Η Ινδία έγραψε διαστημική ιστορία χωρίς... να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη - Η σύγκριση με τη NASA

Η Ινδία έγραψε διαστημική ιστορία χωρίς... να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη - Η σύγκριση με τη NASA

Με την προσσελήνωση του Chandrayaan-3 η Ινδία γίνεται η τέταρτη χώρα που «κατακτά» τη σεληνιακή επιφάνεια και η πρώτη που το πραγματοποιεί στο νότιο πόλο του δορυφόρου της Γης

Chandrayaan
Η Ινδία έγραψε ιστορία την Τετάρτη όταν το διαστημικό σκάφος Chandrayaan-3 προσσεληνώθηκε με ασφάλεια στο φεγγάρι. Το κατόρθωμα αυτό την καθιστά την τέταρτη χώρα, σκάφος της οποίας προσεδαφίστηκε στη σεληνιακή επιφάνεια και την πρώτη που το πραγματοποιεί κοντά στο νότιο πόλο της Σελήνης.

Ίσως η πιο αξιοσημείωτη πτυχή της προσσελήνωσης της Ινδίας είναι ο χαμηλός -για τα κυβερνητικά δεδομένα- προϋπολογισμός με τον οποίο η χώρα πέτυχε την αποστολή.

Κλείσιμο
Το 2020, ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας (ISRO) υπολόγισε ότι η αποστολή Chandrayaan-3 θα κόστιζε περίπου 75 εκατομμύρια δολάρια. Η εκτόξευση καθυστέρησε δύο χρόνια, γεγονός που πιθανώς αύξησε το συνολικό κόστος της αποστολής.

Η NASA τα τελευταία χρόνια έχει βάζει ιδιωτικές εταιρείες να ανταγωνίζονται για συμβάσεις κατασκευής σεληνιακών προσεδαφιστών, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που ονομάζει Commercial Lunar Payload Services. Το πρόγραμμα CLPS έχει προϋπολογισμό 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια για 10 χρόνια, με 14 εταιρείες να διεκδικούν συμβόλαια για αποστολές που συνήθως αξίζουν πάνω από 70 εκατομμύρια δολάρια η καθεμία.

Συνολικά, ο ετήσιος προϋπολογισμός της NASA επισκιάζει τον αντίστοιχο της Ινδίας. Το 2023, ο αμερικανικός οργανισμός έλαβε χρηματοδότηση 25,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό του ISRO που ανέρχεται σε περίπου 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Jim Bridenstine, ο οποίος ηγήθηκε της NASA από το 2018 έως το 2021 σημείωσε στο CNBC ότι ο πολύ μεγαλύτερος προϋπολογισμός της NASA αντικατοπτρίζει το «διαφορετικό επίπεδο δυνατοτήτων» που προσφέρει η αμερικανική υπηρεσία, από τη συνεχή παρουσία αστροναυτών σε τροχιά μέχρι αποστολές σε πλανήτες, αστεροειδείς και άλλα.

Ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, οι ΗΠΑ δαπανούν τα περισσότερα για το διάστημα - αν και εξακολουθούν να ανέρχονται σε μόλις 0,28% του ΑΕΠ. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο από το 0,04% του ΑΕΠ της Ινδίας, σύμφωνα με έκθεση του Ιουλίου για την παγκόσμια διαστημική οικονομία του Space Foundation.

india-space__1_
india-space__2_
india-space__3_


Ειδήσεις σήμερα:

Απειλητικό βίντεο από «μαχητές της Βάγκνερ» μετά τον θάνατο του Πριγκόζιν: «Ετοιμαστείτε, ερχόμαστε»

Άνεμοι έως και 7 μποφόρ σήμερα στην Αττική με εξασθένηση από το βράδυ - Επιμένει η ζέστη σε όλη τη χώρα

Καρέ-καρέ η παράδοση του 22χρονου στο Ηράκλειο που πυροβόλησε στο κεφάλι τον 29χρονο Νίκο «για μία προσπέραση» - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης