«Βραχυκύκλωμα» στο «θρίαμβο» της κυβέρνησης για τον ΑΔΜΗΕ

«Βραχυκύκλωμα» στο «θρίαμβο» της κυβέρνησης για τον ΑΔΜΗΕ

Οι μέτοχοι της ΔΕΗ δεν «διάβασαν» θετικά τη συμφωνία με τους δανειστές - Ακάλυπτη η ΔΕΗ για την αποζημίωση του 1 δισ. ευρώ - Δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του Διαχειριστή - Ενδεχόμενο παρέμβασης ακόμα και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

«Βραχυκύκλωμα» στο «θρίαμβο» της κυβέρνησης για τον ΑΔΜΗΕ
Μπορεί  η επίτευξη της συμφωνίας για τον ΑΔΜΗΕ να παρουσιάζεται ως θρίαμβος από την κυβέρνηση  αφού κατάφερε να τηρήσει την προεκλογική της υπόσχεση, δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο να διατηρήσει το 51% των μετοχών της εταιρείας, παρά ταύτα, το σχέδιο που προτάθηκε δεν εγγυάται τη βιωσιμότητα της εταιρείας, ενώ και για τη ΔΕΗ η λύση δεν ηχεί θετικά στους μετόχους, αφού το πλαίσιο αφήνει παντελώς ακάλυπτη τη δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού. Να σημειωθεί μάλιστα ότι ο ΑΔΜΗΕ προσφέρει στη ΔΕΗ περί τα 200 εκατ. κέρδη προ φόρων ετησίως. 

Το θέμα λοιπόν είναι πολυσύνθετο και για αυτό το λόγο το σχέδιο δεν κατατέθηκε στη
Βουλή το βράδυ του Σαββάτου μαζί με το πολυνομοσχέδιο, καθώς το υπουργείο Ενέργειας δεν είχε ακόμα ετοιμάσει τις λεπτομέρειες για τον τρόπο μεταβίβασης των μετοχών του ΑΔΜΗΕ από τη ΔEH στη νέα εταιρεία, ενώ παραμένει άγνωστο πώς θα γίνει η αποζημίωση της επιχείρησης.

Από το υπουργείο, αναφέρουν ότι οι σχετικές διατάξεις θα περιληφθούν αργότερα σε επόμενο νομοσχέδιο, ενώ αναμένεται εντός της εβδομάδας να ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του σχεδίου. Σε γενικές γραμμές, το σχέδιο προβλέπει την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και τη μεταφορά του 100% στο νέο υπερταμείο. Στη συνέχεια θα διαθέσει μέσω διαγωνισμού το 20% περίπου σε στρατηγικό επενδυτή και ποσοστό 29% στο Χρηματιστήριο. Δηλαδή, η ΔΕΗ θα αποζημιωθεί αφού πουληθεί…. το συνολικό ποσοστό του 49% από τα έσοδα που θα προκύψουν. 

Ωστόσο, εδώ προκύπτει ακόμα ένα μεγάλο ζήτημα για το οποίο ίσως χρειαστεί να παρέμβει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Πώς το 51% των μετόχων, δηλαδή το Δημόσιο, θα αποφασίσει στη  Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ εις βάρος του 49% να δοθεί το 100% της θυγατρικής της; Η αποζημίωση αποτελεί το μείζον θέμα, αλλά και πώς το Δημόσιο θα βρει περί τα 1-1,2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το σχέδιο, για να αγοράσει το 100% του ΑΔΜΗΕ χωρίς να... πληρώσει τη ΔΕΗ; 
Κλείσιμο

Το ποσό θα υπολογιστεί βάσει μελέτης αποτίμησης από ανεξάρτητο εκτιμητή που θα οριστεί τον Ιανουάριο, σε συμφωνία του κράτους με τους Θεσμούς. Δηλαδή, το ποσό προβλέπεται να δοθεί στην ελληνική εταιρεία ηλεκτρισμού αργότερα, με την εισαγωγή ποσοστού στο ελληνικό χρηματιστήριο και από την πώληση μεριδίου σε ευρωπαϊκή εταιρεία. Μάλιστα, το ποσό θα δοθεί αφού συμψηφιστούν οι οφειλές της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ, αλλά ίσως και με τη μεταφορά των υποχρεώσεων στη θυγατρική της.

Η κυβέρνηση λοιπόν καλείται να απαντήσει σε πολλά ερωτήματα, όπως είναι και η πρόταση του δανεισμού της ΔΕΗ στη θυγατρική, καθώς αυτό σημαίνει ότι ο ΑΔΜΗΕ θα σηκώσει όλες τις υποχρεώσεις απειλώντας τη βιωσιμότητα της εταιρείας. Επίσης, ζήτημα είναι και ο συμψηφισμός οφειλών, ύψους περί τα 400 εκ. ευρώ της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ. Πρόκειται για ποσό με τελικό αποδέκτη, στο μεγαλύτερο μέρος, τους ηλεκτροπαραγωγούς από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η εξέλιξη προκαλεί ανησυχία στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς απειλείται με κατάρρευση. Παράλληλα, σχετικά με τη χρηματοδότηση των αναγκαίων για την ηλεκτροδότηση της χώρας έργων στον τομέα της μεταφοράς, η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία ειδικών επενδυτικών οχημάτων με τη συμμετοχή και στρατηγικών επενδυτών.

Τέλος, σχετικά με το μάνατζμεντ, η πλειοψηφία θα ανήκει στο Δημόσιο, με σταθερή συμμετοχή του μετόχου μειοψηφίας, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος θα καθορίζεται και από τους δύο. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης