Ρέγκλινγκ για συντάξεις: Δεν είναι δημοσιονομικά εφικτή η μη περικοπή

Ρέγκλινγκ για συντάξεις: Δεν είναι δημοσιονομικά εφικτή η μη περικοπή

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα, καθώς δεν έχουν τα ίδια προβλήματα που είχε η Ελλάδα πριν 10 χρόνια

regling_main
Η περίπτωση της Ιταλίας διαφέρει από την περίπτωση της Ελλάδας, δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, τονίζοντας ωστόσο πως υπάρχει ανησυχία για την Ιταλία λόγω των δημοσιονομικών της σχεδίων - παρόλα αυτά, ο αντίκτυπος των εξελίξεων στην Ιταλία προς τις άλλες χώρες της ευρωζώνης είναι περιορισμένος, συμπλήρωσε.

Κατά τον ίδιο, το κόστος χρηματοδότησης των ιταλικών τραπεζών έχει επηρεαστεί από τις υψηλότερες αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων ενώ έχουν πληγεί και ορισμένες ελληνικές τράπεζες.

Πάντως, ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε πως δεν θα πρέπει να υπάρξει πανικός για την Ιταλία.

Ο Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε και στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για αναστολή του μέτρου μείωσης των συντάξεων.

«Τα καλά νέα είναι ότι η ελληνική οικονομία έχει επιτύχει υψηλότερο πλεόνασμα από το απαιτούμενο 3,5%. Και αυτό είναι θετικό. Το πλεόνασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς. Το ποσό δεν είναι αρκετό για να δικαιολογεί αυτόματα την κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων. Γι' αυτό το κοιτάζουμε, το συζητάμε, το εξετάζουμε», τόνισε ο Ρέγκλινγκ και διευκρίνισε ότι ακόμα δεν έχει ληφθεί σχετική απόφαση.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι ο πλεόνασμα μπορεί να δοθεί στις συντάξεις ή σε μέτρα ανάπτυξης, όπως η μείωση της φορολογίας.

«Η Ελλάδα είναι εκτός προγράμματος, δεν υπάρχουν νέες προϋποθέσεις ή δεσμεύσεις, παρά μόνο να μην αντιστραφούν αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων» τόνισε.

Σε ερώτηση που έγινε από το protothema.gr στη συνέντευξη Τύπου με την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής τη Παρασκευή 19 Οκτωβρίου για το ενδεχόμενο μερικής περικοπής των συντάξεων, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε αρνηθεί την υπαρξη οποιασδήποτε εναλλακτικής και είχε απαντήσει τα εξής:

“Έχουμε διατυπώσει με σαφήνεια τις σκέψεις και τις προθέσεις μας στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θέσαμε στους θεσμούς και εξ’ όσων γνωρίζω τέτοιες σκέψεις όπως αυτή που διατυπώνεται τώρα δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει. Δεν βρίσκω συνεπώς κανένα λόγο να συζητάω σενάρια τα οποία είναι φανταστικά. Σε κάθε περίπτωση επαναλαμβάνω αυτό το οποίο έχω πει 1000 φορές δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα υφεσιακά μέτρα, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή χρειάζεται φίλο αναπτυξιακά μέτρα. Να γίνει πιο ελκυστική για επενδύσεις να ενισχυθεί η κατανάλωση για να έχει πιο ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό κάνουμε με τον προϋπολογισμό διότι θέλω να θυμίσω ότι ο προϋπολογισμός που καταθέσαμε όχι μόνο δεν προβλέπει μέτρα συρρίκνωσης αλλά προβλέπει και μέτρα επέκτασης κοντά στο 1 δις, διότι έχει εξασφαλιστεί αυτός ο δημοσιονομικός χώρος το 2019. Άρα περιλαμβάνει και μέτρα τα οποία θα τα νομοθετήσουμε ένα προς ένα αυτά τα οποία εξήγγειλε στη ΔΕΘ. Θα έχει βεβαίως, αν θέλετε, την ατυχή συγκυρία η αντιπολίτευση η οποία τόσο καιρό μιλά για τέταρτο μνημόνιο να έρθει και να ψηφίσει ένα προς ένα τα θετικά μέτρα όχι του τέταρτου μνημόνιο, όπως λέει, αλλά της μεταμνημονιακής εποχής που ξεκινάει για τη χώρα μας.”

Κλείσιμο
Παράλληλα ο Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε πως υπάρχουν διαφορετικά σενάρια που επεξεργάζονται οι θεσμοί αναφορικά με το θέμα των συντάξεων.

Στο ζήτημα των κόκκινων δανείων ο Κλάους Ρέγκλινγκ επεσήμανε πως υπάρχουν 1 - 2 τράπεζες που έχουν πρόβλημα με τη πολύ μεγάλη έκθεση τους σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, “πολύ μεγαλύτερη από αυτή της Ιταλίας”. Ενδέχεται συνεπώς σύμφωνα με τον κύριο Ρέγκλινγκ να υπάρξει μετάδοση σε “μικρό αριθμό ελληνικών τραπεζών” από το Ιταλικό χρέος.

Σε ερώτηση για το πότε πρέπει η Ελλάδα να βγει στις αγορές ο Κλάους Ρέγκλινγκ απάντησε πως ο ΕΜΣ είναι σε στενή επαφή με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους που χαρακτήρισε “αρκετά επαγγελματικό” και δήλωσε πως η Ελλάδα “δεν χρειάζεται να βγει στις αγορές για 2 ακόμα χρόνια” καθώς υπάρχει αρκετός χρόνος και μπορεί να δει πώς εξελίσσονται οι αγορές. Για τον ΔΣ  ενώ οι αποδόσεις της αγοράς κινούνται σε δευτερόλεπτα και είναι υψηλότερες από ό,τι πριν από κάποια χρόνια. Παράλληλα η απόδοση εξαρτάται εν μέρει από το τι συμβαίνει στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες, όπως επίσης στην Τουρκία.

Καθησυχαστικός ήταν ο Κλάους Ρέγκλινγκ για την Ιταλία λέγοντας πως η Ιταλία έχει πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών και το χρέος της έχει τόσο μακρά ωρίμανση (8 χρόνια), άρα οι πλήρεις επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων θα φανούν στο τέλος ωρίμανσης, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της χρηματοδοτείται εσωτερικά. Ολοκληρώνοντας είπε να μην υπάρξει πανικός, και σημείωσε πως “η Ιταλίδα δεν είναι Ελλάδα”.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης