ΑΑΔΕ: Πώς θα γίνει η διασύνδεση POS και ταμειακών μηχανών

ΑΑΔΕ: Πώς θα γίνει η διασύνδεση POS και ταμειακών μηχανών

Mε την ολοκλήρωση του έργου δεν θα μπορεί κάποια επιχείρηση ή ελεύθερος επαγγελματίας να κάνει χρέωση σε κάποιον πελάτη μέσω POS αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση απόδειξης από την ταμειακή μηχανή

black_friday_internet
Μέσα στο 2023 αναμένεται να υλοποιηθεί το κομβικό για την πάταξη της φοροδιαφυγής έργο της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τις συσκευές POS.

Αλλαγές αναμένεται να φέρει η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα μηχανήματα POS, με την υποχρεωτική εγκατάσταση να εκτιμάται ότι θα περιορίσει το φαινόμενο.

Παράλληλα, η ΑΑΔΕ προχώρησε στην έκδοση οδηγιών προκειμένου να επισπευσθούν οι σχετικές διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου, με τους φορολογούμενους να πρέπει να αποστέλλουν προς την ΑΑΔΕ και το myDATA τα φορολογικά στοιχεία που εκδίδουν σε πραγματικό χρόνο ή τουλάχιστον άμεσα.

Σημειώνεται ότι, με την ολοκλήρωση του έργου δεν θα μπορεί κάποια επιχείρηση ή ελεύθερος επαγγελματίας να κάνει χρέωση σε κάποιον πελάτη μέσω POS αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση απόδειξης από την ταμειακή μηχανή.

Οι στόχοι της υποχρεωτικής διασύνδεσης

Στόχος είναι το έργο της διασύνδεσης να υλοποιηθεί την προσεχή άνοιξη και με τον τρόπο αυτό να κλείσει ένα μεγάλο παράθυρο φοροδιαφυγής που υπάρχει στην ελληνική οικονομία.

Πρόσφατα, με αποφάσεις του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή καθορίζονται οι τεχνικές προδιαγραφές για δύο νέους τύπους Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ) ενώ επικαιροποιούνται οι προδιαγραφές διασύνδεσης μεταξύ ταμειακών και POS.

Με τις νέες προδιαγραφές διασφαλίζεται η ακρίβεια των δεδομένων που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ, βελτιώνεται η κρυπτογράφηση στην επικοινωνία μεταξύ των δύο συσκευών και ο τρόπος χειρισμού των πιθανών βλαβών είτε στον ΦΗΜ είτε στην υποδομή σύνδεσης των δύο συσκευών.

Με το νέο σύστημα τα τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT POS), δεν θα επιτρέπεται να λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές, δηλαδή για πληρωμές με κάρτα, δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής αλλά το ποσό θα βγαίνει από την ταμειακή μηχανή.

Αναλυτικές οδηγίες:

H συναλλαγή ξεκινά από τον Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό (ΦΗΜ), δηλαδή τις εξελιγμένες ταμειακές μηχανές για τις συναλλαγές λιανικής. Ο χειριστής (υπάλληλος ή καταστηματάρχης) επιλέγει «πληρωμή με κάρτα» και ο ΦΗΜ στέλνει σχετικό αίτημα στο σύστημα πληρωμών με κάρτες EFT/POS.

Το σύστημα EFT/POS επιβεβαιώνει αυτόματα στον Φορολογικό Μηχανισμό τη λήψη του αιτήματος, θέτοντάς τον σε αναμονή του αποτελέσματος.

Κλείσιμο
Το POS συνδέεται στον Πάροχο Υπηρεσιών Πληρωμών (τράπεζα ή αντίστοιχη υπηρεσία πληρωμών) και λαμβάνει πληροφορία αν υπήρξε (α) «online έγκριση» ή (β) offline έγκριση ή (γ) απόρριψη offline ή (δ) διακοπή της συναλλαγής.
Το σύστημα EFT/POS αποκρίνεται στον ΦΗΜ με το τελικό αποτέλεσμα: απόρριψη ή έγκριση. Επιπλέον, ταυτόχρονα με την έγκριση, στέλνει και τα βασικά στοιχεία της συναλλαγής (όπως αριθμό συναλλαγής, κωδικό έγκρισης κ.λπ.) αλλά και δεδομένα για εκτύπωση της απόδειξης από τον ΦΗΜ, εφόσον αυτός το υποστηρίζει.

Ο Φορολογικός Μηχανισμός - ΦΗΜ επιβεβαιώνει τη λήψη του τελικού αποτελέσματος. Σε περίπτωση που η επιβεβαίωση αυτή, για οποιοδήποτε λόγο, δεν τεκμηριωθεί από το σύστημα EFT/POS, τότε το EFT/ POS δημιουργεί σχετική σήμανση για τη μη διεκπεραίωση της συναλλαγής από τον Φορολογικό Μηχανισμό.

Παράλληλα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ προβλέπονται βελτιώσεις και χρονικές «ανάσες» σε πάνω από 1,3 εκατ. επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες για τη διαβίβαση των δεδομένων των συναλλαγών στη ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.


Ειδήσεις σήμερα:

Κατά μέτωπο επίθεση του Χάρι στην Καμίλα: Είναι κακιά και επικίνδυνη

Βίντεο: Ο Αντύπας δέχτηκε επίθεση στη σκηνή

Survivor All Star: Με το αριστερό οι «Μαχητές», στον τάκο ο Κονδυλάτος - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης