Δίνουν 360 ευρώ αντί για σύνταξη σε εκείνους που δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω χρεών

syntaxiousss

Δείτε ποιους αφορά -Τι αλλάζει στους δικαιούχους επιδόματος βαριάς αναπηρίας

Ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή επιδόματος «ανασφάλιστου υπερήλικα» της τάξης των 360 ευρώ τον μήνα αντί για σύνταξη σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους ή αγρότες που παραμένουν «εγκλωβισμένοι» εκτός συστήματος κοινωνικής ασφάλισης λόγω οφειλών.

Τη δυνατότητα λήψης του συγκεκριμένου επιδόματος σε ασφαλισμένους που δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη γήρατος λόγω οφειλών στον ΕΦΚΑ δίνει εγκύκλιος που υπεγράφη χθες από την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο.

Όπως αναφέρει το «euro2day», πρόκειται στην ουσία για ασφαλισμένους, κυρίως επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, που ενώ πληρούν τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις για τη λήψη σύνταξης, ήτοι έχουν συμπληρώσει το προβλεπόμενο κάθε φορά όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης, βρίσκονται εγκλωβισμένοι λόγω οφειλών. Η εγκύκλιος εντάσσει στις προϋποθέσεις λήψης επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα την ύπαρξη χρεών, με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος έστω για τη λήψη 360 ευρώ τον μήνα.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η εγκύκλιος αφορά κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ με χρέη άνω των 20.000 ευρώ, καθώς και αυτοαπασχολούμενους του πρώην ΕΤΑΑ που οφείλουν πάνω από 15.000 ευρώ και οι οποίοι δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω γήρατος μέχρι να αποπληρώσουν το χρέος τους. Το μέτρο αφορά επίσης αγρότες ασφαλισμένους στον πρώην ΟΓΑ με χρέη άνω των 4.000 ευρώ.

Όπως διευκρινίζεται, η εγκύκλιος αφορά και τους οφειλέτες των Ταμείων που δεν μπορούν να λάβουν αναπηρική σύνταξη επειδή δεν έχουν τα προβλεπόμενα χρόνια εξοφλημένων εισφορών, αλλά μπορούν να διεκδικήσουν το Επίδομα Βαριάς Αναπηρίας (313 ευρώ), με αναπηρία 67% και πάνω.

Αναλυτικά, διευκρινίζεται ότι «τυχόν ύπαρξη οφειλής από ασφαλιστικές εισφορές» θα θεωρείται «έλλειψη ασφαλιστικών προϋποθέσεων για σύνταξη» και κατά συνέπεια ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή του επιδόματος. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

- έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους.

- δεν λαμβάνουν ή δεν δικαιούνται να λάβουν σύνταξη από το εξωτερικό ή οποιαδήποτε ασφαλιστική ή προνοιακή παροχή από την Ελλάδα, μεγαλύτερη από το πλήρες ποσό του μηνιαίου επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, ανερχόμενο σήμερα στο ποσό των 360 ευρώ.

- διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα 15 συνεχόμενα έτη πριν την υποβολή της αίτησης (τουλάχιστον 35 πλήρη έτη διαμονής συνολικά για το πλήρες ποσό).

- έχουν ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 4.320 ευρώ ή οικογενειακό έως 8.640 ευρώ.

Αντίστοιχα, Άτομα με Αναπηρία που είναι άμεσα ασφαλισμένα και έχουν ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο από 67%, αλλά δεν έχουν τα απαραίτητα χρόνια εξοφλημένων εισφορών για να δικαιωθούν σύνταξη αναπηρίας, αποκτούν την εναλλακτική δυνατότητα να δικαιωθούν το επίδομα βαριάς αναπηρίας των 313 ευρώ από τον ΟΠΕΚΑ.

Το επίδομα δικαιούνται ΑμεΑ εφόσον κριθούν με αναπηρία σωματική, νοητική ή ψυχική με ποσοστό 67% και άνω ή χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και ποσοστό 80% και άνω ή διαβήτη τύπου 1 ινσουλινοεξαρτώμενο και ποσοστό 50% και άνω. Στις προϋποθέσεις περιλαμβάνονται επίσης να μη λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση για τον ίδιο λόγο ίση ή μεγαλύτερη από 313 ευρώ, να μην περιθάλπονται σε νοσοκομεία ή προνοιακά ιδρύματα για πάνω από 3 μήνες και να μην απουσιάζουν στο εξωτερικό για πάνω από 6 μήνες.

Νέες πληρωμές

Εν τω μεταξύ, για σήμερα είναι προγραμματισμένες από τον ΟΠΕΚΑ οι πληρωμές νέων αναπηρικών δικαιωμάτων σε 263 δικαιούχους που έχουν πιστοποιηθεί στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος απονομής προνοιακών παροχών σε χρήμα μέσω ηλεκτρονικής διαδικασίας.

Συνολικά θα καταβληθούν 187.453 ευρώ. Πρόκειται για τους πρώτους δικαιούχους προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων που εντάσσονται στις πληρωμές του ΟΠΕΚΑ, μετά την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης από το πιλοτικό πρόγραμμα ηλεκτρονικής διαδικασίας. Το ποσό που θα εισπράξουν περιέχει και αναδρομικά, καθώς αντιστοιχεί στο άθροισμα των μηνιαίων επιδομάτων που δικαιούνται, αρχής γενομένης από την πρώτη του επόμενου μήνα υποβολής της αίτησης.

Οι 263 δικαιούχοι θα ενημερωθούν με προσωπικό μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο που έχουν καταχωρίσει στην ηλεκτρονική τους αίτηση.

Επισημαίνεται ότι στην επόμενη πληρωμή θα ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις δικαιούχων που έχουν εξετασθεί από τα ΚΕΠΑ μέχρι τέλος Ιουλίου, και για τους οποίους ο ΟΠΕΚΑ έχει λάβει στο ηλεκτρονικό του σύστημα οριστικές γνωματεύσεις. Εφεξής η πληρωμή των Ατόμων με Αναπηρία θα γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Το πιλοτικό πρόγραμμα συνεχίζεται σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ενώ από τον Σεπτέμβρη επεκτείνεται με τις ίδιες προϋποθέσεις και στην Αχαΐα. Στόχος του υπουργείου Εργασίας, όπως συμφωνήθηκε με τους δανειστές στο τέλος της 4ης αξιολόγησης του προγράμματος, είναι σταδιακά το πρόγραμμα να επεκταθεί σε όλη τη χώρα, ώστε οι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων να έχουν ηλεκτρονικό φάκελο για την ασθένεια που αντιμετωπίζουν και τα επιδόματα που λαμβάνουν.

Σε δεύτερη φάση, το δικό τους «ηλεκτρονικό» αποτύπωμα θα πρέπει να δημιουργήσουν και οι δικαιούχοι των επιδομάτων απολύτου αναπηρίας, προκειμένου να μεταφερθεί η καταβολή όλων των επιδομάτων από τους δήμους στον ΟΠΕΚΑ. Συνολικά, εκτιμάται ότι 200.000 άτομα με αναπηρία λαμβάνουν σήμερα επιδόματα, συνολικού προϋπολογισμού 740 εκατ. ευρώ, τα οποία και θα περάσουν στον ΟΠΕΚΑ.

Πηγή: www.euro2day.g

ΣΧΟΛΙΑ (31)

ΝΑΤΕΛΑ

θα απαντήσω μόνο και μόνο για τα παράξενα και τα στενόμυαλα σχόλια μερικών, γιατί η λογική του Έλληνα φτάνει δυστυχώς μέχρι εκεί που πονάει τον ίδιο. Γιατί δυστυχώς ο ελεύθερος επαγγελματίας είναι συνυφασμένος με κάποιον που μόνο λέφτα έβγαζε και δεν είχε ανάγκη.Θα σας αναφέρω λοιπόν τον μπαμπά μου που δουλεύει από τα 12 του σαν ξυλουργός και με πολύ κόπο διατηρούσε επιχείρηση από τα 18 μέχρι τα 56 του. Χρόνια κατά τα οποία πλήρωνε το ελεεινό και τρισάθλιο τέβε, το οποίο σταματά να σε καλύπτει έστω νοσοκομειακά την στιγμή που δεν έχεις δουλειά και δεν πληρώνεις κάποιες δόσεις,τις οποίες ξεπληρώνεις χρυσές με το αίμα σου για να κρατήσεις την δουλειά σου ανοιχτή για να μπορέσεις να ζήσεις.Λόγω κρίσης λοιπόν απέκτησε κάποιο χρέος το οποιο προσαυξάνεται τραγικά. Εχει καταθέσει για συνταξη 7 χρόνια τώρα την οποία φυσικά δεν μπορεί να πάρει γιατί ΄'ηθελαν μετρητά 8.000 ευρώ για να ξεκινήσει η ρύθμιση και μετά να κρατάνε κ απ το περιβόητο χρέος. Δούλευε στα γόνατα μέχρι τον Ιούλιο του 2018 με κάποια λίγα ένσημα του ικα για τα μεροκάματα.Μέχρι που διεγνωσθει με καρκίνο στο κεφάλι 4ου βαθμου και μέχρι σήμερα ενώ χειρουργήθηκε είναι κατά την αριστερή πλευρά ανάπηρος.Δεν έχουμε πάρει ούτε ένα αυρώ από πουθενά ούτε αναπηρική γιατί έχει το περιβόητο χρέος.Ολα αυτά τα λεφτα που πλήρωνε και 600 ευρώ την διμηνία στο ελεεινό το τέβε δεν μετράνε πουθενά.Λυπάμαι για όσους πιστεύουν ότι ήταν νοικοκύρηδες ενώ απλά δούλευαν καπου και τους κολλούσαν ένσημα,λυπάμαι για όσους πιστεύουν ότι όλα στην ζωή είναι άπσρο η μαύρο.Λυπάμαι για ένα κράτος που κάνει τα πάντα να πεθάνουν τα παιδια,οι νέοι και οι ενήλικες και οι υπερήλικες του για να μην τους φροντίσει ποτέ!! Εύχομαι σε κανέναν να μην νιώσει αυτή την απόγνωση και παράλληλα κάποιοι να λένε για μπαταχτσήδες και για υγιείς καλοπληρωτές. Δυστυχώς οι μπαταχτσήδες δεν κάνουν αίτηση για αναπηρικά των 360 ευρώ γιατί δεν ξέρουν που να βάλουν τα εκατομμύρια που έχουν κλέψει.Υπάρχει κι άλλη πλευρά του νομίσματος παιδιά και καλό είναι να την βλέπετε. Γιατί ακόμα και τα 0,50 λεπτα που δίνω στον ζητιάνο τα δίνω με την ψυχή μου κι όχι με το καυστικό και πικρόχολο σχόλιο : Ας ΠΡΌΣΕΧΕ ΑΣ ΗΤΑΝ ΣΩΣΤΟΤΕΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΝΑ ΧΕ ΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΖΗΤΙΑΝΕΥΕΙ. Η σκατοψυχία δεν επιβραβευεται..

Γιάννης

Αυτά δεν γίνονται! Γίνονται μόνο στο Τσιπροκαμενισταν! Μια χώρα παρωδία,μια χώρα που επιβραβεύει τον απατεώνα και με την βούλα του κράτους!!! Ειναι κρίμα πραγματικα.ειναι να κλαίς με μαύρο δάκρυ.

Vaggelis

Σε αυτούς που χρωστούν δίνετε επιδόματα.Σε αυτούς που εργαστηκαν 37 χρόνια σε Β.Α.Ε. γιατί δεν απονεμετε την επικουρικη μετά από τρία χρόνια αναμονής; Να βρισω η να φτυσω; Η και τα δύο;

ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΔΑ

Αυτο ειναι ΣΚΑΝΔΑΛΟ τεράστιων διαστάσεων και Μπραβο στο ΠΘ που το αναδεικνύει. Πως ειναι δυνατόν να δίνονται απο τους φορους των υγιών φορολογουμενων και των νέων εργαζομενων επιδόματα σε μπαταχτσήδες, φεσακηδες και απατεώνες που δεν πλήρωσαν τις εισφορές τους στα ταμεία και στο δημοσιο. Πρώτα θα έπρεπε να εξοφλήσουν τα χρέη τους και μετα αν περισσεύει κατι να πάρουν οτι δικαιούνται. Θα έπρεπε η τρόικα και το ΔΝΤ να επέμβουν και να σταματήσουν αυτη την γελοιότητα είς βάρος των υγιών κσι παραγωγικών φορολογουμενων, Ελλήνων και ευρωπαίων που σας έδωσαν απο την καταστροφή

Βάνα

360 ευρώ σε αυτούς που πλήρωναν εισφορές και 400 ευρώ το κεφάλι στους λάθρο που γούσταραν να έλθουν εδώ για να τρώνε, να πίνουν και να στέλνουν και κάτι στην πατρίδα τους. Μη νομίσετε ο,τι τους εχουμε μόνο με την 400σαρα, τους δίνουμε σπίτι, δωρεάν παροχές νερού, ρεύματος, μεταφοράς με τις δημόσιες συγκοινωνίες κλπ. Ζωάρα πατριώτες οι λάθρο. Δυστυχώς όμως για τους Έλληνες, οι φορολογούμενοι πληρώνουν το λογαριασμό.

Θυματολουλος

Ποια 360 ρε, επιστροφή όλα όσα έχουν καταβάλει αχρεωστητως ολα τα χρόνια και καμιά σύνταξη!φούσκωσαν με αυθαίρετα και παράνομα επιτόκια πρόστιμα και προσαυξήσεις και για υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη που δεν παρείχαν και κατασκεύασαν οφειλές χωρίς τιμωρία. Οι Γερμανία γιατί επιστρέφει ότι έχεις καταβάλει όταν δεν δικαιούσαι σύνταξη? Φωναζουν τα λαμογια γιατί μουλάρωσαν τα υπό ζύγια και δεν έχουν να συνεχίζουν να γεμιζουν το βαρελι δίχως πάτο!

Πόπη

Ούτε ευρώ στους μπαταχτσήδες δεξιούς Αλέξη!

Πόπη

Δεν είσαι η Αληθινή Πόπη αλλά συμφωνώ. Επειδή ψήφιζαν δεξιά τόσες δεκαετίες και έκλεβαν εισφορές και φόρους νόμιζαν ότι θα την έβγαζαν καθαρή με Σαμαροβενιζέλους.

Παπας

Για τη Πόπη του 6ου συντάγματος πεζ τη κόβω!

Α

Και γιατί δεν κάνουν υπολογισμό της σύνταξης που τους αναλογεί και να τους κρατάνε ότι είναι πάνω από τα 360 μέχρι να πληρώσουν τα χρωστούμενα.;;; Βέβαια υπάρχουν και πάρα πολλοί που δεν έχουν πληρώσει τίποτα αλλά χρωστάνε πολλά λεφτά.Αυτοί θα πίνουν εις υγείαν των κορόιδων. Κάποιος που πλήρωσε 15 χρόνια ένσημα θα παίρνει την ίδια σύνταξη με τον τεμπελχανά τον μπαταχτσή δηλαδή 360 ευρώ. Αν κάποιος δεν μεριμνεί για τα γεράματά του γιατί πρέπει να τον πληρώνουν οι υπόλοιποι. Αυτό είναι κράτος δικαίου;;; Αν κάποιος είναι ανάπηρος η άρρωστος αποδεδειγμένα τότε το κράτος σαφώς και θα πρέπει να τον βοηθείσει αλλά όχι τους αιώνιους τεμπελχανάδες που ακούνε δουλειά και βγάζουν σπυριά. Με τέτοιους νόμους τους προωθείται στην τεμπελιά.

All time classic Greece.....!

Για μια ακομη φορα επιβεβαιωνετε , οτι ο μαγκας στην Ελλαδα του 81 και μετα , ειναι αυτος που τα αρπαξε ,τα δανειστηκε , τα γλεντησε , τα εχει παντελονιασμενα εξω , και χωρις να εχει Ε9 και λευκα εισοδηματα εντος της χωρας , εκανε τα χρεη του φορους στα κοροιδα ! Δοξαστε τους !

kanenas

ΗΤΑΝ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΞΗ .ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΛΟΓΩ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΟΡΙΩΝ ΗΛΙΚΙΩΝ . ΕΝΩ ΟΣΟΙ ΧΑΣΚΟΓΕΛΟΥΣΑΝ ,ΔΟΥΛΕΥΑΝ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΟΥΝ ΜΑΥΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΞΟΥΝ ΤΑ ΚΑΗΜΕΝΑ :!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΛΑΜΟΓΙΩΝ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

moscovici_syskepsi

Ο Επίτροπος Οικονομικών κάλεσε την κυβέρνηση να παραμείνει στο μεταρρυθμιστικό μονοπάτι και να είναι συνετή στην εφαρμογή κοινωνικών μέτρων – Τόνισε ότι η αξιολόγηση είναι σημαντική, ώστε να επιστραφούν 750 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων

per

Οι Αρχές καθορίζουν το ρόλο των τραπεζών στη σύγχρονη κοινωνία, ευθυγραμμίζοντας τη στρατηγική τους με τους παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή