Ρέγκλινγκ για συντάξεις: Δεν είναι δημοσιονομικά εφικτή η μη περικοπή

regling_main

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα, καθώς δεν έχουν τα ίδια προβλήματα που είχε η Ελλάδα πριν 10 χρόνια

Η περίπτωση της Ιταλίας διαφέρει από την περίπτωση της Ελλάδας, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, τονίζοντας ωστόσο πως υπάρχει ανησυχία για την Ιταλία λόγω των δημοσιονομικών της σχεδίων - παρόλα αυτά, ο αντίκτυπος των εξελίξεων στην Ιταλία προς τις άλλες χώρες της ευρωζώνης είναι περιορισμένος, συμπλήρωσε.

Κατά τον ίδιο, το κόστος χρηματοδότησης των ιταλικών τραπεζών έχει επηρεαστεί από τις υψηλότερες αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων ενώ έχουν πληγεί και ορισμένες ελληνικές τράπεζες.

Πάντως, ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε πως δεν θα πρέπει να υπάρξει πανικός για την Ιταλία.

Ο Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε και στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για αναστολή του μέτρου μείωσης των συντάξεων.

«Τα καλά νέα είναι ότι η ελληνική οικονομία έχει επιτύχει υψηλότερο πλεόνασμα από το απαιτούμενο 3,5%. Και αυτό είναι θετικό. Το πλεόνασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς. Το ποσό δεν είναι αρκετό για να δικαιολογεί αυτόματα την κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων. Γι' αυτό το κοιτάζουμε, το συζητάμε, το εξετάζουμε», τόνισε ο Ρέγκλινγκ και διευκρίνισε ότι ακόμα δεν έχει ληφθεί σχετική απόφαση.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι ο πλεόνασμα μπορεί να δοθεί στις συντάξεις ή σε μέτρα ανάπτυξης, όπως η μείωση της φορολογίας.

«Η Ελλάδα είναι εκτός προγράμματος, δεν υπάρχουν νέες προϋποθέσεις ή δεσμεύσεις, παρά μόνο να μην αντιστραφούν αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων» τόνισε.

Σε ερώτηση που έγινε από το protothema.gr στη συνέντευξη Τύπου με την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής τη Παρασκευή 19 Οκτωβρίου για το ενδεχόμενο μερικής περικοπής των συντάξεων, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε αρνηθεί την υπαρξη οποιασδήποτε εναλλακτικής και είχε απαντήσει τα εξής:

“Έχουμε διατυπώσει με σαφήνεια τις σκέψεις και τις προθέσεις μας στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θέσαμε στους θεσμούς και εξ’ όσων γνωρίζω τέτοιες σκέψεις όπως αυτή που διατυπώνεται τώρα δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει. Δεν βρίσκω συνεπώς κανένα λόγο να συζητάω σενάρια τα οποία είναι φανταστικά. Σε κάθε περίπτωση επαναλαμβάνω αυτό το οποίο έχω πει 1000 φορές δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα υφεσιακά μέτρα, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή χρειάζεται φίλο αναπτυξιακά μέτρα. Να γίνει πιο ελκυστική για επενδύσεις να ενισχυθεί η κατανάλωση για να έχει πιο ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό κάνουμε με τον προϋπολογισμό διότι θέλω να θυμίσω ότι ο προϋπολογισμός που καταθέσαμε όχι μόνο δεν προβλέπει μέτρα συρρίκνωσης αλλά προβλέπει και μέτρα επέκτασης κοντά στο 1 δις, διότι έχει εξασφαλιστεί αυτός ο δημοσιονομικός χώρος το 2019. Άρα περιλαμβάνει και μέτρα τα οποία θα τα νομοθετήσουμε ένα προς ένα αυτά τα οποία εξήγγειλε στη ΔΕΘ. Θα έχει βεβαίως, αν θέλετε, την ατυχή συγκυρία η αντιπολίτευση η οποία τόσο καιρό μιλά για τέταρτο μνημόνιο να έρθει και να ψηφίσει ένα προς ένα τα θετικά μέτρα όχι του τέταρτου μνημόνιο, όπως λέει, αλλά της μεταμνημονιακής εποχής που ξεκινάει για τη χώρα μας.”

Παράλληλα ο Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε πως υπάρχουν διαφορετικά σενάρια που επεξεργάζονται οι θεσμοί αναφορικά με το θέμα των συντάξεων.

Στο ζήτημα των κόκκινων δανείων ο Κλάους Ρέγκλινγκ επεσήμανε πως υπάρχουν 1 - 2 τράπεζες που έχουν πρόβλημα με τη πολύ μεγάλη έκθεση τους σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, “πολύ μεγαλύτερη από αυτή της Ιταλίας”. Ενδέχεται συνεπώς σύμφωνα με τον κύριο Ρέγκλινγκ να υπάρξει μετάδοση σε “μικρό αριθμό ελληνικών τραπεζών” από το Ιταλικό χρέος.

Σε ερώτηση για το πότε πρέπει η Ελλάδα να βγει στις αγορές ο Κλάους Ρέγκλινγκ απάντησε πως ο ΕΜΣ είναι σε στενή επαφή με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους που χαρακτήρισε “αρκετά επαγγελματικό” και δήλωσε πως η Ελλάδα “δεν χρειάζεται να βγει στις αγορές για 2 ακόμα χρόνια” καθώς υπάρχει αρκετός χρόνος και μπορεί να δει πώς εξελίσσονται οι αγορές. Για τον ΔΣ  ενώ οι αποδόσεις της αγοράς κινούνται σε δευτερόλεπτα και είναι υψηλότερες από ό,τι πριν από κάποια χρόνια. Παράλληλα η απόδοση εξαρτάται εν μέρει από το τι συμβαίνει στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες, όπως επίσης στην Τουρκία.

Καθησυχαστικός ήταν ο Κλάους Ρέγκλινγκ για την Ιταλία λέγοντας πως η Ιταλία έχει πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών και το χρέος της έχει τόσο μακρά ωρίμανση (8 χρόνια), άρα οι πλήρεις επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων θα φανούν στο τέλος ωρίμανσης, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της χρηματοδοτείται εσωτερικά. Ολοκληρώνοντας είπε να μην υπάρξει πανικός, και σημείωσε πως “η Ιταλίδα δεν είναι Ελλάδα”.

ΣΧΟΛΙΑ (54)

Cyberdyne

H κύρια πελατεία του Τσίπρα είναι οι συνταξιούχοι και Δ.Υ. αυτους θα τους προστατεύσει με κάθε κοστος για να μην πεθάνει πολιτικά. Οι υπόλοιποι μαζί κι εγώ στο πηγάδι, δεκάρα δεν δίνει κανένας απο την αναρχοδεξια γκρουπα του Σόρος

κοινος νους

συνταξεις δεν κοβονται οσο και να κλαιτε δεξιουληδες

ΑΠΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ

Οι συνταξεις ΠΡΕΠΕΙ να κοπουν ισως και παραπανω απο 25% ΜΟΝΟ στους ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΚΗΦΗΝΕΣ , ΔΕΚΟ Κ.ΛΠ οχι στον κοσμο του ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ. Να επανελθει ΤΟ ΕΚΑΣ στους μικροσυνταξιουχους. ΑΥΤΑ ειναι τα σωστα μετρα..μην τα τσουβαλιαζουμε ολα..Δεν μπορει ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΚΗΦΗΝΑΣ να παιρνει πανω απο 1000 ευρω συνταξη και ο νεος εργαζομενος 300!! Δεν ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ.

Maver

οτι ναναι γραφει ο καθένας..Το χρέος είναι παράνομο.., να δωθούν αυξήσεις, τα φάγανε οι καπιτάλες, κλπ γραφικα.. Η μέση σύνταξη στην Γερμανία, που ευημερεί σε σχεση με την υπολοιπη ΕΕ, είναι 1100 ευρω..Δεν γίνεται στην Ελλάδα με μέσο μισθό των 700 ευρω στον ΙΤ ναναι 900. Αν φτάνουν τα λεφτα? προφανώς και όχι. Οσο για το χρέος, μίζες σε όπλα, 2004 , διορισμοί και επιχορηγήσεις συντάξεων ( μόνο στα χρόνια του ευρω ήταν 199 δις ευρω) ήταν αρκετά..για να μην πάμε στις επιδοτήσεις ΔΕΚΟ, πχ το έλλειμα του ΟΣΕ μέχρι να αγοραστεί από τους Ιταλούς ήταν 1 δις τον χρόνο, δλδ 17 δις μόνο στα χρόνια του ευρω πηγαν εκει..Αλλο 1 δις πηγαίνει στα ταμεία των συνταξιούχων ΟΤΕ και ΔΕΗ κάθε χρόνο..και αρκετά δις κάθε χρόνο κοστίζουν οι πρώωρες συντάξεις δλδ των 50ρηδων και 55ρηδων...Αυτές πρέπει να σταματήσουν και να μεταφερθεί μέρος των χρημάτων σε όσους δούλεψαν 30 και 35 χρόνια..και άλλα πολλά.

Κούλης

Συμφωνώ!

Σαλαμπυρας

Κύριε Ρεγκλινγ Είμαι χωρίς ρεύμα για δεύτερη μέρα απο την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ . Δεν έχει υλικά και μετρητές ! Δεν έχω ρεύμα ...η απάντηση για το πλεόνασμα είναι αυτή ! Είμαι στην ΕΕ σας χωρίς ρεύμα ! Κοπρίτες !

Η μεγαλύτερη εξαθλίωση

Όταν 1,5 εκατ συνταξιούχοι θα χάσουνε το 18% της σύνταξης τους με τον επανυπολογισμό θα έχει γίνει η μεγαλύτερη φτωχοποίηση στην χώρα. Για οποιονδήποτε έχει κοινό νου τον καλώ να σκεφτεί οτι αυτοί οι συνταξιούχοι έχουν ήδη χάσει το 40% περίπου της σύνταξης τους. Επίσης να σκεφτεί ότι αυτό το 1,5 εκατ είναι οι δικαιούμενοι σύνταξης και όχι όσοι ζουν απο την σύνταξη που μπορει να φτάνουν και τα 3 εκατ (σύζυγοι μη εργαζόμενοι - παιδιά νεαρά ή άνεργα - παιδιά μεγαλύτερα άνεργα κλπ). Θα έχουμε λοιπόν 3 εκατ άτομα με 18% που σε μερικές περιπτώσεις θα αγγίζει και το 20% (ή και παραπάνω αφού ταυτόχρονα κόπηκαν και τα οικογενειακά επιδόματα) μείωση του εισοδήματος. Όποιος πιστευει οτι αυτό θα ωφελήσει την αγορά την οικονομία την επιχειρηματικότητα την είσπραξη των φόρων και ότι άλλο μπορει να σκεφτεί είναι πολυ γελασμένος. Εξαθλίωση και τίποτα άλλο.

Φωτοπουλας

Εγω λεω να αυξηθουν οι συνταξεις 100% για να βοηθηθει η αγορα και η οικονομια. Εκει να δεις αναπτυξη - ολα τα λεφτα στους παραγωγικοτατους συνταξιουχους. Τι καλυτερο απο το να αυξηθουν οι φοροι σε αυτους που εργαζονται για να παρει μεγαλη συνταξη η αρχιτιμημενη γενια του Πολυτεχνειου.

Ευρωλιγουρης

Πολύ ΣΩΣΤΟΣ. Μερικοί δεν καταλαβαίνουν ότι είναι χρήματα που χάνονται από τη αγορά και μας λένε αόριστα για κάποιες φορολογικές ελαφρύνσεις. Δηλαδή θα μειωθεί ο ενφια ? Ο φόρος των φτωχών και των μικρομεσαίων ? Η απλώς ο φόρος των μεγάλων για να στέλνουν περισσότερα χρήματα εξω ? Διότι αν με φοροελαφρύνσεις πλουσίων και επιχειρήσεων περιμένουμε ανάπτυξη και επενδύσεις ενώ η εσωτερική αγορά θα στενάζει από την έλλειψη χρήματος των πολλών ,δηλαδή των χαμηλότερων στρωμάτων, σωθήκαμε !!!

Λούλης

Όχι. Η οικονομία θα ωφεληθεί αν τα παίρνουν όλα από τον νέο εργαζόμενο για να τα δώσουν σε έναν γέρο, ο οποίος με την σειρά του θα τα δίνει χαρτζιλίκι στα άχρηστα παιδιά του. Κάποια στιγμή δεν αντέχει και την κάνει ο νέος για το εξωτερικό και μένουν εδώ ο γέρος (μαζί με τα άχρηστα παιδιά του) με το στόμα ανοιχτό.

Αλλου αυτα

Τα παιδια να πανε να βρουνε δουλεια. Μαθανε στον φραπε και στο τεμπελαριο

Maver

Ως μέτρο δεν είναι καθόλου ευχάριστο και θα πλήξει όλη την οικονομία..Ομως για πες μας , οι μισθοί που πήγαν 500 ευρώ δεν αποτελούν εξαθλίωση? Πολλές συντάξεις είναι στα 700 και 900 ευρώ, άρα η εξαθλίωση για τον εργαζόμενο στον ΙΤ είναι σαφώς μεγαλύτερη. Επειτα, πως θα μπορούν να δοθούν συντάξεις πχ 900 ευρώ όταν ο μέσος εργαζόμενος έχει μισθό μικρότερο? Στα των κρατήσεων που είχαν γίνει μην πας , γιατι αν τα υπολογίσεις δεν φτάνουν ούτε για μια 10ετία σύνταξης...

Μάλιστα,

Μάλιστα, το πλεόνασμα είναι για "άλλους σκοπούς", όπως να ταΪσουμε διάφορα λαθρασιάτικα; Εκεί η ΕΥΡΩΠΗ είναι ευαίσθητη ε; Βρε αντε από κει.

Συντροφος μετακλητος στην ΕΡΤ

Ασε μας ρε γατακι Ρεγκα - τωρα που εχουμε καθαρη εξοδο, ποιος σε υπολογιζει εσενα.

Με λιγα λογια.....

...ΜΟΛΙΣ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΚΑΛΠΗ ....ΞΗΛΩΘΕΙΤΕ!!! Παραταση δινουν (αν δωσουν στον τσιπρα) μεχρι τις εκλογες. Αμεσως μετα ο πελεκης θα πεσει βαρυς και ασηκωτος....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης