Εθνική Τράπεζα: Μοχλοί για την ανάπτυξη της οικονομίας οι επενδύσεις και οι εξαγωγές

Εθνική Τράπεζα: Μοχλοί για την ανάπτυξη της οικονομίας οι επενδύσεις και οι εξαγωγές

Η επιτάχυνση των επενδύσεων (με ανάκαμψη κατασκευών), η ισχυρή τουριστική δραστηριότητα και η αξιοσημείωτη άνοδος στις εξαγωγές αγαθών οδήγησαν σε βελτιωμένο αναπτυξιακό μείγμα και επιτάχυνση, σε τριμηνιαία βάση, του ΑΕΠ το 2ο τρίμηνο

Εθνική Τράπεζα: Μοχλοί για την ανάπτυξη της οικονομίας οι επενδύσεις και οι εξαγωγές
Η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα επιταχύνθηκε σε τριμηνιαία βάση το 2o τρίμηνο του 2025, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 0,6% σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο (εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία), έναντι μεταβολής 0,1% το προηγούμενο τρίμηνο, επιτυγχάνοντας τον πέμπτο ισχυρότερο τριμηνιαίο ρυθμό μεταβολής στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας.

Σε ετήσια βάση, η αύξηση του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε στο 1,7% (πολύ κοντά στην εκτίμηση της ΕΤΕ για αύξηση 1,6% ετησίως τον περασμένο Ιούνιο), κυρίως λόγω της δυσμενούς επίδρασης από τη σύγκριση με το 2ο τρίμηνο του 2024. Στο εν λόγω τρίμηνο, η ισχυρή άνοδος του ΑΕΠ κατά 1,1% σε τριμηνιαία βάση, είχε τροφοδοτηθεί από την εξαιρετικά υψηλή συσσώρευση αποθεμάτων.

Εθνική Τράπεζα: Μοχλοί για την ανάπτυξη της οικονομίας οι επενδύσεις και οι εξαγωγές


Ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου («ΑΣΠΚ») ανέκαμψε δυναμικά, σημειώνοντας αύξηση 6,5% σε ετήσια βάση και 7,4% σε τριμηνιαία βάση (εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία), συμβάλλοντας κατά 1 ποσοστιαία μονάδα στην ετήσια αύξηση του ΑΕΠ. Ο ΑΣΠΚ ανήλθε σε υψηλό 15 ετών, στο 16,6% του ΑΕΠ, αποτυπώνοντας τη συνδυαστική βελτίωση όλων σχεδόν των επιμέρους επενδυτικών κατηγοριών, σε σταθερές τιμές, με πρωταγωνιστή την κατασκευαστική δραστηριότητα που είχε υστερήσει τα προηγούμενα 2 τρίμηνα.

Διαβάσετ περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

H σύζυγος του Αντετοκούνμπο, Μαράια, καταγγέλλει απειλές από Τούρκους: «Θα σκοτώσουμε όλη την οικογένειά σου» της γράφουν

Στη Νέα Δημοκρατία προσχώρησε ο Ανδρέας Λοβέρδος

Βιομήχανος, πολιτικός και επιχειρηματίας έπεσαν θύματα μεγάλης κομπίνας με κάλπικες χρυσές λίρες - Τι ανακάλυψε το ελληνικό FBI
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δείτε Επίσης