Νέος γύρος με τους τραπεζίτες για το πακέτο

Νέος γύρος με τους τραπεζίτες για το πακέτο

Η ψήφιση του νομοσχεδίου για το πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας στην οικονομία μέσω των τραπεζών, συνολικού ύψους 28 δις ευρώ, δρομολογεί την ένταξή τους στα μέτρα.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης θα ξεκινήσει συναντήσεις με τους τραπεζίτες προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες και να ενημερωθεί για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Αμέσως μετά τις συναντήσεις αυτές, ενδεχομέν

Η ψήφιση του νομοσχεδίου για το πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας στην οικονομία μέσω των τραπεζών, συνολικού ύψους 28 δις ευρώ, δρομολογεί την ένταξή τους στα μέτρα.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης θα ξεκινήσει συναντήσεις με τους τραπεζίτες προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες και να ενημερωθεί για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Αμέσως μετά τις συναντήσεις αυτές, ενδεχομένως και εντός της εβδομάδος, οι τράπεζες αναμένεται να ανακοινώσουν επίσημα την ένταξή τους στο πακέτο και τη χρήση των μέτρων που πρόκειται να κάνουν.

Πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος και του υπουργείου Οικονομίας εκτιμούν ότι όλες οι τράπεζες θα ανακοινώσουν την ένταξή τους στα μέτρα άμεσα και σίγουρα πριν την εκπνοή του χρόνου, ανεξάρτητα από τον πραγματικό χρόνο ενεργοποίησης των μέτρων από κάθε τράπεζα.

Παράλληλα με την ενεργοποίηση των μέτρων οι τράπεζες, αναμένεται να ξεκινήσουν προγράμματα περικοπών κόστους και περιορισμού της πιστωτικής επέκτασης στο απόλυτα αναγκαίο επίπεδο που έχει θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ουσιαστικά θα επιχειρήσουν να συνδυάσουν τους περιορισμένους ρυθμούς ανάπτυξης ώστε τα δάνεια που θα χορηγηθούν να εξυπηρετούν το στόχο διοχέτευσης της ρευστότητας στην οικονομία, χωρίς όμως να ξεπεράσουν τα όρια επέκτασης που έχει θέσει η ΤτΕ για τον περιορισμό ανάληψης κινδύνων. 

Περικοπές πρώτα από τη ΝΑ. Ευρώπη

Επίσης οι τράπεζες ετοιμάζουν περικοπές και στις θυγατρικές τους τράπεζες του εξωτερικού οι οποίες πιθανότατα θα προηγηθούν των περικοπών στην εγχώρια αγορά.

Τόσο οι κυβερνητικοί παράγοντες όσο και οι τεχνοκράτες της ΤτΕ ελπίζουν ότι η ενεργοποίηση του πακέτου των 28 δις. ευρώ θα βοηθήσει στην ομαλοποίηση της κατάστασης, αν και δεν το πιστεύουν κατά βάθος.

Ενδεικτική είναι η πρόσφατη δήλωση του Διοικητή της ΤτΕ κ. Γιώργου Προβόπουλου ότι το πακέτο των 28 δις. ίσως αποδειχθεί μετριοπαθές, αφήνοντας να εννοηθεί πως πιθανότατα θα χρειαστεί να αυξηθεί το ύψος των κρατικών κεφαλαίων που θα διοχετευθούν στην οικονομία μέσω διεύρυνσης του πακέτου.

Το φόβο αυτό, φαίνεται να συμμερίζονται και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όχι μόνο για την περίπτωση της Ελλάδος αλλά για τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη. Η Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί βλέποντας την κρίση που ξεκίνησε από την υποτίμηση των κινδύνων που ανελάμβαναν οι τράπεζες να έχει εξελιχθεί σε απόλυτη υποτίμηση των αξιών των τραπεζών, όπως αποτυπώνεται στις χρηματιστηριακές αγορές.

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΚΤ εξετάζει τη λήψη συγκεκριμένων πρόσθετων μέτρων που αφορούν στην κεφαλαιοποίηση των τραπεζών με «ενιαία τιμολόγηση» της κεφαλαιακής ενίσχυσης του μετοχικού κεφαλαίου τους, μέσω της έκδοσης των προνομιούχων μετοχών υπέρ του κράτους.

Λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές, ωστόσο η παρουσίαση των μέτρων αυτών αναμένεται πολύ σύντομα καθώς θα απαιτηθούν ανάλογες τροποποιήσεις στα επιμέρους πακέτα ενίσχυσης που έχουν ήδη ανακοινώσει τα ευρωπαϊκά κράτη. 

Για τα παραπάνω ενημερώθηκαν ακροθιγώς από τη διοίκηση της ΕΚΤ οι εκπρόσωποι των 25 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών που συναντήθηκαν πριν λίγες ημέρες μετά από πρόσκληση του κ. Τρισέ στη Φρανκφούρτη.

Στη συνάντηση αυτή είχε προσκληθεί να συμμετάσχει και ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Τάκης Αράπογλου, ο οποίος όμως δεν παραβρέθηκε λόγω απουσίας του στην Τουρκία.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

conte_6_10_708

Στα δύο έχει χωριστεί η ιταλική κυβέρνηση μετά το τελεσίγραφο της Κομισιόν για τον «άνευ προηγουμένου προϋπολογισμό» - Δραματικά κορυφώνεται η κρίση την ώρα που η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου εκτοξεύεται - Στο 4.47% τo ελληνικό 10ετές ομόλογο

fgrh_XL

Στην αντεπίθεση περνά η ΔΕΗ με αφορμή την υψηλή τιμή (54,74 ανά μεγαβατώρα), με την οποία έκλεισε η τελευταία δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας και τις γκρίνιες που διατυπώνονται από τους ιδιώτες προμηθευτές.

fosun

Tα σενάρια «διάσωσης» της Folli Follie από τον κινεζικό κολοσσό κυκλοφορούσαν πριν την αποκάλυψη για την «τρύπα» ενός δισ. δολαρίων στα έσοδα της ελληνικής εταιρείας από Ασία, ωστόσο τις τελευταίες ώρες οι φήμες έχουν αναζοπυρωθεί