Eurogroup: Ποια είναι τα νέα μέτρα που βάφτισαν μεταρρυθμίσεις και θα ισχύσουν από το 2019

Eurogroup: Ποια είναι τα νέα μέτρα που βάφτισαν μεταρρυθμίσεις και θα ισχύσουν από το 2019

Σίγουρα -και όχι προληπτικά- μέτρα που θα ψηφιστούν από τώρα: Μείωση αφορολόγητου, κούρεμα προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις - Ποιοι θα πληρώσουν το μάρμαρο -Υπό αίρεση μόνο τα «αντίμετρα»

Από την Τρόικα
και όχι σε πολιτικό επίπεδο όπως ήλπιζε το Μαξίμου,
θα γραφτεί τελικά η συμφωνία για τους νέους φόρους και τις ανατροπές στις συντάξεις που θα ψηφιστούν από φέτος και θα ισχύσουν μετά τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση αποδέχτηκε να νομοθετήσει εκ των προτέρων πρόσθετα μέτρα για το 2019
, πέραν αυτών που προβλέπει η 2η αξιολόγηση. Αθήνα και Βρυξέλλες επιλέγουν να μιλάνε για «μεταρρυθμίσεις» αντί για «μέτρα λιτότητας».

Ωστόσο με non paper το Μαξίμου υποστηρίζει πως η «συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για "ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα"»

Αντιθέτως ο πρόεδρος Ντάισελμπλουμ και το ανακοινωθέν του Eurogroup δεν λένε πουθενά κάτι τέτοιο! Αν δεν υπήρχε το «non paper», από τις επίσημες δηλώσεις και ανακοινώσεις από τις Βρυξέλλες προκύπτει ξεκάθαρα πως τα μέτρα αυτά θα γίνουν από φέτος νόμος του Κράτους και θα ληφθούν στα σίγουρα -και όχι προληπτικά εαν χρειαστεί.

Αντιθέτως «υπό αίρεση» (αν και εφόσον πιαστούν οι στόχοι) θα τελούν, όπως τα παρουσίασε ο κ. Ντάισελμπλουμ, μόνον τα όποια θετικά «αντίμετρα» τυχόν θέλει να φέρει η κυβέρνηση και, άρα, θα παραμένει αμφίβολο ως το 2020 εάν θα εφαρμοστούν ποτέ τελικά. Άλλωστε στην κυβέρνηση απέκλειαν συνεχώς την ψήφιση μέτρων «υπό αίρεση» ως αδύνατη επειδή δεν προβλέπεται από το νομικό πλαίσιο της χώρας μας.

Επιπλέον, στην ανακοίνωση του Eurogroup δεν διευκρινίζεται καν για πόσα χρόνια θα διαρκέσουν οι «μεταρρυθμίσεις» αυτές (αναφέρονται αόριστα σαν «μεσοπρόθεσμες» για το 2018 και μετά).

Τα «σίγουρα» νέα μέτρα

Το Μαξίμου λέει πως «για κάθε 1 ευρώ νέο φόρο θα υπάρχει 1 ευρώ ελάφρυνσης» και αποφεύγει επιμελώς τις λέξεις «φόροι» και «συντάξεις».  Όπως περιέγραψε όμως ο ίδιος ο πρόεδρος Ντάισελμπλουμ τη συμφωνία για την νομοθέτηση των «μεταρρυθμίσεων», αυτές θα περιλαμβάνουν κα το αφορολόγητο και τις συντάξεις, στα πρότυπα του ΔΝΤ ("IMF like").

Άρα το «μάρμαρο» θα πληρώσουν όσοι ζουν με λιγότερα και από 500 μήνα «καθαρά» και θα πληρώσουν φόρους που πριν δεν πλήρωναν, με αφορολόγητο κάτω από τις 8.636 ευρώ που ισχύει σήμερα. Οι λεπτομέρειες (κλίμακα, συντελεστές κλπ) θα συμφωνηθούν στην Αθήνα με την Τρόικα τις επόμενες μέρες.

Επιπλέον, με τον πλέον επίσημο τρόπο, ανοίγει ξανά και το Ασφαλιστικό, που η κυβέρνηση έλεγε πως έκλεισε οριστικά. Στο στόχαστρο μπαίνει αυτομάτως η διατήρηση της προσωπικής διαφοράς, σε όσους ήδη λαμβάνουν σύνταξη.

«Παζάρι» για τους φόρους

Δεδομένες θεωρούνται η δραστική μείωση του αφορολόγητου, η κατάργηση των φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει (π.χ. ιατρικές δαπάνες, επιδόματα, έκπτωση προκαταβολής φόρου κ.ά.) και η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις, που θα προκαλέσει απώλειες 20%-30% από το 2019.

Ως αντιστάθμισμα η κυβέρνηση θα διεκδικήσει τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, την ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ και τη μείωση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 12%.

ΣΧΟΛΙΑ (131)

PLAN B

Τσιπρα ,Βραουφακη ,και αλητεια θελατε ????.....Τωρα φατε Λιτο Βιο !!

Η σκληρή διαπραγμάτευση αποδίδει

Πρώτη φορά αριστερά, πρώτη φορά τόση ευημερία για το φτωχό λαό

Κ άλλους φόρους

Αποδίδει φόρους! Μπραβο ρε Τσίπρα, τέτοια φορομπηκτική πολιτική, με παράλληλο δούλεμα του λαού, κανένας δε τα κατάφερε χαχαχαχα

Jimmy

Οι δανειστές ζητάνε τρία πράγματα και όχι δύο: συνταξιοδοτικό, φορολογικό, εργασιακό. Για το εργασιακό η κυβέρνηση δεν κάνει κάποια αναφορά. Γιατί άραγε; Βασικά οι δανειστές ζητάνε απελευθέρωση των απολύσεων. Κάτι που αγγίζει άμεσα το προσωπικό στις τέσσερις συστημικές τράπεζες και ίσως και σε κάποιες πρώην ΔΕΚΟ π.χ. ΟΤΕ. Το κούρεμα στις συντάξεις και η υπέρμετρη φορολογία οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να δώσει το εργασιακό. Στο τέλος προκειμένου να γλιτώσουν το μεγάλο δημόσιο θα φορολογήσουν και τους αστέγους που κοιμούνται στα παγκάκια. Κάτι που λίγο πολύ ισχύει και σήμερα, αφού αν κάποιος δεν κάνει φορολογική δήλωση (π.χ. κάποιος άστεγος που δεν έχει ούτε σπίτι, ούτε υπολογιστή για να μπει στο taxis) επιβαρύνεται με πρόστιμο 50 ευρώ.

Βασίλης Π.

Ρε τα ψευτρόνια τα δήθεν αριστερόπαιδα ακόμη ακούτε. Το πανηγύρι ήδη τελείωσε καλά να πάθουμε που τους πιστέψαμε, υπομονή και αναμονή να τελειώσει ο χρόνος τους και να αποχωρήσουν και να μη ξανάρθουν. Πρώτος εγώ καλά να πάθω που σαν αρχίβλακας τους πίστεψα και τους υποστήριξα. Καλά να πάθω. Άντε γειά.-

KEMAL

AGOURIIIIII AGOURIIIIII AGOURIIIIIII

Τώρα...

...δεν είναι μεταρρυθμίσεις? τι γράφατε τόσο καιρό για τις συντάξεις ότι είναι μεγαλύτερες των μισθών και ότι το αφορολόγητο είναι κρησφύγετο για το κάθε φοροφυγά...!!! Γλέντα τους Αλέξη, λιγόψυχοι του πληκτρολογίου είναι, πουθενάδες του κερατά, γαλάζιοι Καρανίκες...

nino

για τα ενοικια που φορολογουνται παρανομα απο το πρωτο ευρω χωρις αφορολογητο δεν ειδα κανεναν να κλαιει....

Μπάμπης

Ρε το καλυτερο φορολογικο μετρο που εχει παρθει εδω και χρονια και λες οτι δεν ειναι καλο?

Μικροεισοδηματίας

είμαι 5 χρόνια ανεργος, έχω ατομικό ετήσιο εισοδημα μόνο από ενοίκια, 1500Ε. Μου επιβάλλουν συνολικά φόρους πάνω απο 800 ευρώ το χρονο. Δηλαδή έχω: αφορολόγητο 0 κ' φορολογία 60 τοις εκατό για εισόδημα απο κεφαλαιο, το οποιο έχει φορολογηθεί πολλές φορές στο παρελθον . Και εχω και μόνιμη απειλή κατασχεσεων γιατί δεν εχω να δώσω σεντ, φυσικά. Εμένα δε με ρώτησε κανένας όλα αυτά τα χρόνια...

o allos

πόσο απέχει άραγε το 1789?

demo

Ας χωνεψουμε πρωτα το παντεσπανι και μετα μιλαμε για το 1789.

Δεξιούλη,νιώθεις Ιακωβίνος;

Αν ναι,τότε κάνε μια βόλτα μέχρι τη Λαϊκή και διάδωσε το μήνυμά σου.Το έκανε ένας δικός σου σήμερα το πρωί σε Λαϊκή της Πετρούπολης και τον πλάκωσαν στο φατούρο 2 γριές που τους είχε κόψει τις συντάξεις ο Σαμαράς από τα 800 στα 480 ευρώ!!!Πήγαινε ντε, να τις φας κι εσύ!

ΠΑΡΤΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΣΑΣ

...ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΦΥΓΕΤΕ ΑΠΟ ΔΩ !!!!! ΚΑΝΤΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΙ !!!

@18.58

σιγά ρε ξεβράκωτε Καραϊσκάκη

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΡΑ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ. ΤΟ 2019 ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ. ΓΚΕ ΓΚΕ ?

Αγύριγο κεφάλι

Κοιτούσα σε μία ...θρησκευτική εκδήλωση σχεδόν όλη μαζεμένη την ΔΕΞΙΑ! Παναγία μου βόηθα! Τι ήταν ΑΥΤΟ; Τι ήταν ΑΥΤΟ που μας κυβερνούσε; Τι ΘΙΑΣΟΣ κακότεχνος ήταν αυτός;

Μετακλητό κεφάλι

Βρε αγύριγο κεφάλι για μετακλητό σε κόβω.Εξάλλου ,δεν απαιτούνται πολλά προσόντα.

Ο ερωτων

Σύντροφε με το πρόγραμμα της θεσσαλονικης θα παίξει τίποτα λίγο από παράλληλο του τεράστιου δράγαΣάκη. Μας έχουν βάλει 7 γκολ και εμεις είμαστε στο αλλού.

Ο συριζαιος

Αδελφέ με αυτά που κάνουμε αντί να τους ξεγράψει η ιστορία τους φέρνουμε ξανά στα σκαλοπάτια της διακυβέρνησης και επιστρέφουν δικαιωμένος.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης