Γεγονός η πρώτη εξωδικαστική ρύθμιση για δάνειο με ελβετικό φράγκο

Γεγονός η πρώτη εξωδικαστική ρύθμιση για δάνειο με ελβετικό φράγκο

70.000 συμπολίτες μας έχουν εγκλωβιστεί στα γνωστά δάνεια τα οποία είναι συνδεδεμένα με ελβετικό φράγκο, μετά την απραξία Τσίπρα, παρά την προεκλογική του δέσμευση το 2015

Αποτέλεσε ένα από τα θέματα πολιτικής αντιπαράθεσης στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 με τον Αλέξη Τσίπρα να δεσμεύεται προεκλογικά για επίλυσή του. Από τότε τίποτα δεν έγινε με 70.000 συμπολίτες μας να έχουν εγκλωβιστεί στα γνωστά δάνεια τα οποία είναι συνδεδεμένα με ελβετικό φράγκο.

Μάλιστα πριν από κανένα δίμηνο περίπου κατέθεσε σχετική τροπολογία ο ανεξάρτητος βουλευτής και γνωστός νομικός Γιώργος Καρράς, όμως η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου δεν την δέχτηκε, λέγοντας ότι θα νομοθετήσουν όταν βγουν οι αποφάσεις, προφανώς επειδή δεν μπορεί να πάρει μονομερώς απόφαση για ένα θέμα, όμως που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει μαζί με άλλα προεκλογική του «σημαία».
 
Να όμως που την περασμένη εβδομάδα επήλθε εξωδικαστικός συμβιβασμός μεταξύ τράπεζας και δανειολήπτη που αλλάζει τα δεδομένα και αποδεικνύει πως υπάρχουν εναλλακτικοί δρόμοι.

Όπως μας αναφέρει η γνωστή δικηγόρος Αριάδνη Νούκα, επιχειρηματίας που έλαβε  στεγαστικά δάνεια συνολικού ποσού 360.000 ευρώ το 2005 και που το 2007 κι ενώ η δανειοδότηση του ανέρχονταν σε ύψος 357.673 ευρώ τα μετέτρεψε σε ελβετικό φράγκο με επιτόκιο σταθερό για τρία χρόνια 3,30% και κατόπιν κυμαινόμενο με περιθώριο κέρδους 1,5%, ήλθε σε συνεννόηση.
 
Ειδικότερα, ο επιχειρηματίας το 2011 λόγω αλλαγής της ισοτιμίας δεν μπορούσε να αποπληρώσει τις μηνιαίες δόσεις  και προχώρησε σε ρύθμιση. Στο ενδιάμεσο διάστημα είχε λάβει τρία μικρότερα δάνεια συνολικού ποσού 80.000 ευρώ, τα οποία και εξόφλησε. Το 2013 έκλεισαν οι λογαριασμοί και το ανεξόφλητο υπόλοιπο ανερχόταν σε 521.963 ελβετικά φράγκα. Εν τέλει την 27-1-2017 του κοινοποιήθηκε η καταγγελία των δανείων. 

Όπως αναφέρει η κυρία Νούκα «ο δανειολήπτης ήρθε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την τράπεζα με αποτέλεσμα για συνολική οφειλή του 451.789,67 ευρώ να κληθεί να καταβάλει 291.000 ευρώ  σε 384 δόσεις με σταθερό επιτόκιο 0,5% για μία πενταετία και κατόπιν κυμαινόμενο επιτόκιο με περιθώριο κέρδους 1,15%. Για το υπόλοιπο ποσό των 160.789,67 ευρώ ορίστηκαν μηδενικές καταβολές  με τον όρο αποπληρωμής του ποσού των 291.000 ευρώ. Ειδικότερα, ως προς το ποσό των 160.789,67 ευρώ  συμφωνήθηκε η μη καταβολή δόσεων και η διαγραφή του κάθε έτος  κατά 3,12% , εφόσον αποπληρώνονται εμπρόθεσμα οι τοκοχρεωλυτικές δόσεις του έτερου ποσού των 291.000 ευρώ». 

Κατ αυτό τον τρόπο από τον δανειολήπτη  αφαιρείται όλη η ζημία του από την αλλαγή της ισοτιμίας με δεδομένο ότι το οφειλόμενο κατά την καταγγελία ποσό των 521.963,84 ελβετικών φράγκων υπολογιζόμενο με την αρχική ισοτιμία 1ευρώ/1,64 ελβετικών φράγκων , δηλαδή την ισοτιμία που ανασγνωρίζει μερίδα των δικαστικών αποφάσεων , θα ανερχόταν σε 318.270,63 ευρώ,
 
Και η κυρία. Νούκα καταλήγει:

«Θα ήταν ευχής έργο η εξώδικη αυτή λύση να αποτελέσει την αρχή του τέλους της περιπέτειας των χιλιάδων εγκλωβισμένων δανειοληπτών ελβετικού φράγκου. Οι ανθρωποι αυτοί καλούνται μέσα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας να καταβάλουν υπέρογκες δόσεις, τις οποίες σαφώς η συντριπτική πλειοψηφία δεν μπορεί να εξυπηρετήσει, με συνέπεια να βρίσκεται σε συνεχόμενες και αλλεπάλληλες ρυθμίσεις των δανειακών υποχρεώσεων και ως εκ τούτου σε πλήρες αδιέξοδο.  Δυστυχώς μέχρι σήμερα η Πολιτεία δεν προέβη σε μία νομοθετική ρύθμιση επί του κοινωνικού αυτού προβλήματος, αφήνοντας τοστην κρίση της Δικαιοσύνης. Ας ελπίσουμε, ότι σύντομα θα λήξει η ταλαιπωρία  των δανειοληπτών εξώδικα και συνακόλουθα θα αποφευχθεί και η εν δυνάμει αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με δεδομένο, ότι οι δικαστικές διενέξεις είναι χρονοβόρες. Θα ήταν εφιαλτικό  στον σημερινό μεγαλο όγκο των “κόκκινων” δανείων να διακυβεύεται να προστεθούν αλλά 10 δις  όσο και το ύψος των δανείων σε ελβετικό φράγκο».

ΣΧΟΛΙΑ (40)

THINK

Τα βρωμερά χνώτα κάποιων κομπλεξικών φραπεδιάριδων έχουν θολώσει το ήδη μειωμένης αντίληψης μυαλό τους. Ο ξάδελφος μου, που εργάζεται σκληρά μια ζωή, είχε πάρει δάνειο (για να επιδιορθώσει το παλαιό -60 ετών- προικώο σπίτι της συζύγου του όπου και κατοικούν) το οποίο εξοφλούσε κανονικά όταν τον ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕ η ΤΡΑΠΕΖΑ και του πρότεινε την λύση του ελβετικού φράγκου. Ο άνθρωπος μην όντας οικονομολόγος και έχοντας εμπιστοσύνη στην τράπεζα του συμφώνησε με αυτή την πρόταση. Από εδώ και πέρα καμένα μυαλά που βλέπετε λαμογια κτλ.

Χορηγησαν αυτα τα δανεια

με ελλειπή πληροφόρηση και εκμεταλλευόμενοι την δεσποτική τους θέση, επι της ουσία παραπλάνησαν τους εν δυνάμει δανειολήπτες, και βοήθησαν στην κερδοφορία της τράπεζας. Επίσης, οι πρώτες δικαστικές αποφάσεις αναγνωρίζουν ως ΝΟΜΙΜΗ ΙΣΟΤΙΜΙΑ της ημέρας που εκταμιεύτηκε ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ το δάνειο, και αναμένονται οι τελεσίδικες. γιαυτό σκούζουν τα τραπεζικά λαμόγια για ρυθμίσεις, για να απεμπλακούν απο τις δικαστικές αποφάσεις και να αναγνωριστεί εκ νέου η οφειλή στο ΑΚΕΡΑΙΟ. Καμιά ρύθμιση λοιπόν, αναμονή δικαστικών αποφάσεων, και ασφαλιστικά κατα των τραπεζων που απαιτούν αυθαίρετα και πλασματικά οικονομικά οφέλη απο τις αόριστες δανειακές τους συμβάσεις.

Η νούκα είναι μία μεσόκοπη

Δικηγόρος ομοτράπεζη του αυτιά που κάνει το πιπίνι;

sexyboy

Eσύ πρεπει να εισαι η χασοδίκης ή μεγαλομέτοχος (με κανα 1000) των τραπεζών!

Εσύ ο ανώνυμος...

Είναι τουλάχιστον άθλιο με τέτοιου είδους σχόλια (υποβαλλόμενα μάλιστα πίσω απο το φερετζέ της ανωνυμίας) να επιχειρείς απαξίωση ενός τόσο σημαντικού βήματος για την λύση αυτού του τόσο σοβαρού προβλήματος. Ξεπέρνα τον κομπλεξισμό σου και ψάξε τον χαμένο - προφανώς- αυτοσεβασμό σου , κι αν δεν μπορείς έχε τουλάχιστον τα κότσια να κάνεις τέτοια σχόλια αλλά με ονοματεπώνυμο, αλλιώς και για να μην εκτίθεσαι άλλο περιορίσου μόνο στην ανάγνωση των άρθρων και όχι στον σχολιασμό τους

cicca

Προσεξτε τη διατυπωση του ΠΘ "... μετά την απραξία Τσίπρα, παρά την προεκλογική του δέσμευση το 2015" ντροπη το παιζετε και φιλελευθεροι

byron

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΙΛΙΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΦΡΑΣΤΩ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ. ΟΤΑΝ ΠΗΡΑΝ ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΚΑ ΗΤΑΝ ΟΛΟ ΧΑΜΟΓΕΛΑ. ΤΩΡΑ ΝΑ ΥΠΟΣΤΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ. ΕΙΜΑΣΤΕ Κ.... ΧΩΡΑ ΤΕΛΙΚΑ ΣΕ ΟΛΑ

Δημητρης

Οταν τα επαιρναν σε Ελβετικο φραγκο ηταν οι εξυπνοι και οι υπολοιποι τα κοροιδα....που δεν ηξεραν τα κολπα.. Τωρα ζητανε απο τα κοροιδα να τους βοηθησουν να μην τα πληρωσουν! Οπως εστρωσαν ... να κοιμηθουν. Πληρωστε κυριοι, πληρωστε!

Λούλης

Όλα τα νομίσματα ανατιμούνται και υποτιμούνται σε βάθος δεκαετιών. Κάνουν τον κύκλο τους. Θα έρθει η στιγμή που το ελβετικό φράγκο θα υποτιμηθεί και τότε θα μετανοιώσουν πάλι και θα θέλουν τελικά να πληρώσουν σε ισοτιμία ελβετικού φράγκου (αυτό που υπόγραψαν από την αρχή δηλαδή) διότι το φράγκο τότε θα είναι φτηνό και, η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια του ευρώ και, ξανά μανά θα έχουμε τα ίδια. Όπως συμφέρει κάθε φορά τους δανειολήπτες δηλαδή.

Προς λαμόγια επιστολή

Ελβετικά φράγκα λάβατε, ελβετικό επιτόκιο πληρώνατε ελβετικά φράγκα θα πληρώσετε. Μακάρι να ανατιμιθεί και άλλο το ελβετικό φράγκο και να πάτε όλοι στα παγκάκια του πεδίου του αρεος κοπρόσκλα...

Δικαστής

Όσοι δανείστηκαν ελβετικα φράγκα θα επιστρέψουν ελβετικά φράγκα. Η ισοτιμία είναι αδιάφορη. Αυτό για τα λαμόγια και τους δικολάβους που κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν.

stella

αντε καιρός ήταν να καταλάβουν οι τράπεζες ότι το παιχνιδι τους σε βάρος όσων τους πείστηκαν ότι θα έχουν και κέρδος από αυτά τα δάνεια τελείωσε !!!!! Δικαίωση και μόνο για όλους εμάς που τόσα χρόνια πληρώνουμε λεφτά που δεν πήραμε ποτέ !!! Ας παραδειγματιστούν και οι υπόλοιπες τράπεζες μήπως και λήξει επιτελους ο γολγοθάς μας !!! Εμπρός να διεκδικήσουμε όλοι αυτό που αποδείχθηκε ότι δεν είναι αδύνατο!! Κέρδισε το ΔΙΚΑΙΟ

anatoli

Πολλά μπράβο σε αυτήν την πρωτοβουλία , και στον δανειολήπτη και στη δικηγόρο του που δεν παρέδωσαν τα όπλα και πέτυχαν μια τέτοια δίκαιη ρύθμιση . Ευχή να ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό και άλλες τράπεζες για να λυθεί επιτέλους το προβλημα χιλιάδων απο εμάς

advouk7

Παλι ο φορολογουμενος θα πληρωσει τα σπασμενα...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης