LIVE

Κορωνοϊός

Η Ελλάδα η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα που δεν πλήρωσε το ΔΝΤ

Η Ελλάδα η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα που δεν πλήρωσε το ΔΝΤ

Γίναμε... Ζιμπάμπουε - Σε κατάσταση ληξιπρόθεσμης οφειλής απέναντι στο Ταμείο - Στην επίσημη ανακοίνωση η χώρα δεν χαρακτηρίζεται χρεοκοπημένη - Ζητήθηκε παράταση για την πληρωμή - Το σενάριο που οδηγεί τη χώρα εκτός ΔΝΤ - Τι προβλέπεται να γίνει απο εδώ και πέρα

Στη χορεία των κρατών όπως η Σομαλία, η Ζιμπάμπουε και το Σουδάν -που επί δεκαετίες σπαράσσεται και από εμφυλίους- συγκαταλέγεται πλέον και η Ελλάδα, από τη στιγμή που και αυτή αθέτησε την πληρωμή των δόσεων ύψους 1,5 δισ. ευρώ που έληγαν στις 30 Ιουνίου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, χωρίς μάλιστα να έχει κατοχυρώσει καν πρώτα και την «ομπρέλα προστασίας» που είχε εδώ και πέντε χρόνια υπό το πρόγραμμα διάσωσης, αλλά την έχασε στη 1 μετά μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος). 

Είναι όμως και η μοναδική χώρα-μέλος της Ευρωζώνης που αθετεί πληρωμή της στο ΔΝΤ, προκαλώντας αντιδράσεις και εκνευρισμό σε Ουάσινγκτον και Ευρώπη.

Λίγη ώρα μετά τη 1 τα ξημερώματα της Τετάρτης, το ΔΝΤ με ανακοίνωσή του επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δεν πλήρωσε τη δόση καθώς και ότι έλαβε το αίτημα της κυβέρνησης για επέκταση του χρόνου αποπληρωμής κατί που σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις, «θα συζητηθεί».

Η επίσημη ανακοίνωση του ΔΝΤ την οποία υπογράφει ο Τζέρι Ράις: 

«Επιβεβαιώνω ότι η αποπληρωμή του ποσού ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων Μονάδων Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων (περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ), η οποία έπρεπε να γίνει
σήμερα από την Ελλάδα προς στο ΔΝΤ, δεν έχει παραληφθεί. 

Ενημερώσαμε το Διοικητικό Συμβούλιο ότι η Ελλάδα τώρα διατελεί σε καθυστέρηση της πληρωμής και ότι μπορεί να λάβει χρηματοδότηση από το ΔΝΤ μόνο μετά την καταβολή των καθυστερούμενων.

«Μπορώ επίσης να επιβεβαιώσω ότι το ΔΝΤ έλαβε σήμερα από τις Ελληνικές Αρχές ένα αίτημα για την παράταση της υποχρέωσης αποπληρωμής η οποία έληξε σήμερα, και η οποία θα προωθηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο εν ευθέτω χρόνω.» 


Η κυβέρνηση δια του κυρίου Βαρουφάκη ανακοίνωσε από το μεσημέρι ότι δεν θα πληρωθεί η δόση την Τρίτη. Από τα ξημερώματα της Τετάρτης (μία ώρα Ελλάδος ή 18.00 ώρα Ουάσινγκτον) η οφειλή των 1,53 δισ. κατέστη ουσιαστικά ληξιπρόθεσμη, αλλά τυπικά θα πάρει λίγο χρόνο ακόμη, πιθανώς έως τη Δευτέρα.

Διαδικαστικά, πρέπει πρώτα να ξημερώσει η Τετάρτη και η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, να ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο για τη μη εξόφληση της δόσης. Κανονικά αυτό μπορούσε να το κάνει ένα μήνα μετά, αλλά θα το πράξει άμεσα!

Στη συνέχεια η Αθήνα θα έχει περιθώριο 30 ημερών για να αποπληρώσει την οφειλή, πληρώνοντας όμως και τόκους υπερημερίας ενώ απειλείται και με απώλεια του δικαιώματος ψήφου στο Δ.Σ. του Ταμείου (θα το κερδίσει άλλη χώρα).

Την κυβέρνηση πάντως τις ώρες αυτές απασχολεί περισσότερο η παράταση ή μη του ελληνικού προγράμματος, το δημοψήφισμα, το ό,τι οι τράπεζες στη χώρα παραμένουν κλειστές, χρόνος και χρήματα τελειώνουν, ενώ και η χώρα απειλείται να βρεθεί εκτός ευρώ.

Επιπλέον, στην κυβέρνηση θεωρούν την μη πληρωμή στο ΔΝΤ σαν μικρότερο «κακό» από τη μη πληρωμή των 6,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και Αύγουστο προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία, αν αντέχει η Ελλάδα ως τότε, θα είναι η 20η Ιουλίου και η πληρωμή του πρώτου «ακούρευτου» ομολόγου αξίας 3,45 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ, ενώ τριάντα μέρες μετά πρέπει να πληρωθεί και το δεύτερο ύψους 3,1 δισ. ευρώ.

Εκτός ΔΝΤ η Ελλάδα;
Σε καμία περίπτωση όμως η αθέτηση της πληρωμής προς το ΔΝΤ δεν θεωρείται «παίξε-γέλασε». Εκείνο που ίσως σώζει την κατάσταση είναι πως η δόση θα βγει μεν ληξιπρόθεσμη αν δεν πληρωθεί, αλλά υπάρχει και ένα περιθώριο 30 ημερών πριν ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες για την επιβολή κυρώσεων από πλευράς του Ταμείου.

Και ενώ ένας μήνας μπορεί να φαίνεται … αιώνας, μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων και των επομένων ωρών, υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος για τον οποίο έχει προειδοποιήσει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητος κ. Ρέγκλινγκ να ζητήσει και ο ESM ως άμεσα απαιτητά όλα τα χρήματα (140 δισ. ευρώ) που έχουν δοθεί προς την Ελλάδα.

Εκτός των άλλων, πάντως, η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί και εκτός ΔΝΤ μετά από 70 χρόνια, αν δεν πληρώσει τελικώς την δόση που άφησε απλήρωτη.

Συγκεκριμένα, το τυπικό των κυρώσεων που ενεργοποιεί σε αυτές τις περιπτώσεις το ΔΝΤ προβλέπει:

1.      Αμέσως το ΔΝΤ στέλνει ειδοποίηση οφειλής  στην Ελλάδα για την καθυστέρηση της πληρωμής της.

2.      Διακόπτεται κάθε νέος δανεισμός στη χώρα (τα 3,6 δισ. που ανέμενε από πέρυσι η κυβέρνηση)

3.      Μετά από δύο εβδομάδες, το ΔΝΤ στέλνει ένα μήνυμα προς την Ελλάδα, τονίζοντας τη σοβαρότητα της μη τήρησης των υποχρεώσεων και προτρέποντας για πλήρη και ταχεία διευθέτηση.

4.      Μετά από ένα μήνα, η Λαγκάρντ έπρεπε να ειδοποιήσει  το εκτελεστικό συμβούλιο της ότι η υποχρέωση αυτή είναι ληξιπρόθεσμη. Η ίδια όμως έχει πει πως θα περάσει αμέσως στο στάδιο αυτό -ενδεικτικό ίσως και του εκνευρισμού που έχει προκαλέσει η κυβέρνηση στους δανειστές!

5.       Η Λαγκάρντ ειδοποιεί την Ελλάδα να πληρώσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις αμέσως, ενώ εκδίδεται καταγγελία από το εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου.

6.      Μετά από τρεις μήνες καθυστέρησης, αναρτάται ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ για την ύπαρξη και το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Κόβεται η πρόσβαση στα Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα που αναλογούν στη χώρα βάσει των εισφορών της και μπαίνουν στο αποθεματικό του ΔΝΤ.

7.      Για έξι έως 12 μηνών καθυστέρηση, το Ταμείο μπορεί να επανεξετάσει την πρόσβαση της Ελλάδας Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα.

8.       Έως 15 μήνες καθυστέρηση, η τεχνική βοήθεια του ΔΝΤ μπορεί να ανασταλεί.

9.       Στους 18 μήνες, λαμβάνεται απόφαση για την αναστολή δικαιώματος ψήφου και εκπροσώπησης της χώρας στο Ταμείο.

10.  Στους 24 μήνες, ξεκινούν μέτρα για την έξοδο της χώρας από το ΔΝΤ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (239)

Αγύριγο κεφάλι

Δώστε τα ΟΛΑ ΦΑΣΙΣΤΟ-Δεξιοί (και ΔΕΞΙΟ-λαμόγια) γιά να ... πέσει η ΑΡΙΣΤΕΡΗ Κυβέρνηση!.. Αφού ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΑΛΛΙΩΣ να την ρίξετε, καθ ότι στις Βουλευτικές Εκλογές, ΧΑΝΕΤΕ!.. ΧΑ!ΧΑ!ΧΑ!ΧΑ!ΧΑ!ΧΑ!

ΟΧΙ!!Ναι ρε..

Ο Κατρούγαλος μιλάει τώρα στο BBC.Ο δημοσιογράφος τους τον κάνει λιώμα.Τελικά είναι τρελοί αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ.

Σκατά Ευρώπη είναι αυτή!

Πότε ρε υπήρξε η Ευρώπη φίλη της Ελλάδας; Στον ναυτικό αποκλεισμό που πέθαινε ο κόσμος απο τη χολέρα; Την απαξιωτική συμπεριφορά των γαλλικών και αγγλικών στρατευμάτων; το πως άφησαν τις Ελληνικές ακμάζουσες κοινοτητες των Βαλκανίων, της Μ. Ασιας, της Ανατολίας να εκδιωχθούν και να σφαγιαστουν εξοπλίζοντας τους βαλκανιους εθνικιστές και τους Νεότουρκους; Στους βασιλιάδες που έβαζαν στα κεφάλια μας; Στο πως άφησαν την ηρωική Ελλάδα να αγωνιστεί ηρωικά και να συνθλιβεί απο την ιταλική, γερμανική και βουλγαρική κατοχή, για να το παίξουν μετά αυτοι απελευθερωτές; Άκμασαν ενω πήγαμε εμείς τριαντα χρόνια πίσω, εχτισαν της Δυση πανω στο αιμα μας και ΜΙΛΑΝΕ;; Το 78 ξεχρεωσαμε τα δάνεια του....1821! Τη χούντα; Τον Εμφύλιο; Την Κυπρο;;; Τον Άντρεα; Τον Σημίτη, τον Σαμαρά και όλα τα υπηρετριονια τους που πήδηξαν την χώρα; Τις μιζες; Τους Μπομπολες; Τα εθνικα θεματα;; Η Ελλάδα υπηρξε παραδουλεύτρα που οτι ήθελαν την έκαναν ηταν ΜΙΑ ζωή! Ειπαν τίποτα ποτέ στην Τουρκία για τις παραβιάσεις; Σηκώθηκε κανένα ευρωπαϊκό τζετ; Ποιος αμφισβητεί ρε ρεζιλια του ΝΑΙ, γερμανόφιλοι βολεψακηδες της παρτης σας αυτά που γράφω; Που βγαινατε και φωναζατε ΓΕΡΟΥΝ ΓΕΡΑ και ΜΕΡΚΕΛ ΣΚΙΣΤΟΥΣ απλα και μονο γιατί χασατε την εξουσία; Δεν ψήφισα Συριζα, δεν συμπλεω ιδεολογικά, αλλά εσείς ρε είστε γλοιωδεις! Ντροπή σας!

Λαμογισταν

Αυτοι σε ποτιζουνε και σε ταιζουνε. Εσυ ποτε ησουν πραγματικος πατριωτης και οχι λαμογιο; Χλαμπονιασες τα δανεικα, τα φαγες στα σκυλαδικα και τωρα σου φταιει ολος ο πλανητης. Αντε καλα.

.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΣΤΟΥ ΚΑΣΙΔΗ ΤΟ ΚΕΦΑλΙ

Μπλαμπλα

Ανεπτυγμενη χωρα, υπαναπτυκτοι ""πολιτες""

Κεμάλ

Αυτό που πάει να γίνει με τον Τσίπρα και την αριστερά, περιγράφεται στον Κεμάλ του Χατζηδάκη: Στης Ανατολής τα μέρη μια φορά και ένα καιρό ήταν άδειο το κεμέρι, μουχλιασμένο το νερό στη Μοσσούλη, τη Βασσόρα, στην παλιά τη χουρμαδιά πικραμένα κλαίνε τώρα της ερήμου τα παιδιά. Κι ένας νέος από σόι και γενιά βασιλική Αγροικά το μοιρολόι και τραβάει κατά κει. Τον κοιτάν οι βεδουίνοι με ματιά λυπητερή Κι όρκο στον Αλλάχ τους δίνει πως θ' αλλάξουν οι καιροί. Σαν ακούσαν οι αρχόντοι του παιδιού την ΑΦΟΒΙΑ, Ξεκινάν με λύκου δόντι και με λιονταριού προβιά! Απ' τον Τίγρη στον Ευφράτη κι απ' τη γη στον ουρανό Κυνηγάν τον ΑΠΟΣΤΑΤΗ να τον πιάσουν ζωντανό. Πέφτουν πάνω του τα στίφη σαν ακράτητα σκυλιά Και τον πάνε στον χαλίφη να του βάλει τη θηλιά Μαύρο μέλι μαύρο γάλα ήπιε κείνο το πρωί Πριν αφήσει στην κρεμάλα τη στερνή του την πνοή ...... Σ' έναν μήνα σ' έναν χρόνο βλέπουν μπρος τους τον Αλλάχ Που από τον ψηλό του θρόνο λέει στον άμυαλο "Σεβάχ": "Νικημένο μου ξεφτέρι, ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΜΕ ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΑΧΑΙΡΙ ΠΑΝΤΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΡΟΧΩΡΕΙ!" Καληνύχτα Κεμάλ! Αυτός ο κόσμος δεν θ' αλλάξει ποτέ! Καληνύχτα! Όποιος κατάλαβε... κατάλαβε!!!

Φιλε ασε τον Χατζιδακι

Φιλε ασε τον Χατζιδακι και το Γκατσο και μην συγκρινεις τον βλακα Αλεξη με τον Κεμαλ του Χατζιδακι...Εκεινο που καταλαβα ειναι οτι στην πραγματικη ζωη ΟΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΑΞΙΑ... ΟΤΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΥΤΕΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΟΛΟΦΑΝΕΡΑ ΣΕ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΒΙΟΤΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ... ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΠΑΛΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ΔΕ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ... ΑΡΑ Ο ΚΟΟΥΤΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΘΩΡΑΚΙΣΕΙ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ, ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΚΑΤΕΝΑΤΣΙΟ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΑΣ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΓΟΗΤΕΙΑ... ΟΧΙ ΦΙΓΟΥΡΕΣ ΛΕΩΝΤΑΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΦΕΞΑΛΑ ΔΙΧΩΣ ΘΕΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ...

christina

Για το ΔΝΤ που έχει να μας δώσει χρήματα εδώ και έναν χρόνο όμως, επειδή χαρακτηρίζει το χρέος μας μη βιώσιμο όμως δεν λέτε τίποτα. Ζιμπάμπουε ακριβώς γιατί γίναμε; Έχετε κάποια ένδειξη;

....

Μακάρι να είμασταν Ζιμπάμπουε!!! Εκεί τουλάχιστον δεν έχουν τόσους προσκυνημένους όπως εμείς εδω τα γερμανότσουλα!!!!

ΝΑΙ στο ευρω ΝΑΙ στη Ευρωπη

Σημερα μπορουμε ακομα να φιλοσοφουμε για ακομα και σημερα και εχουμε να φαμε, σημερα δεν χρειαζομαστε πετρελαιο κανει ζεστη, ισως εχουμε και φαρμακα, ισως εχουμε και δουλεια. Αυριο τι γινεται? Οποιος το παιζει ηρωας και αγωνιστης του 21 ας μου πει αυριο τι γινεται? Με δραχμη χωρις αξια, χωρις τα στοιχειωδη και απαραιτητα ποσους Ελληνες πρεπει να θυσιασουμε για να γινουμε ηρωες. Σε μια χωρα που δεν παραγει τιποτα και εχει ενα τεραστιο και αδηφαγο δημοσιο μηπως πρεπει να ξεκινησει απο αλλου αυτη η επανασταση? Καταλαβαινει κανεις οτι παμε να ζησουμε καταστασεις χειροτερες απο την κατοχη? Αλλο περηφσνος αλλο ηλιθιος, σαν ηλιθιοι δανειζομασταν τοσο καιρο, τωρα πρεπει να λουστουμαι τα λαθη μας, δεν γινεται να μην πληρωσουμε, δεν γινεται να τα γλιτωσουμε ας το κανουμε με αξιοπρεπεια. Το οχι δεν ειναι επανασταση ειναι αυτοκτονια. Το 21 μπορουσαμε να δανειστουμε εστω και δυσκολα, σημερα δεν μπορουμε με κανεναν τροπο. Αν πονταρει καποιος στο χαος που για λιγο θα προκληθει στις αγορες και που γρηγορα θα αποκατασταθει που να δειτε εδω τι χαος θα υπαρξει. Αληθεια συνελληνες, αληθεια αποφασισαμε να γινουμε χειροτεροι και απο τριτοκοσμικες χωρες για να ειμαστε περηφανοι? Πολυ ανοητη δεν ειναι αυτη η περηφανεια? Ψηφιζω ΝΑΙ. Ψηφιζω την απομακρυνση αυτης της επικινδυνης κυβερνησης την οποια ομολογω ψηφισα. Φερθηκα σαν ηλιθιος μια φορα δεν το κανω ουτε δευτερη, ουτε καμια αλλη φορα. Ψηφιζω ΝΑΙ και ελπιζω το τραγικο λαθος μου να μην αποβει μοιραιο.

ΝΑΙ

ΝΑΙ στην άμεση παραίτηση της χειρότερης κυβέρνησης / κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που είχε ποτέ η Ελλάδα στην ιστορία της. Με ένα ισχυρό ποσοστό στο ΝΑΙ, θα κλείσει μια και καλή η αριστερή παρένεθση της Ραχήλ, του Αλέξη, του Γιάννη, της Ζωής, του Στάθη, του Δημήτρη, του Γιώργου αλλά και του κάθε αναρχοφασίστα των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΤΑΡΣΙΑ/ΕΡΤ/ΚΚΕ που πλέον θα τεθούνε μια και καλή στο περιθώριο της πολιτικής. Σαν λαός έχουμε μεγάλη ευθύνη που στη μεταπολίτευση αφήσαμε σε αυτούς τους παρτάκηδες να κυβερνάνε εξωκοινοβουλευτικά τη δημόσια ζωή. Η ανάδειξή τους στην εξουσία τους τελείωσε σε 6 μήνες!!!

ΝΑΙ! ΝΑΙ!

Μαζί σου!

´Ακης Ν.Σ

Και βέβαια εκεί συγκαταλέγεται και οφείλεται στον διχασμό των Μπλέ-Πράσινων-Κόκκινων κλπ. Διχασμό που είχε σκοπιμότητα και εσείς οι δημοσιογράφοι έχετε μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Εμφύλιο έχουμε και εδώ.......

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης