Πιθανό Eurogroup για την Ελλάδα την ερχόμενη Παρασκευή

Πιθανό Eurogroup για την Ελλάδα την ερχόμενη Παρασκευή

Εάν σημειωθεί πρόοδος της ελληνικής κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια

Πιθανό Eurogroup για την Ελλάδα την ερχόμενη Παρασκευή
Έπειτα από την εν μέρει πολιτική συμφωνία που κατάφερε να κλείσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της οκταμερούς άτυπης Σύνοδου στις Βρυξέλλες, η κρίσιμη ημερομηνία για υποβολή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και συνέχιση της διαδικασίας του ελληνικού προγράμματος μεταφέρεται στο επόμενο έκτακτο Eurogroup.

Πηγές στις Βρυξέλλες αναφέρουν πως αυτή η ημερομηνία θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η Παρασκευή 27 Μαρτίου. Εκεί η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει σειρά απτών και άμεσα υλοποιήσιμων μεταρρυθμίσεων και να εμφανίσει συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα, τα οποία οι ευρωπαίοι εταίροι θα εξετάσουν και στη συνέχεια θα δώσουν το πράσινο φως στην ΕΚΤ για να εκταμιεύσει τα 1.9 δισ. ευρώ από τα κέρδη παλιών ελληνικών ομολόγων.

Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς η ελληνική οικονομία έχει αντοχή μέχρι τα μέσα Απριλίου (περίπου στις 15) και πρέπει έως τότε να έχει πείσει τους εταίρους για τη βιωσιμότητα των μέτρων της, ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος χασίματος περισσότερου χρόνου και κλιμάκωση των εντάσεων στο εσωτερικό, αλλά και το εξωτερικό.

Κλείσιμο
Πάντως, το κλίμα πλέον διαφαίνεται αρκετά θετικότερο από ό,τι χθες, με την επικείμενη επίσκεψη Τσίπρα στο Βερολίνο να δίνει περεταίρω ελπίδες για επίτευξη τελικού συμβιβασμού στο Eurogroup, που θα επιτρέψει την επιστροφή μερικής ρευστότητας σε τράπεζες και ταμεία και θα «ακυρώσει» τον οικονομικό αρμαγεδώνα που πολλοί αναλυτές βλέπουν.

Τέλος, στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, αναμένεται να παρουσιάσει περισσότερες λεπτομέρειες του πακέτου του, που υπόσχεται κάθετη άνοδο των επενδύσεων στην Ευρώπη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα βλέπει και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, που δήλωσε πως οι επενδύσεις αφορούν «και στον ιδιωτικό, αλλά και στο δημόσιο τομέα», αναφερόμενος στην Ελλάδα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης