«Μαύρη τρύπα» 730 εκατ. στα έσοδα - Αποχή από την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος

«Μαύρη τρύπα» 730 εκατ. στα έσοδα - Αποχή από την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος

Τα όρια της αντοχής τους άγγιξαν οι φορολογούμενοι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών - Στον «αέρα» ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018

Τα όρια της αντοχής τους άγγιξαν οι φορολογούμενοι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, και εμφανίζουν μηνιαία «μαύρη τρύπα» 730 εκατ. ευρώ στα έσοδα.

Η υστέρηση οφείλεται κυρίως στην αποχή των φορολογουμένων από την πληρωμή της πρώτης δόσης φόρου εισοδήματος.

Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, η «πληγή» των δημοσίων εσόδων μεγαλώνει, επιβεβαιώνοντας ότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων εξακολουθεί να μειώνεται όσο αυξάνονται οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Κάτι που κατ' ουσίαν θέτει εν αμφιβόλω τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ απ' του χρόνου!

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2017, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 27.342 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 610 εκατ. ευρώ ή 2,2% έναντι του στόχου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2018-2021.

Όπως γράφει το newmoney.gr, οι μεγαλύτερες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες ήταν αυτές που κατ' ουσίαν έσωσαν την «παρτίδα» για ακόμα μία φορά, εμφανίζοντας εντός στόχου τον προϋπολογισμό σε ο,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα.

Συγκεκριμένα οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2017, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, ανήλθαν στα 28.663 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1.569 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (30.232 εκατ. Ευρώ).

Ως εκ τούτου το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 3.053 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2.715 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2016 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2.098 εκατ. ευρώ.

Το έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού μειώθηκε στα 1.322 εκατ. ευρώ από 1.676 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016 ενώ ο στόχος, βάσει του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ήταν για έλλειμμα 2.280 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά τα στοιχεία:

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 27.342 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση κατά 610 εκατ. ευρώ ή 2,2% έναντι του στόχου του ΜΠΔΣ 2018-2021.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 26.277 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 656 εκατ. ευρώ ή 2,4% έναντι του στόχου του ΜΠΔΣ 2018-2021.

Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 2.307 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 373 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (1.934 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 1.065 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 46 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Ειδικότερα, τον Ιούλιο 2017 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 5.167 εκατ. ευρώ μειωμένο κατά 663 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο του ΜΠΔΣ 2018-2021.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4.939 εκατ. ευρώ, μειωμένα έναντι του μηναίου στόχου κατά 730 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 228 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 67 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Οι επιστροφές εσόδων του Ιουλίου 2017 (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 465 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 240 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (225 εκατ. ευρώ).

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2017 ανήλθαν στα 28.663 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1.569 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (30.232 εκατ. ευρώ).

Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 27.549 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 1.047 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι επιχορηγήσεις νοσοκομείων, ΥΠΕ-ΠΕΔΥ κατά 199 εκατ. ευρώ, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης κατά 99 εκατ. ευρώ, τα επιδόματα πολυτέκνων κατά 60 εκατ. ευρώ και οι αποδιδόμενοι πόροι κατά 302 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016 κατά 501 εκατ. ευρώ. Έχουν καταβληθεί επιπλέον 234 εκατ. ευρώ για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, 85 εκατ. ευρώ για αποδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 42 εκατ. ευρώ για δαπάνες μεταναστευτικών ροών και 67 εκατ. ευρώ για εξοπλιστικά προγράμματα του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 1.114 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου κατά 522 εκατ. ευρώ.

Ειδικά για τον μήνα Ιούλιο oι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4.892 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 126 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου, ενώ oι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4.687 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 103 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου. Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 206 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 228 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ (56)

Θάνος

Όσο συνεχίζεται αυτή η φορομπηχτική της - αριστερικής όπως στρίβεις δεξιά και μετά όλο ευθεία .. - πολιτική της κυβέρνησης - αλλά και των επόμενων .. μην ξεχνιόμαστε .. - ή θα μπαίνει κάποιος σε ρύθμιση με πολλές δόσεις ή θα γράφει στα ( ξέρετε που .. ) τα πάντα και πρακτικά θα λέει πιάστε με αν μπορείτε εγώ δεν δίνω φράγκο ... και όπως καταλαβαίνετε λόγω του ότι ώς χώρα έχουμε πρόβλημα σε ελεγκτικούς μηχανισμούς ( είτε λόγω υποστελεχωμένου ανθρώπινου δυναμικού , είτε λόγω ανύπαρκτου ή πεπαλαιωμένου software - hardware της ΑΑΔΕ .. ) όλα καταλήγουν σε " απόχη " που πιάνει μόνο μαρίδες .. και την ίδια στιγμή κάποιοι "έξυπνοι" γνώστες των αδυναμιών του συστήματος θα κάνουν "πάρτυ" ... και τα μνημόνια ή οι γραμμές στήριξης θα συνεχίσουν να έρχονται απο το εξωτερικό ... Δυστυχώς είμαστε και θα είμαστε η χώρα του ότι του φανεί του λολοστεφανή ...

ΟΝΝΕΔΙΤΗΣ

ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΕΧΩΣ ΔΙΟΓΚΟΥΜΕΝΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΠΟΥ ΣΩΒΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΩΔΙΚΟ ΣΥΝΘΗΜΑ "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ". ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΡΧΙΑ ΠΟΥ ΖΩ ΟΛΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΑΓΑΖΑΤΟΡΑΣ Ή ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΔΕΝ ΚΟΒΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ. ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΛΛΩΣΤΕ ΟΥΤΕ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΖΗΤΑΝΕ. ΟΛΟΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΜΕ ΠΕΙΣΜΑ: ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΜΟΥ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΒΛΕΠΩ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΡΩΤΑ ΜΟΥ ΝΑ ΔΙΑΝΕΜΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΟΚΗΦΗΝΕΣ ΑΕΡΓΟΥΣ.

alexandros

μην ανησυχειτε καθολου ελληνες !Εχετε εναν αεργο αλλα καλο πρεφαδορο για πρωθυπουργο,εναν καλο ταβερνιαρη για προεδρο της βουλης και εναν διαπιστωμενο αποτυχημενο για προεδρο της δημοκρατιας.Τι αλλο θελετε??Μην ζητατε και πολλα!

σε λιγο.....

Θα εχουμε καινουργια αξιολογηση...οποτε καινουργιο μνημονιο.....ετοιμαστητε

Παναγιωτης

Με το χρηματιστηριο μας πηραν τα χρηματα. Με τα μνημονια, τον ΕΝΦΙΑ και τα ξενα και ντοπια ''κορακια'' θα μας παρουν τα σπιτια. Ηδη οι τιμες τους εχουν απαξιωθει στο 1/3 της αντικειμενικης τους αξιας και τεινουν να μηδενιστουν. Με τις κατασχεσεις μισθων και συνταξεων θα μας παρουν τα ρεστα. Αν βρουν τιποτα ψιχουλα στους τραπεζικους λογαριασμους θα τα σκουπισουν. Οι μισθωτοι στον ιδιωτικο τομεα εχουν μηνες να πληρωθουν. Φτωχοποιηση και ισοτητα προς τα κατω μονο ''η πρωτη και τελευταια φορα αριστερα'' μπορουσε να ολοκληρωσει χωρις καμια αντιδραση του ''λαου''.Τι μενει? Μεχρι που θα αντεξει ο ''λαος''? Οι προνομιουχοι των κομματων τα αρπαξαν και εξαφανιστηκαν. Φορτωσαν ολα τα χρεη του κρατους στο ''λαο''. Ποσα χρεωσταει καθε ελληνας απο την στιγμη που θα γεννηθει? Το παρτυ ομως συνεχιζεται μεχρι τελους .

newdeal

Δεν πλήρωσαν γιατί δεν είχαν Το ερώτημα είναι αν ξέρει ή δεν ξέρει η κυβέρνηση τι μπορεί να περιμένει απο την υπερφορολόγηση των πολιτών Φυσικά και γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να εισπράξει όλα όσα ζητάει αφού γνωρίζει ότι ο λαός δεν έχει Οι συνέπειες για τον λαό είναι να μετατραπούν όλοι σε ενόχους, οι κατασχέσεις περιουσιών, οι δεσμεύσεις λογαριασμών, και ακόμα χειρότερα τα λουκέτα, η διάλυση οικογενειών, οι κρεμάλες, η φτώχεια, οι φυλακές, η μετανάστευση. Στόχος τους αυτές οι συνέπειες Αυτό θέλουν και το έχουν καταφέρει

ο στόχος

Toν Ιουνιο αρχιζανε να μας προετοιμάζουν για 4ο Μνημόνιο. Ξαφνικά δε τους βγήκε το σχέδιο και αρχίσαν να φωνάζουν για έξοδο στις αγορες με τον Γιουνκερ και τον Τσιπρα να εμφανιζονται στεναχωρημένοι και ψευτικα χαμόγελα στα κανάλια. Το παρόν άρθρο λέει πως η οικονομία είναι χειρότερα από περυσι. Ε, πώς στο καλο γλιτώσαμε το 4ο μνημονιο και μπήκαμε στις αγορές; Και να μας πει κάποιος γιατι ο λαός ενημερώνεται μόνον για τις δαπάνες υγείας και αμύνης και ουδέποτε για το πόσα δίνουμε στον Τόσκα ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ για να ταϊζουμε 45.000 στρατό καταστολής που όλως τυχαίως είναι πάντα Αθήνα με το έγκλημα να αυξάνεται στην επαρχία από λαθρομετ. Δωστε λόγο κυριοι. Εγω σας πληρώνω.

τα εγκλήματα της φορολογίας.

Ναι, να πληρώσω φόρο, αλλά ισολογισμένο. Μια λύση θα ήταν να πληρώσω τον μέσο όρο που πληρώνει ο κάθε πολίτης της ΕΕ. Δεν είναι δύσκολο να υπολογιστεί. Αν δεν φτάνει, να κόψεις απ το δημόσιο. Να ξεκινήσεις από τους άχρηστους. Τα κομματοκοπρόσκυλα. Που όλα δουλεύουν χωρίς ωράριο. Χρόνια τώρα αυτό το φαινόμενο. Άντε στην χώρα του Σόιμπλε να επιβάλλεις στους υπαλλήλους του να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα. Καιρός είναι να ανοίξουμε τα μάτια μας και να διορθώσουμε τα εγκλήματα της φορολογίας. Να δουλέψουμε για την παραγωγικότητα του συνόλου. Για τις κοινές αξίες. Για πρόοδο και ευημερία. Όχι για την καταστροφική κομματική ιδεολογία κάθε αλήτη.

Μπαμπάς Καρανίκα

Σας παρακαλώ Έλληνες πληρώστε τους φόρους σας. Καταλαβαίνω πως είναι λιγουλάκι μεγάλοι, αλλά πως θα καλοπερνάει ο κύριος Καρανίκας ,τώρα που ανακάλυψε την μάσα-χάψα και ξάπλα. Μετά έχουμε και άλλους κουμπάρους, φίλους , ξαδέλφους , αδελφούς και μπαμπάδες να σταδιοδρομήσουμε μέχρι τα γεράματά τους. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν μάθανε να δουλεύουνε και πάντα ήταν σε ΔΕΚΟ-τράπεζες ,οργανισμούς του δημοσίου, ή στα σόου της Μενεγάκη.

Χωριανος του Νικολακη

Παρακαλω μην ειρωνεύεσθε τον Νικολακην. O Νικόλακης ηταν καλο παιδι . Ατυχες όμως διοτι εγενηθη με γενετικως προκαθορισμενο ελλειμμα ευφυιας . Αποτέλεσμα αυτου ηταν σφαλιαρες από τον δασκαλο του χωριου στο δημοτικο κατι πολύ συνηθισμενο στην παιδαγωγικη επιστημη των χωριων . Τοτε ηταν αγνωστος η γνωση της επιδρασης των συνεχων εγκεφαλικών διασεισεων εις την εξελιξη του είδους . Από κει και περα παει του στριψε . Η ευφυια του περιεπεσεν εις μιαν αεναως περιστρεφομενη και καταδυομενη σκοτοδινη. Μερα νυχτα ελεγε κατι ακατάληπτα για αστους που πρεπει να πεθανουν , ξεχναγε να ποτισει τον μπαφο στα καναλια , ελεγε οτι ηταν αντιρησιας συνειδήσεως και κατι τέτοιες μαλακιες . Παρακαλω λοιπον επιεικεια για τον Νικολακη . Είναι προιον του αποτυχημενου και αναχρονιστικου παιδαγωγικου συστηματος ητοι της σφαλιαρας .

Καλά να πάθουν

Καλά να πάθουν με τα ληστρικά συστήματα φόρων. Αν έχεις ένα εκατομμύριο εισόδημα από μετοχές φορολογείσαι αυτοτελώς 22% και το κεφάλαιο αφορολόγητο. (κεφαλοποιείς τα κέρδη και επιστέφεις κεφάλαιο του χρόνου μηδενικός φόρος). Αν έχεις είκοσι χιλιάδες εισόδημα από μισθώματα φορολογείσαι αυτοτελώς 35%, και το κεφαλαίο αγοράς ακινήτου φορολογείται με τον ΕΝΦΙΑ κάθε έτος. Αντισυνταγματικοί οι περισσότεροι φοροεισπρακτικοί νόμοι εις φάρος των αδυνάμων. Η άμυνα θα είναι στάση πληρωμών και πάρτε τα ακίνητα να τα βάλλεται από πίσω σας. Θα το αγοράζουν πάλι με το απόθεμα φόρων πενταετίας η δεκαετίας μέχρι να εκποιηθεί.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

syntaksiouxoi01-mesa

Για «ασύλληπτο νούμερο» κάνει λόγο ο Γιάννης Βρούτσης «Έκρυβαν συνειδητά την αλήθεια, παραπλανούσαν αδιαφορώντας για την ταλαιπωρία και την αγωνία χιλιάδων εκατοντάδων συνταξιούχων» τονίζει ο υπ. Εργασίας - Δείτε πίνακα με τα στοιχεία

2
akinita_ar

Σκυλακάκης στον ΘΕΜΑ 104,6: Ενδεχομένως ο ΕΝΦΙΑ να είναι και άλλο μειωμένος το 2020 γιατί υπάρχει διεύρυνση της φορολογικής βάσης - Τον Μάιο προβλέπεται να ολοκληρωθεί η διεύρυνση των αντικειμενικών αξιών

3