ΔΝΤ: Εμείς θα εκταμιεύσουμε μόνο μία δόση προς την Ελλάδα

ΔΝΤ: Εμείς θα εκταμιεύσουμε μόνο μία δόση προς την Ελλάδα

Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει 3,6 δισ. ευρώ, όμως ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, διευκρίνισε: Βρισκόμαστε στην πέμπτη αξιολόγηση, άρα θα δώσουμε 1,72 δισ. ευρώ

ΔΝΤ: Εμείς θα εκταμιεύσουμε μόνο μία δόση προς την Ελλάδα
«Ψαλιδισμένο» θα είναι το μερίδιο του ΔΝΤ στην επόμενη δόση προς την Ελλάδα, εάν και εφόσον εγκριθεί η εκταμίευση αυτής.

Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, το ΔΝΤ θα δώσει στη χώρα μας μία δόση -και όχι τρεις, στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Κλείσιμο
Γιατί η Αθήνα θα λάβει μόλις 1,72 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις του κ. Ράις, η αξιολόγηση που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2013 και θα ολοκληρωθεί ενδεχομένως στο προσεχές διάστημα, αποτελεί την πέμπτη αξιολόγηση του προγράμματος και δεν έχουν συγχωνευθεί σε αυτή ενδιάμεσες αξιολογήσεις (Δεκεμβρίου 2013 και Μαρτίου 2014).

«Βρισκόμαστε στην πέμπτη αξιολόγηση» απάντησε χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί πως το Ταμείο, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θα εκταμιεύσει μόνο τη δόση ύψους 1,72 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στην πέμπτη αξιολόγηση και όχι τις δόσεις που αντιστοιχούν στην έκτη και έβδομη αξιολόγηση, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, που επικαλείται η ελληνική πλευρά.

Υπενθυμίζεται ότι, βάσει του προγράμματος αξιολογήσεων, η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει πάρει δόσεις στις 30 Σεπτεμβρίου, 30 Νοεμβρίου και 28 Φεβρουαρίου (βάσει της 5ης, 6ης και 7ης αξιολόγησης, αντίστοιχα).

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ωστόσο, «γειώνει» τις προσδοκίες της Αθήνας για εκταμίευση και των τριών δόσεων, εξηγώντας ότι θα καταβάλλει μόλις μία -και αυτό, υπό την προϋπόθεση, πάντα, ότι Αθήνα και Τρόικα θα καταλήξουν σε συμφωνία για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Ουδέν νεώτερον από τις διαπραγματεύσεις

Ο ίδιος σημείωσε πως δεν έχει να προσθέσει κάτι νεώτερο, όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με την Τρόικα, περιοριζόμενος να πει, απλά, ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται.

«Ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν» σχολίασε, ενώ εκτίμησε πως, από τη στιγμή που θα καταλήξουν σε συμφωνία οι δύο πλευρές, θα απαιτηθούν περίπου τέσσερις εβδομάδες, προκειμένου το κλιμάκιο του ΔΝΤ να συντάξει την έκθεση που θα παρουσιαστεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου, ώστε να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης.

Σε ερώτηση εάν οι πολιτικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα ή στην Ουκρανία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ευκολότερη καταβολή των δόσεων εκ μέρους του ΔΝΤ, είπε πως το Ταμείο ενδιαφέρεται περισσότερο για τη δέσμευση της κάθε κυβέρνησης να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις και για την ικανότητα να ελέγξει και να εφαρμόσει τις αλλαγές.

Ακόμη, απαντώντας σε ερωτήσεις για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών και τις διαβουλεύσεις του ΔΝΤ με την Αθήνα, είπε πως είναι ένα από τα θέματα που εξετάζονται, στο πλαίσιο της αξιολόγησης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης