Αχτσιόγλου: Η ΝΔ βρίσκεται σε απόλυτη ταύτιση με τον ΣΕΒ στα εργασιακά

4504421

«Για εμάς σαφώς προτεραιότητα έχει η προστασία του κόσμου της εργασίας. Για πρώτη φορά βάζουμε κανόνες στο καθεστώς των εργολαβιών», τόνισε από το βήμα της Βουλής η υπουργός Εργασίας

«Κανείς δεν έχει την πολυτέλεια να μην πάρει θέση» είπε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου με τις ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, τις διατάξεις για την αδήλωτη εργασία και τα μέτρα προστασίας για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

Η υπουργός υπογράμμισε ότι με το νομοσχέδιο τίθενται πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα:

«Είσαστε με την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης και της αύξησης των μισθών των εργαζομένων, ή με την συμπίεσή τους; Είσαστε με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή με την εργοδοτική αυθαιρεσία; Είσαστε με τους κανόνες προστασίας της εργασίας, ή με τους μεγαλοεργολάβους της παραβατικότητας; Είσαστε με μια ανάπτυξη που σέβεται τους εργαζόμενους, ή με τους τυχοδιώκτες που βαράνε κανόνι και αφήνουν απλήρωτες εκατοντάδες οικογενειών; Είσαστε με τη νομιμότητα ή με τους μεγαλοπαραβάτες που φυγαδεύουν τους εργαζόμενους στα ψυγεία των εμπορευμάτων για να μην τους βρει η Επιθεώρηση Εργασίας; Είσαστε με το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης για όλους, ή με την ιδιωτική ασφάλιση για τους λίγους και οι υπόλοιποι στον Καιάδα; Είσαστε με το οχτάωρο ή με το δωδεκάωρο του κ. Κουρτς;» ρώτησε απευθυνόμενη στην αντιπολίτευση η υπουργός Εργασίας σημειώνοντας πάντως ότι η ΝΔ έχει ήδη απαντήσει: «Το απάντησε ο κ. Βρούτσης στη συζήτηση στη Βουλή, δηλώνοντας πως οι μεταρρυθμίσεις που εισήγαγε είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της ανεργίας. Οι δομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αυτές, ήταν η μείωση του κατώτατου μισθού, η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η μείωση της αποζημίωσης απόλυσης», είπε η Έφη Αχτσιόγλου και συνέχισε: «Εμείς τη δική μας απάντηση τη δίνουμε εμπράκτως με την επαναφορά των ΣΣΕ, με το νόμο 4488 τον Σεπτέμβρη του 2017, με την ενίσχυση του ΣΕΠΕ, με το νομοσχέδιο που σας εισηγούμαι σήμερα, με το αναπτυξιακό σχέδιο».

«Είναι προφανές ότι η ΝΔ βρίσκεται σε απόλυτη ταύτιση με τον ΣΕΒ και το σχέδιο της για τα εργασιακά ταυτίζεται με αυτό το σχέδιο που υλοποιεί και ο καγκελάριος στην Αυστρία, που καταργεί το 8ωρο και το μετατρέπει σε 12ωρο. Το αποδεικνύουν άλλωστε και οι πράξεις της στην ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα ωράρια των επαγγελματιών οδηγών, όπου η ΝΔ μαζί με τη Χρυσή Αυγή, ψήφισαν υπέρ της κατάργησης του 8ωρου ημερησίως και το εβδομαδιαίου 48ωρου. Αυτό είναι το μοντέλο εργασίας της ΝΔ και συχνά-πυκνά παρουσιάζεται από τον ΣΕΒ, ή από τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης» είπε η υπουργός Εργασίας.

Αναφορικά με την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι κατά την περίοδο της απορρύθμισης του νομοθετικού πλαισίου προστασίας της εργασίας, αποδυναμώθηκαν σημαντικά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. «Στον αντίποδα» σημείωσε, «η σημερινή κυβέρνηση ενισχύει το ΣΕΠΕ ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στον κρίσιμο ρόλο του, κάνοντας αισθητή την παρουσία του στους χώρους δουλειάς. Ακριβώς γι' αυτό μπορούμε και έχουμε πλήρη εικόνα για την πραγματική αποτελεσματικότητα των μέτρων, και κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές».

Η υπουργός Εργασίας τόνισε ότι «η αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου για την αδήλωτη εργασία, πλέον συνδέεται με το στοιχείο της δικαιοσύνης για τον εργαζόμενο, καθώς εξασφαλίζονται αναδρομικά τρεις μήνες ένσημα για τον εργαζόμενο, ενώ δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να συμμορφωθεί, προσλαμβάνοντας τον αδήλωτο εργαζόμενο με σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης».

Η κα Αχτσιόγλου πρόσθεσε ότι «λαμβάνοντας υπόψη τη συμπεριφορά του εργοδότη, συστηματοποιούνται οι έλεγχοι και οι επανέλεγχοι» και αν βρεθεί υπότροπος, το πρόστιμο διπλασιάζεται ή τριπλασιάζεται.

Σχετικά με τη διάταξη για τις εργολαβίες, τόνισε ότι «για εμάς σαφώς προτεραιότητα έχει η προστασία του κόσμου της εργασίας. Για πρώτη φορά βάζουμε κανόνες στο καθεστώς των εργολαβιών, όπου λαμβάνουν χώρα μια σειρά από πρακτικές καταστρατήγησης δικαιωμάτων των εργαζομένων. Θεσπίζουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα κανόνων, που καθιερώνει την αλληλέγγυα και εις ολόκληρον ευθύνη του αναθέτοντα, του εργολάβου και του υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων, κατά την εκτέλεση ενός ανατεθειμένου έργου».

Για τις διατάξεις που ρυθμίζουν τα της πρακτικής άσκησης, η υπουργός είπε ότι «τίθενται με σαφήνεια όρια στο ποσοστό των εργαζομένων που μπορούν να πραγματοποιούν πρακτική άσκηση, ή μαθητεία σε τουριστικές επιχειρήσεις, ο συνολικός αριθμός τους δεν μπορεί να ξεπερνά το 17% των εργαζομένων ανά επιχείρηση ή υποκατάστημα, με ανώτατο όριο τα 40 άτομα σε κάθε περίπτωση».

Το ασφαλιστικό σύστημα

Αναφερόμενη στο ασφαλιστικό σύστημα, η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση παρέδωσε ένα ασφαλιστικό σύστημα με έλλειμμα 1,1 δισ. ευρώ, μετά από 11 διαδοχικές περικοπές των συντάξεων και 400 χιλιάδες απλήρωτες συνταξιοδοτικές παροχές.

«Σήμερα, τρία χρόνια μετά έχουμε διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του συστήματος, ο ΕΦΚΑ έχει πλεόνασμα 400 εκατομμύρια ευρώ, έχουμε μειώσει ουσιαστικά τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης. Έχοντας κερδίσει το πρώτο στοίχημα, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για να κλείσουμε πληγές, για να διορθώσουμε τις κοινωνικές αδικίες του παρελθόντος που κληρονομήσαμε. Το αποδεικνύουμε και με το σημερινό σχέδιο νόμου, που δίνει τη δυνατότητα διαγραφής μιας σειράς οφειλών» είπε η κ. Αχτσιόγλου.

Η υπουργός αναφέρθηκε και στα μέτρα προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων. «Οι διατάξεις που έρχονται στο παρόν σχέδιο νόμου για τα ασυνόδευτα ανήλικα, δείχνουν πως η ελληνική πολιτεία θα συνεχίσει να είναι μια πολιτεία που θα λειτουργεί για να καταπολεμά τους αποκλεισμούς στην βάση της αλληλεγγύης», είπε η
Έφη Αχτσιόγλου.

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Νίκη

Είναι ντροπή να προσπαθεί να εκπροσωπήσει τους εργαζόμενους μια που δεν δούλεψε πότε της, ένα κομματόσκυλο με διασυνδέσεις υψηλά στο κόμμα, ένα επικοινωνιακό τρυκ λόγω της εμφάνισης της, η οποία όμως είναι το προσωπείο που προσπαθεί να κρύψει το σκληρό σταλινικό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως ο Στάλιν έστυψε, εξουθένωσε και εξόντωσε τους εργαζόμενους, το ίδιο κάνει και η Αχτσιόγλου και ο Τσίπρας στην Ελλάδα της μιζέριας. Τα μηνιάτικα των 300, 400, και πεντακοσίων ευρώ είναι οι αμοιβές των ελληνόπουλων, πόσο μικρότερο απο αυτά που πληρώνει το κράτος μας για κάθε λαθρομουσουλμάνο. Μιλάει τώρα η κυρία για δικαιώματα, ποιά δικαιώματα? Όσο για την ανεργία, είμαστε μακράν πρώτοι στην ΕΕ. Μόνο οι Καρανικαίοι βολεύονται, τους προσλάβαμε όλους στο δημόσιο και τους πληρώνουμε για να τα ξύνουν.

syntrofos

ενω εσεις σε πληρη ευθυγραμμιση με την τροικα κολλημενοι πολιτικσντιδες. εγινε και η αχτσιογλου υπουργος στα 30 της με βαση φυσικα την αξια της. Δε διευκρινιστικε μονο που ειναι κρυμενη αυτη η αξια της

Αντισυριζα

Χαχαχαχαχαχαχαχαχα χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχ,!!!!!! Και εσείς των ρωμα και των μπαχαλακιδων!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

house

Αλλάζει το σχέδιο για έκπτωση φόρου με δαπάνες ανακαίνισης - Τελικώς, το 40% θα αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα - Η πληρωμή πρέπει να γίνεται ηλεκτρονικά και όχι με μετρητά - Μικρότερα εισοδήματα όμως δεν έχουν ουσιαστικό κίνητρο, για να ζητούν αποδείξεις

logo

Η Westnet, μέλος του ομίλου εταιρειών Olympia, ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με την Check Point, τον κορυφαίο πάροχο λύσεων κυβερνοασφάλειας για κυβερνήσεις και επιχειρήσεις παγκοσμίως. Η νέα αυτή συνεργασία περιλαμβάνει τη διάθεση των διακεκριμένων λύσεων ασφαλείας της Check Point από την Westnet, προς μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις και άλλους οργανισμούς, με σκοπό την προστασία από τους διαδικτυακούς κινδύνους.

f1-1

Μεγαλοεπενδυτές και ιδιώτες ρίχνουν στην αγορά βίλες εκατομμυρίων ευρώ σε Μεσσηνία, Πόρτο Χέλι, Μύκονο και Τζια με στόχο να προσελκύσουν «χοντρά πορτοφόλια», που θέλουν να επενδύσουν σε πολυτελή ακίνητα.

SYSTEMA-PLUS-1

Σημάδια ανάκαμψης καταγράφει ο κατασκευαστικός κλάδος, με επιμέρους τομείς, όπως αυτός του εξοπλισμού επαγγελματικών χώρων, να «συμπαρασύρονται» και να ακολουθούν με γοργά βήματα την τάση