Επί τάπητος με τους θεσμούς και τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια

Επί τάπητος με τους θεσμούς και τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια

Να επισπεύσει τη σύσταση «πτωχοδικείων» επιχειρήσεων και τη συνολική ρύθμιση οφειλών θέλει ο Σταθάκης - Στόχος η κατάθεση του στη Βουλή το αργότερο ως τις αρχές Οκτώβρη

Επί τάπητος με τους θεσμούς και τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια
Να επισπευθεί ο καθορισμός του θεσμικού πλαισίου για τον εξωδικαστικό διακανονισμό των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων και οφειλών προς το Δημόσιο επιθυμεί η κυβέρνηση και γι αυτό η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας ανοίγει το θέμα στις επαφές που ξεκίνησε από σήμερα με τους θεσμούς. 

Το ζήτημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού στο πλαίσιο της τροποποίησης του «νόμου Δένδια» φέρεται να εθίγη κατά την πρώτη συνάντηση του κ.κ. Τσακαλώτου, Σταθάκη, Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των θεσμών ενώ για το θέμα υπάρχουν ήδη επαφές σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων του υπουργείου Οικονομίας και των δανειστών. 

Υπενθυμίζεται ότι ο «νόμος Δένδια» αφορούσε τις ρυθμίσεις οφειλών των επιχειρήσεων, συγκεκριμένου τζίρου, σε τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

Κλείσιμο
Παράγοντας του υπ. Οικονομίας δήλωνε, πριν τη συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών, ότι η τροποποίηση θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως τζίρου και μεγέθους, ενώ δεν διευκρίνισε αν η αναμόρφωση θα αφορά και «κούρεμα» στο κεφάλαιο του δανείου εκτός από τις προσαυξήσεις και τους τόκους.

Σύμφωνα με την «Ημερησία» στόχος είναι το σχετικό νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο ως τις αρχές Οκτωβρίου ώστε να ξεκινήσουν οι ρυθμίσεις των οφειλών επιχειρήσεων.

Όπως είχε διαρρεύσει απ' το υπ. Οικονομίας το προηγούμενο χρονικό διάστημα οι διατάξεις του νέου πλαισίου θα προβλέπουν «κούρεμα» μέρους ληξιπρόθεσμων δανείων αλλά και οφειλών (προσαυξήσεις και πρόστιμα) προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία με διαδικασίες που μπορούν να κρατούν από δύο έως και τέσσερις μήνες.

Τις «πακέτο» - διαγραφές θα πετυχαίνουν μόνο βιώσιμες επιχειρήσεις με σχέδιο αναδιάρθρωσης που θα επικυρώνεται από τα δικαστήρια, εξ ου και ο όρος «πτωχοδικεία». Κάτι που σημαίνει ότι δικαστές θα καλούνται να αποφασίσουν εάν μία επιχείρηση έχει μέλλον ή όχι με βάση τα σχέδια που θα κατατίθενται.

Διαβάστε περισσότερα στο  newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης