιάννη , Γιάννη μοοοο....

Γιάννη, Γιάννη ... όποιο ξύλο και να κόψεις ... κάνει!! Για το ΦΟΝΟ, εσύ δεν ξέρεις ΤΙΠΟΤΑ ;;;; Δεν είσαι ο Γιάννης ο ΦΟΝΙΑΣ ;;;

ΕΛΑ ΤΩΡΑ...

ΜΗΝ ΕΙΣΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΣ, ΜΑ ΠΟΥ ΖΕΙΣ ΜΕΓΑΛΕ ?

Κρίτων

Γνωρίζετε ότι Στουρνάρας είχε υπό την εποπτείαν του τον Ε.Τσακαλώτο ως λέκτωρ σε αγγλικό καπιταλιστικό πανεπιστήμιο. Η «ιδεολογική» διαφορά τους:Ο μεν πρώτος ανήκε στο ΚΚΕεξ ο δε ΚΚΕεσ

Α ΛΕΚΤΩΡ !!

Δύο φρούτα της ίδιας σαπιάς !

Ρομπότ

Έπρεπε να βγει ο Στουρνάρας για να μου φύγουν οι ψευδαισθήσεις ότι η τσέπη μου είναι άδεια. Τώρα είμαι σίγουρος όσο ποτέ.

Ernesto, ο σύντροφος της διπλανής Εκάλης.

Εγώ πάντως σύντροφε Γιάννη την κρίση ακόμα δεν την έχω ξεπεράσει. Μόλις πριν από λίγη ώρα αναγκάστηκα να πουλήσω την τρίτη μου 488 Spider. Εμάς τους ταπεινούς λαϊκούς αριστερούς αγωνιστές μα έπληξε παραπάνω η κρίση βλέπεις ...

μπα

Γιατί την ξεπέρασε μερικώς; Αντιθέτως πιο μέσα μπήκαμε.

Νάγια Οικονόμου

Χειρότερη τώρα. Πράγματι

Ν.Σ.

σε εξι ωρες θα εχουμε μεσανυχτα.

ΠΡΟΔΟΤΗ

ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΣΕ ΒΡΕΙ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης