Με «καμπάνα» 2,5 δισ. ευρώ απειλείται το εξαγωγικό μοντέλο της Γερμανίας!

Με «καμπάνα» 2,5 δισ. ευρώ απειλείται το εξαγωγικό μοντέλο της Γερμανίας!

Οι εξαγωγές του Βερολίνου «απειλούν» τη νομισματική ένωση, καθώς το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών υπερβαίνει το 6% του γερμανικού ΑΕΠ - Πιθανή η επιβολή προστίμου - Λύση η αύξηση των εισαγωγών

Με «καμπάνα» 2,5 δισ. ευρώ απειλείται το εξαγωγικό μοντέλο της Γερμανίας!
Η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η γερμανική, ενδέχεται να βρεθεί από τη θέση του «καλού μαθητή» σε αυτή του κατηγορουμένου, καθώς η Γερμανία βρίσκεται στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επειδή έχει αυξήσει υπερβολικά τις εξαγωγές της.  

Δεν πρόκειται για κάποιο σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά για την εφαρμογή στην πράξη των αποφάσεων που έχουν λάβει η ΕΕ και η ευρωζώνη τα τελευταία τρία χρόνια, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της νομισματικής Ένωσης, καθώς και η περαιτέρω ενοποίηση της ευρωζώνης.

Πρόκειται για μια σειρά κανονισμών και οδηγιών, που προβλέπουν κοινούς κανόνες για το όριο του δημοσίου χρέους και του ελλείμματος στα κράτη - μέλη, την αυξημένη εποπτεία των εθνικών οικονομιών των κρατών - μελών και την επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε όσα κράτη δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες.   

Κλείσιμο
Σε αυτό το πλαίσιο των νομοθετικών μέτρων που έλαβε η ΕΕ εντάσσεται και η «διαδικασία μακροοικονομικών ανισορροπιών» (ΔΜΑ), ώστε να εντοπίζονται και να διορθώνονται οικονομικές ανισορροπίες που ενδέχεται να απειλήσουν την «εύρυθμη λειτουργία της νομισματικής ένωσης».

Σύμφωνα λοιπόν με το πακέτο έξι μέτρων “six pack”, που αποτελείται από πέντε Κανονισμούς και μία Οδηγία, η Γερμανία κινδυνεύει να λάβει κατ' αρχάς μια αυστηρή προειδοποίηση από την Κομισιόν λόγω του μεγάλου εμπορικού πλεονάσματός της.

Τα τραγικά διδάγματα της κρίσης έδειξαν πως η νομισματική ένωση δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αυστηρό έλεγχο των εθνικών οικονομιών και το εξαγωγικό μοντέλο της Γερμανίας ενδέχεται να απειλεί την εύρυθμη λειτουργία της ένωσης.

Η δέσμη έξι μέτρων προβλέπει πως, αν μια χώρα έχει πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών πάνω από το 6% του ΑΕΠ της, απειλεί τη νομισματική ένωση. Ένα ποσοστό που υιοθέτησε το Συμβούλιο, έπειτα από ισχυρές πιέσεις της Γερμανίας, που σημείωνε πλεόνασμα της τάξης του 5,9% τα τελευταία τρία χρόνια.

Η τεράστια αύξηση της ζήτησης για γερμανικά προϊόντα κυρίως από αναδυόμενες οικονομίες και οι σχετικά χαμηλοί μισθοί στη Γερμανία έχουν κάνει τα γερμανικά προϊόντα περιζήτητα, με συνέπεια το ευρώ να ισχυροποιείται συνεχώς έναντι του δολαρίου, πλήττοντας κυρίως τις γαλλικές εξαγωγές.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Βιομηχανίας της Γαλλίας Αρνό Μοντεμπούρ, ο οποίος χαρακτήρισε το ευρώ «πάρα πολύ ισχυρό και πάρα πολύ γερμανικό».

Το εξαγωγικό μοντέλο της Γερμανίας ενδέχεται να οδήγησε σε μεγαλύτερο πλεόνασμα από το επιτρεπτό, ίσως και στο 6,5% του ΑΕΠ, και η Γερμανία θα βρεθεί στο μικροσκόπιο της Κομισιόν, η οποία μπορεί να επιβάλει πρόστιμο στη χώρα ακόμα και 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, σε περίπτωση που η Γερμανία δεν συμμορφωθεί.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να έχει καταλήξει σε συμπέρασμα για το αν το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανία απειλεί την εύρυθμη λειτουργία της ευρωζώνης, μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου και, σε περίπτωση που αποφανθεί θετικά, θα καλέσει τη Γερμανία να λάβει διαρθρωτικά μέτρα.

Η Γερμανία θα έχει δύο επιλογές: είτε να μειώσει τεχνητά τις εξαγωγές της είτε να αυξήσει τις εισαγωγές της και καθώς ουδείς στο Βερολίνο επιθυμεί να στραγγαλίσει το εξαγωγικό μοντέλο της χώρας, η δεύτερη επιλογή φαντάζει ως η πιο πιθανή.

Είτε μέσα από την απελευθέρωση ορισμένων κλάδων των υπηρεσιών, είτε με την αύξηση των μισθών η εγχώρια ζήτηση αναμένεται να τονωθεί και να αυξηθούν οι εισαγωγές.

Σύμφωνα μάλιστα με μερίδα του γερμανικού Τύπου, αν η Γερμανία επένδυε το 2% του πλεονάσματός της στις χώρες του Νότου, θα οδηγούσε σε αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Γαλλίας κατά 0,5% ετησίως.

Κάτι που θα αντιστοιχούσε σε 25 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, μια προοπτική που δεν «ενθουσιάζει» ούτε τη Χριστιανική Ένωση ούτε τους Σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης