Η εμβάθυνση της Ευρωζώνης στο «τραπέζι» του σημερινού Eurogroup

Η εμβάθυνση της Ευρωζώνης στο «τραπέζι» του σημερινού Eurogroup

Στην ατζέντα συζήτησης περιλαμβάνεται η μετεξέλιξη του ESM σε ευρωπαϊκό ΔΝΤ και η γαλλο-γερμανική πρόταση για έναν προϋπολογισμό της Ευρωζώνης - Για την Ελλάδα, όλες οι αποφάσεις θα ληφθούν στο Eurogroup στις 3 Δεκεμβρίου

eurogroup
Eurogroup προετοιμασίας σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης, σε διευρυμένη σύνθεση (26 κράτη-μέλη πλην Ηνωμένου Βασιλείου και Δανίας) θα συζητήσουν θέματα που άπτονται στην εμβάθυνση της Ευρωζώνης έτσι ώστε να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στη Σύνοδο στις 13 Δεκεμβρίου.

Στην ατζέντα συζήτησης για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης είναι η μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) σε ένα Ευρωπαϊκό ΔΝΤ με δυνατότητες εγγύησης και αντιμετώπισης κρίσεων χρέους και ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης των τραπεζών. Στόχος του είναι όταν μια τράπεζα έχει σημαντικές δυσκολίες ή καταρρέει, να μην συμπαρασύρει μαζί της την υπόλοιπη οικονομία.

Παράλληλα θα συζητηθεί και η Γαλλο-Γερμανική πρόταση για έναν προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, στον απόηχο της χθεσινής επίσκεψης Μακρόν στο Βερολίνο.

Ιταλία και Ελλάδα δεν υπάρχουν στην ατζέντα αν και ο προϋπολογισμός της πρώτης αναμένεται να είναι κύριο θέμα συζήτησης μεταξύ των ΥΠΟΙΚ στο περιθώριο των συνομιλιών. Για την Ελλάδα, όλες οι αποφάσεις θα ληφθούν στο Eurogroup στις 3 Δεκεμβρίου, όπου θα συζητηθεί και η πρώτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για τη χώρα.

Σημαντικό είναι επίσης πως την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει τη γνώμη της για τους προϋπολογισμούς των κρατών της ΕΕ και έπειτα στις 22 Νοεμβρίου θα γίνει το επόμενο EWG που θα προετοιμάσει το Eurogroup στις 3 Δεκεμβρίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης