Νέος γύρος με τους τραπεζίτες για το πακέτο

Νέος γύρος με τους τραπεζίτες για το πακέτο

Η ψήφιση του νομοσχεδίου για το πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας στην οικονομία μέσω των τραπεζών, συνολικού ύψους 28 δις ευρώ, δρομολογεί την ένταξή τους στα μέτρα.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης θα ξεκινήσει συναντήσεις με τους τραπεζίτες προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες και να ενημερωθεί για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Αμέσως μετά τις συναντήσεις αυτές, ενδεχομέν

Η ψήφιση του νομοσχεδίου για το πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας στην οικονομία μέσω των τραπεζών, συνολικού ύψους 28 δις ευρώ, δρομολογεί την ένταξή τους στα μέτρα.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης θα ξεκινήσει συναντήσεις με τους τραπεζίτες προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες και να ενημερωθεί για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Αμέσως μετά τις συναντήσεις αυτές, ενδεχομένως και εντός της εβδομάδος, οι τράπεζες αναμένεται να ανακοινώσουν επίσημα την ένταξή τους στο πακέτο και τη χρήση των μέτρων που πρόκειται να κάνουν.

Πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος και του υπουργείου Οικονομίας εκτιμούν ότι όλες οι τράπεζες θα ανακοινώσουν την ένταξή τους στα μέτρα άμεσα και σίγουρα πριν την εκπνοή του χρόνου, ανεξάρτητα από τον πραγματικό χρόνο ενεργοποίησης των μέτρων από κάθε τράπεζα.

Παράλληλα με την ενεργοποίηση των μέτρων οι τράπεζες, αναμένεται να ξεκινήσουν προγράμματα περικοπών κόστους και περιορισμού της πιστωτικής επέκτασης στο απόλυτα αναγκαίο επίπεδο που έχει θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ουσιαστικά θα επιχειρήσουν να συνδυάσουν τους περιορισμένους ρυθμούς ανάπτυξης ώστε τα δάνεια που θα χορηγηθούν να εξυπηρετούν το στόχο διοχέτευσης της ρευστότητας στην οικονομία, χωρίς όμως να ξεπεράσουν τα όρια επέκτασης που έχει θέσει η ΤτΕ για τον περιορισμό ανάληψης κινδύνων. 

Περικοπές πρώτα από τη ΝΑ. Ευρώπη

Επίσης οι τράπεζες ετοιμάζουν περικοπές και στις θυγατρικές τους τράπεζες του εξωτερικού οι οποίες πιθανότατα θα προηγηθούν των περικοπών στην εγχώρια αγορά.

Τόσο οι κυβερνητικοί παράγοντες όσο και οι τεχνοκράτες της ΤτΕ ελπίζουν ότι η ενεργοποίηση του πακέτου των 28 δις. ευρώ θα βοηθήσει στην ομαλοποίηση της κατάστασης, αν και δεν το πιστεύουν κατά βάθος.

Ενδεικτική είναι η πρόσφατη δήλωση του Διοικητή της ΤτΕ κ. Γιώργου Προβόπουλου ότι το πακέτο των 28 δις. ίσως αποδειχθεί μετριοπαθές, αφήνοντας να εννοηθεί πως πιθανότατα θα χρειαστεί να αυξηθεί το ύψος των κρατικών κεφαλαίων που θα διοχετευθούν στην οικονομία μέσω διεύρυνσης του πακέτου.

Το φόβο αυτό, φαίνεται να συμμερίζονται και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όχι μόνο για την περίπτωση της Ελλάδος αλλά για τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη. Η Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί βλέποντας την κρίση που ξεκίνησε από την υποτίμηση των κινδύνων που ανελάμβαναν οι τράπεζες να έχει εξελιχθεί σε απόλυτη υποτίμηση των αξιών των τραπεζών, όπως αποτυπώνεται στις χρηματιστηριακές αγορές.

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΚΤ εξετάζει τη λήψη συγκεκριμένων πρόσθετων μέτρων που αφορούν στην κεφαλαιοποίηση των τραπεζών με «ενιαία τιμολόγηση» της κεφαλαιακής ενίσχυσης του μετοχικού κεφαλαίου τους, μέσω της έκδοσης των προνομιούχων μετοχών υπέρ του κράτους.

Λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές, ωστόσο η παρουσίαση των μέτρων αυτών αναμένεται πολύ σύντομα καθώς θα απαιτηθούν ανάλογες τροποποιήσεις στα επιμέρους πακέτα ενίσχυσης που έχουν ήδη ανακοινώσει τα ευρωπαϊκά κράτη. 

Για τα παραπάνω ενημερώθηκαν ακροθιγώς από τη διοίκηση της ΕΚΤ οι εκπρόσωποι των 25 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών που συναντήθηκαν πριν λίγες ημέρες μετά από πρόσκληση του κ. Τρισέ στη Φρανκφούρτη.

Στη συνάντηση αυτή είχε προσκληθεί να συμμετάσχει και ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Τάκης Αράπογλου, ο οποίος όμως δεν παραβρέθηκε λόγω απουσίας του στην Τουρκία.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

6r6rb_XL

Το 10% στις συναλλαγές πολυτελών κατοικιών στον ορίζοντα της επόμενης τριετίας έχει θέσει ως στόχο η Engel & Völkers, πολυεθνική εταιρεία real estate, η οποία έχει δημιουργήσει ήδη από τις αρχές του έτους το νέο μητροπολιτικό της κέντρο στην Αθήνα.

snack1

Χαμόγελα στην Mars Hellas καθώς η θυγατρική της αμερικανικής πολυεθνικής, η οποία μάλιστα έχει και την ευθύνη της αγοράς της Κύπρου, της Μάλτας, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, φαίνεται να καταφέρνει να εισέρχεται σε τροχιά ανάκαμψης έπειτα από τα τελευταία δύσκολα χρόνια.

papanatsiou_ar

Σήμερα η «πρεμιέρα» της πλατφόρμας που ήταν προγραμματισμένο να ανοίξει τη Δευτέρα - «Τρύπα» 0,6% στον προϋπολογισμό λόγω παροχών «βλέπουν» ευρωπαϊκές πηγές που μίλησαν στο protothema.gr - Fitch: Θα τα πληρώσετε σε τόκους - Γραφείο Προϋπολογισμού: Μικρότερο από πέρυσι το πλεόνασμα