Με μίνι ράλι ολοκλήρωσε την εβδομάδα η Wall Street

Με μίνι ράλι ολοκλήρωσε την εβδομάδα η Wall Street

Πρόσκαιρη η ανάσχεση που προκάλεσε η ομιλία Πάουελ - Ισχυρά κέρδη για τους δείκτες και αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων - Δεύτερη εβδομάδα στο «πράσινο» η αγορά - Μεγάλες κερδισμένες οι Big Tech

wall_street_dow
Μπορεί ο Τζερόμ Πάουελ να «χάλασε», την Πέμπτη, το πάρτι και να διέκοψε απότομα το πολυήμερο ανοδικό σερί της Wall Street, όμως οι επενδυτές συνήλθαν γρήγορα και με όχημα τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα και τη σταθεροποίηση των αποδόσεων των ομολόγων έστειλαν και πάλι σε κερδοφόρο έδαφος τους δείκτες. Έτσι ο απολογισμός της εβδομάδας, για δεύτερο συνεχόμενο πενθήμερο, παρέμεινε θετικός.

Στο ταμπλό, ο Dow Jones έκανε άλμα ύψους 391 μονάδων ή 1,15% φτάνοντας έτσι τις 34.283, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1,56% και τις 4.415 μονάδες, ενώ ακόμη καλύτερη ήταν η επίδοση του Nasdaq που διευρύνθηκε σε ποσοστό 2,05% με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 13.798 μονάδες.

Για την εβδομάδα, ο Dow ανέβηκε 0,3%, ο S&P 0,9% και ο Nasdaq σχεδόν 2%.

Στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις υποχώρησαν και πάλι, καλύπτοντας έτσι σημαντικό μέρος των χθεσινών κερδών. Ενδεικτικά η απόδοση του 10ετούς έπεσε στο 4,62% και του 30ετούς στο 4,735%.

Είχε προηγηθεί, βέβαια, μια δύσκολη συνεδρίαση χθες, καθώς ο Τζερόμ Πάουελ σε ομιλία του εμφανίστηκε πολύ πιο επιφυλακτικός για τα επόμενα βήματα της Fed από ότι η αγορά περίμενε και ήθελε.

Ο πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας υποστήριξε ότι η μέχρι τώρα πτώση του πληθωρισμού είναι ενθαρρυντική, αλλά πως ο δείκτης παραμένει πολύ ψηλά, ώστε το συμβούλιο να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα μόνο μέσα από μερικούς, καλούς μήνες επιδόσεων.

Σε κάθε περίπτωση δε, ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοι του δεν είναι πεπεισμένοι ότι η μέχρι τώρα πολιτική είναι επαρκώς περιοριστική για να διασφαλίσει την επαναφορά του δείκτη στο στόχο του 2%. Αναφορά που «άνοιξε» ένα παράθυρο για μια ενδεχόμενη νέα αύξηση επιτοκίων στην τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς, τον ερχόμενο μήνα.

Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με τις ισχυρές αντοχές της αμερικανικής οικονομίας ξαναφούντωσαν τις αμφιβολίες για το οριστικό τέλος του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων και συνάμα το πότε θα ξεκινήσει και η περικοπή τους, όπως επεσήμανε και η UBS σε σημείωμα της.

Πάντως, οι traders επιμένουν σε ποσοστό άνω του 90% ότι η Fed θα κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και το Δεκέμβριο, όπως δείχνει και το εργαλείο FedWatch Tool της CME.

Κλείσιμο
Σε επίπεδο μετοχών πρωταγωνιστές της ημέρας, αλλά και της εβδομάδας ήταν οι τεχνολογικές εταιρείες. Κάτι που επηρέασε όχι μόνο τον Nasdaq, αλλά και τον Dow, χάρη στις ισχυρές επιδόσεις της Intel και της Microsoft.

Ειδικά η Microsoft όπως και η Apple ξεχώρισαν ευρύτερα ανάμεσα στις Big Tech με εβδομαδιαία κέρδη άνω του 4%.

«Βαρίδι» για τον Dow αποδείχτηκε η αλυσίδα φαρμακείων Walgreens, όπως επίσης η Johnson & Johnson και η πετρελαϊκή Chevron. Άλλωστε, η εβδομάδα δεν ήταν καλή ευρύτερα για τις πετρελαϊκές εταιρείες, δεδομένης της συνολικής πτώσης των τιμών του μαύρου χρυσού που υποχώρησαν περίπου 4% για το σύνολο της εβδομάδας.

Τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου έβγαλαν κερδισμένες, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, την Synaptics, την Hologic και την Vera Therapeutics και χαμένες την Groupon, την Diageo, την Wynn Resorts και την Illumina.

Αναλυτές επισημαίνουν από τώρα πως η επόμενη εβδομάδα θα φέρει ή καλύτερα θα επαναφέρει έναν καινούργιο κίνδυνο στον ορίζοντα: την απειλή του shutdown του αμερικανικού Δημοσίου.

Η συμφωνία που είχαν κάνει τα δύο κόμματα στο Κογκρέσο είχε οδηγήσει σε μια προσωρινή μόνο παράταση της χρηματοδότησης του κράτους, που λήγει την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε έχουν ήδη ξεκινήσει διαβουλεύσεις για μια νέα παράταση. Με μόνη διαφορά πως πλέον στο τιμόνι του Κογκρέσου βρίσκεται ένας νέος, υπερσυντηρητικός πρόεδρος, ο τραμπικός Μάικ Τζόνσον, κάτι που θα ενδεχομένως να κάνει πιο δύσκολες τις διαπραγματεύσεις. Η νέα ημερομηνία-όριο είναι η 17η Νοεμβρίου!


Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο newmoney.gr


Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία: Ραγδαία επιδείνωση με επικίνδυνα φαινόμενα σε πολλές περιοχές - Καταιγίδα στην Αττική, δείτε αναλυτική πρόγνωση

Πόλεμος στο Ισραήλ - Bloomberg: Φόβοι ότι η Χεζμπολάχ θα «μιμηθεί» στον βορρά τις σφαγές της Χαμάς στα κιμπούτς

Τατόι: Αυτά είναι τα πολύτιμα αντικείμενα που βρέθηκαν στο πρώην βασιλικό κτήμα - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης