Στέργιος Πιτσιόρλας: Ανάπτυξη με όπλο τα προγράμματα ΣΔΙΤ

Στέργιος Πιτσιόρλας: Ανάπτυξη με όπλο τα προγράμματα ΣΔΙΤ

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας ένα 20% του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων μπορεί να δεσμευτεί σε Συμπράξεις Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα και αυτό θα ξεκινήσει από φέτος.

Πιτσιόρλας: Σημαντικά έργα υποδομής με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
Τη μέθοδο των συμπράξεων μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα θα αξιοποιήσει η κυβέρνηση για την ανάπτυξη έργων υποδομών σε όλη την χώρα, στους τομείς της διαχείρισης απορριμμάτων, του τουρισμού και της βιομηχανίας. Όπως δήλωσε από την Κοζάνη, ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, ένα 20% του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων μπορεί να δεσμευτεί σε ΣΔΙΤ και αυτό θα ξεκινήσει από φέτος.

Ο κ. Πιτσιόρλας, επισκέφτηκε σήμερα το εργοστάσιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων που θα λειτουργήσει από τις αρχές Ιουνίου στην Κοζάνη, η ΔΙΑΔΥΜΑ, ένας από τους πλέον οργανωμένους φορείς διαχείρισης αποβλήτων σε όλη τη χώρα που λειτουργεί στη Δυτική Μακεδονία. Ο υφυπουργός Οικονομίας χαρακτήρισε την μονάδα πρότυπη για όλη την Ελλάδα, «ένα υποδειγματικό που ολοκληρώθηκε τηρώντας αυστηρά το χρονοδιάγραμμα. Χωρίς υπέρβαση προϋπολογισμού και αναθεώρηση της σύμβασης, πράγμα ασυνήθιστο για τα την Ελλάδα».

Για αυτό και αποκάλυψε ότι πρόκειται να κάνει αποδεκτό αίτημα των δήμων της περιοχής να αυξηθεί η επιδότηση της λειτουργίας του εργοστασίου. Για τη μονάδα που δεν χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ, προβλέπεται κρατική χρηματοδότηση στο 50% τα πρώτα χρόνια που μεσοσταθμικά θα υποχωρήσει στο 38 ευρώ στα 25 χρόνια που είναι η λειτουργία του έργου από τον ιδιώτη (Ηλέκτωρ). Ο κ. Πιτσιόρλας δήλωσε ότι ετοιμάζεται υπουργική απόφαση που θα επιτρέπει η επιδότηση να φτάσει το 70% τον πρώτο χρόνο , το 60% το δεύτερο και στο 50% από τον τρίτο, προκειμένου οι δήμοι να πληρώνουν το πρώτο διάστημα της λειτουργίας τη μονάδας λιγότερα. Το κόστος πάντως για την ΔΙΑΔΥΜΑ θα ανέλθει στα 67 ευρώ τον τόνο που μαζί με την κρατική επιχορήγηση εκτινάσσει το συνολικό κόστος στα 132 ευρώ τον τόνο. Το έργο, δυναμικότητας έως 120.000 τόνους θα λειτουργήσει η Ηλέκτωρ για τα επόμενα 25 χρόνια.
Κλείσιμο

Δείτε περισσότερα στο newmoney.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης