Στουρνάρας: Οι μεταρρυθμίσεις να διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή

Στουρνάρας: Οι μεταρρυθμίσεις να διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή

Την περίοδο 2009-2016 η δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα ήταν υπερδιπλάσια από αυτή που πέτυχαν άλλα κράτη-μέλη, τα οποία εφάρμοσαν παρόμοια προγράμματα, είπε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος

Στουρνάρας: Οι μεταρρυθμίσεις να διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή
Στο δρόμο της ανάκαμψης βρίσκεται η Ελλάδα η οποία μετά το 2014 θα εμφανίσει για πρώτη φορά το 2016 θετικό ρυθμό μεγέθυνσης, σύμφωνα με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση παρουσίασης της «Έκθεσης για τη Μετάβαση 2016-17» της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι η «ανάκαμψη της οικονομίας το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του 2016, καθιστά λογικό να περιμένουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για το έτος συνολικά, για πρώτη φορά από το 2014».

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως «είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, οι μεταρρυθμίσεις που θα προωθηθούν στη συνέχεια για να μείνει η Ελλάδα στο δρόμο ενός νέου, εξωστρεφούς αναπτυξιακού μοντέλου, να διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή».

Όπως είπε, πρόκειται για προϋπόθεση, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι μεταρρυθμίσεις θα είναι πολιτικά βιώσιμες.

Κλείσιμο
Ο κεντρικός τραπεζίτης στάθηκε στην ομιλία του στη βελτίωση στο διαρθρωτικό πρωτογενές δημοσιονομικό αποτέλεσμα κατά παραπάνω από 17 ποσοστιαίες μονάδες του δυνητικού ΑΕΠ την περίοδο 2009-2016.

Ο ίδιος εξήγησε πως λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση του οικονομικού κύκλου, η δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα ήταν υπερδιπλάσια από αυτή που πέτυχαν άλλα κράτη-μέλη, τα οποία εφάρμοσαν παρόμοια προγράμματα.

Εξάλλου, όπως τόνισε, επιτεύχθηκε «η ανάκτηση της μεγάλης σωρευτικής απώλειας στην ανταγωνιστικότητα του κόστους εργασίας έναντι των εμπορικών μας εταίρων τη περίοδο 2000-2009, καθώς και η εξάλειψη του ελλείμματος του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών, το οποίο είχε ξεπεράσει το 15% του ΑΕΠ το 2008».

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος υποστήριξε κατά το β'  και γ΄ τρίμηνο του 2016 υποχώρησε ελαφρώς ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, για πρώτη φορά από το 2014.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης