Στον «εφιάλτη» της ανεξέλεγκτης πτώσης το Χρηματιστήριο - Αγωνία αν θα υπάρξει αντίδραση σήμερα

Στον «εφιάλτη» της ανεξέλεγκτης πτώσης το Χρηματιστήριο - Αγωνία αν θα υπάρξει αντίδραση σήμερα

Σημείο κλειδί το θέμα των «κόκκινων» δανείων - Γιατί οι επενδυτές έχουν το βλέμμα στραμμένο μετά τις 30 Νοεμβρίου

stock_arthro
Ένα βήμα απέχει η Αθήνα πλέον από τον στόχο που έχουν θέσει οι short πωλητές τραπεζικών μετοχών ( 580 μονάδες), ύστερα και απο το χθεσινό εφιαλτικό ξεπούλημα το οποίο άγγιξε τα όρια του κράχ.

Eπι πέντε συνεχείς συνεδριάσεις, οι πωλητές σφυροκοπούν ανελέητα με αφορμή τις διαγραφές τριών τραπεζών ( Εθνική, Eurobank, Πειραιώς ) απο τον Δείκτη Msci.
Καθημερινά, οι μετοχές είναι «άδειες» απο αγοραστές, έτσι η πτώση πραγματοποιείται απο τα πρώτα λεπτά, και μόλις ακολουθεί η εξαφάνιση των αγοραστών ακολουθεί η κατάρρευση της αγοράς με μεγαλύτερη ένταση, αν και οι τζίροι δείχνουν ότι η πτώση συντελείται πάντα με λίγα κεφάλαια.

Θα αντιδράσει η αγορά;

Σήμερα, λοιπόν για να αντιδράσει η αγορά χρειάζεται αφενός να εμφανιστούν αγοραστές και αφετέρου να υπάρχουν στηρίξεις απο τις μη τραπεζικές μετοχές. Τις προηγούμενες ημέρες η στήριξη ήταν απο μικρή έως αρνητική.

Όπως θα δούμε, όμως οι πραγματικοί λόγοι της πτώσης είναι η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και όχι η διαγραφή των τριών τραπεζών απο ένα διεθνή Δείκτη,

Η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έπεσε πλέον κάτω απο τα 4 δισ.ευρώ ( 3,9 δισ. ευρώ ) και οι απώλειες απο τον περασμένο Μαϊο έφθασαν τα 5,4 δισ. ευρώ. Η εικόνα είναι ακόμη χειρότερη αν αναλογιστεί κανείς ότι οι τραπεζικές μετοχές διαπραγματεύονται απο 0,04 φορές έως 0,20 φορές την λογιστική τους αξία, δείκτες που δεν υπάρχουν σε καμία ευρωπαίκή χώρα.

Κλείσιμο
Όπως αποδείχθηκε η πτώση δεν αφορά μόνο τον Μsci : μεγάλες απώλειες είχαν και μετοχές που είτε παρέμειναν στον Δείκτη Msci ( Alpha Bank ), είτε δεν βρίσκονται καθόλου στον Δείκτη (Μυτιληναίος).

Συνεπώς, το μεγάλο πρόβλημα είναι η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, έτσι η αγορά περιμένει με αγωνία την αυριανή παρουσίαση απο την Τράπεζα της Ελλάδος καθώς και τα πρώτα αποτελέσματα 9μηνου απο την Eurobank.

Oι επενδυτές θα αξιολογήσουν επίσημως το σχέδιο – αν και δεν έχει την έκριση του επόπτη – ενω απο τα αποτελέσματα του 9μηνου η αγορά θα επικεντρωθεί στους νέους στόχους που έχει θέσει για την μείωση των κόκκινων δανείων για την επόμενη τριετία.

Συνολικά, οι τέσσερις τράπεζες έχουν θέσει ως στόχο την μείωση απο τα 88,5 δισ. τραπεζικά ανοίγματα στα 33 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021. Με τους νέους στόχους οι τράπεζες θα αποκαλύψουν με ποιούς τρόπους θα μειώσουν τα κόκκινα δάνεια.

Η αγορά πρέπει να πειστεί ότι οι ελληνικές τραπεζες θα μειώσουν τα κόκκινα δάνεια - Κλείσιμο των short;

Πέραν, όμως, αυτής της μείωσης υπάρχει το σχέδιο του ΤΧΣ με την δημιουργία σχήματος όπου θα μεταφερθούν δάνεια ύψους 20 δισ. ευρώ και θα εκδοθούν ομόλογα. Επιπλέον, το σχέδιο της ΤτΕ μιλά για μεταφορά δανείων ύψους 40 δισ. ευρώ και του αναβαλλόμενου φόρου που αναλογεί.

Η αγορά λοιπόν θα πρέπει να πειστεί ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν τα χρήματα να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια. Άλλωστε μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, ημερομηνία στην οποία θα εφαρμοστεί η αναθεώρηση του Δείκτη, θα έχουν ανακοινωθεί όλα τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών. Εκεί θα φανεί πως θα χρηματοδοτηθεί η μείωση των «κόκκινων» δανείων. Αν πειστεί η αγορά, τότε οι short παίκτες θα σπεύσουν να κλείσουν τις θέσεις τους κι αυτό θα φέρει μια έντονη ανοδική αντίδραση. Kι αυτό το έχουν υπόψη τους οι ξένοι επενδυτές οι οποίοι αγόρασαν στην πτώση διευρύνοντας τις θέσεις τους στις ελληνικές τράπεζες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης