Καιρός: Άνεμοι έως και 7 μποφόρ σήμερα στην Αττική με εξασθένηση από το βράδυ - Επιμένει η ζέστη σε όλη τη χώρα

Καιρός: Άνεμοι έως και 7 μποφόρ σήμερα στην Αττική με εξασθένηση από το βράδυ - Επιμένει η ζέστη σε όλη τη χώρα

Νεφώσεις, τοπικές βροχές στα δυτικά και βόρεια και υψηλές θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες - Χάρτης με τις θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν έως τα τέλη Αυγούστου

kairos-anemoi-meltemi
Μάχη με τις φλόγες για μια ακόμη ημέρα δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς ενεργά διατηρούνται τα πύρινα μέτωπα της χώρας, με τα κυριότερα να παραμένουν στην Πάρνηθα, όπου τη νύχτα υπήρξε μεγάλη αναζωπύρωση. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά μοντέλα από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, στην Αττική σήμερα Πέμπτη θα πνέουν άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά 6 και πιθανώς έως 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα, ενώ οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα, φτάνοντας έως και τους 36 βαθμούς Κελσίου. 

Σήμερα Πέμπτη σε όλη τη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις προβλέπονται το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά οπότε θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές στα ορεινά και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες στη Μακεδονία και την Ήπειρο. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι ασθενείς και στα υπόλοιπα θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στη νησιωτική χώρα τους 32 με 36 βαθμούς και στα ηπειρωτικά τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

kairospempti-meltemi



Οι επόμενες ημέρες αναμένεται να κυλήσουν με ελαφρώς  εξασθενημένους βοριάδες έως 6 μποφόρ και αρκετές μπόρες στα δυτικά και βόρεια (στις ορεινές κυρίως, περιοχές).

Αύριο Παρασκευή, θα διατηρηθούν οι υψηλές θερμοκρασίες. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι ασθενείς και στα υπόλοιπα θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει στη νησιωτική χώρα τους 32 με 36 βαθμούς και στα ηπειρωτικά τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

kairosparaskevi-kairos-meltemia

Η πρόγνωση για το Σαββατοκύριακο 


Κλείσιμο
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26-08-2023
Αρχικά γενικά αίθριος καιρός, με τοπικές νεφώσεις στη Θεσσαλία και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα δυτικά, τα κεντρικά, τα βόρεια και την Κρήτη οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.
Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι ασθενείς και στα υπόλοιπα θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση σε όλη τη χώρα.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 27-08-2023
Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες κυρίως στα ηπειρωτικά και την Κρήτη τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πιθανότητα πρόσκαιρων τοπικών όμβρων.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.


Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cv0i62yfriax)


Οι θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν έως και τις 2 Σεπτεμβρίου - Δείτε χάρτη 

Την πορεία που θα ακολουθήσουν οι θερμοκρασίες έως τα τέλη Αυγούστου καταγράφει ο Σάκης Αρναούτογλου. Ο γνωστός μετεωρολόγος παραθέτει όλα τα στοιχεία με ανάρτηση που έκανε στα social media.

augoustos-kairos-arnaoutoglou




Πόσο συνηθισμένες είναι οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών; - Η εκτίμηση Ζιακόπουλου

Αν και μικρή η χώρα μας στο μέγεθός της, η ποικιλομορφία του κλίματος και των καιρικών συνθηκών αποτελούν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στη διαμόρφωση του συνολικού καιρού στην περιοχή μας. Ένα λοιπόν από αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι και το μελτέμι, ο ισχυρός βόρειος άνεμος που πνέει στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια της θερμής περιόδου.

Ο Δημήτρης Ζιακόπουλος, στην προσωπική του ιστοσελίδα, αναλύει τις καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών και τα ισχυρά μελτέμια που επιμένουν σε ένταση και διάρκεια. 

Χαρακτηριστικά, αναφέρει: 


«Αναφορικά με τις συνθήκες που επικρατούν εδώ και αρκετές ημέρες στη χώρα μας, εκ πρώτης όψεως θα έλεγε κάποιος ότι πρόκειται για ένα συνηθισμένο αυγουστιάτικο μελτέμι, αλλά μια δεύτερη προσεκτικότερη ματιά θα μας πείσει ότι δεν πρόκειται για ένα τυπικό μελτέμι. Το βασικό αίτιο ήταν ένα μοτίβο ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας (στη μέση πάντα τροπόσφαιρα) που οδήγησε: (α) στην επέκταση αντικυκλωνικού σφήνα προς την κεντροανατολική Ευρώπη και στην ταυτόχρονη κίνηση μιας σκάφης χαμηλών υψών από τα Βαλκάνια προς την κεντρική Μεσόγειο (οπισθοδρομούν σύστημα).

meltemia-kairos-pempti

Με αυτές τις συνδυαστικές κινήσεις της μέσης τροπόσφαιρας, στη Β-ΒΑ Ελλάδα δημιουργήθηκε ισχυρή βαροβαθμίδα στην οποία οφείλονται οι ισχυρότατοι ΒΑ άνεμοι. Επειδή το δίπολο του αντικυκλώνα στα Β. Βαλκάνια με τη σκάφη των χαμηλών υψών της κεντρικής Μεσογείου κινείται πολύ αργά, η ισχυρή βαροβαθμίδα, που αρχικά περιορίστηκε στη Β-ΒΑ Ελλάδα και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη ζώνη ΒΑ. Αιγαίο - Εύβοια - Αττικοβοιωτία και Α-ΝΑ Πελοπόννησος, έχει μεγάλη διάρκεια. Επισημαίνεται ότι σε αυτές τις περιπτώσεις λόγω του δυναμικού αιτίου οι εντάσεις των ανέμων δεν πέφτουν αρκετά στη διάρκεια της νύχτας. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της επικράτησης του τυπικού μελτεμιού (ξέσπασμα ή μπάσιμο του μελτεμιού) στη Μακεδονία, τη Θράκη και το Β. Αιγαίο, πέρα από τα μπουρίνια που μπορούν να εκδηλωθούν εκεί, επικρατούν ισχυροί άνεμοι του βόρειου τομέα που όμως δεν διαρκούν πάνω από 36 ώρες. Στη συνέχεια η ισχυρή βαροβαθμίδα μετατοπίζεται νότια, με συνέπεια την πνοή ισχυρών ανέμων στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα και τις λοιπές ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές της χώρας. Προφανώς τις τελευταίες δραματικές ημέρες κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Μετά τα παραπάνω, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η ατμοσφαιρική κυκλοφορία που οδήγησε στις καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών και ασυνήθιστη είναι –ιδιαίτερα στη ΒΑ Ελλάδα- και μεγάλη διάρκεια έχει».


Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά στη Βοιωτία: Μεγάλο το πύρινο μέτωπο - Ελπίδα τα εναέρια μέσα

Πάρνηθα: «Έκρηξη» φωτιάς έφερε την αναζωπύρωση - Μάχη να μην περάσει στους Θρακομακεδόνες

Η καταιγίδα «Φραγκλίνος» σάρωσε τη Δομινικανή Δημοκρατία - Ένας νεκρός και ζημιές σε εκατοντάδες σπίτια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης