Προϋπολογισμός 2023: Τo «καλάθι» του πρωθυπουργού

Προϋπολογισμός 2023: Τo «καλάθι» του πρωθυπουργού

Τα έκτακτα, τα μόνιμα και τα… εκλογικά μέτρα για τη χρονιά που έρχεται - Δείτε αναλυτικά τι θα περιλαμβάνει η ομιλία του πρωθυπουργού το βράδυ του Σαββάτου στη Βουλή

mitsotakis_vima_arthro
Μέτρα με… μέτρο για κάθε είδους κρίση, θα περιλαμβάνει η αποψινή ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Βουλή. Απέναντι στην ενεργειακή, πληθωριστική και επιτοκιακή κρίση που σαρώνει τα νοικοκυριά και απειλεί εισοδήματα, κατανάλωση και ανάπτυξη, η κυβέρνηση αντιτάσσει «πυροσβεστικά» έκτακτα μέτρα για φέτος, μέτρα «αμέσου δράσεως» για το 2023, αλλά και «μελλοντικά» μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και της ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια.

Πριν «χτυπήσουν» καν ακόμα νέα «κόκκινα δάνεια», ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει ένα πακέτο δεσμεύσεων που ανέλαβαν οι τράπεζες για ένα «καλάθι» των δανειοληπτών, με επιδοτήσεις, ρυθμίσεις, μειώσεις χρεώσεων και προμηθειών.

Για τις παροχές που έχουν δημοσιονομικό κόστος όμως, καθώς πέφτει η αυλαία της χρονιάς και κλείνει η συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, ο πρωθυπουργός έχει να επιλέξει: να κλείσει τη χρονιά με μικρότερο έλλειμμα ο προϋπολογισμός για να στείλει ένα τελευταίο «σήμα» στις αγορές προκειμένου να κατακτήσει η χώρα την επενδυτική βαθμίδα; Ή να «γλυκάνει» κάπως (λόγω των ημερών) τις κοινωνικές ομάδες που μαστίζονται από την ενεργειακή και πληθωριστική κρίση;

Τις δύο αποφάσεις χωρίζουν έως και 350 εκατομμύρια ευρώ ή περίπου 0,2% του ΑΕΠ. Τόσο μεγάλη διαφαίνεται η υπέρβαση εσόδων για τον φετινό προϋπολογισμό. Αν παραμείνουν όλα στα κρατικά ταμεία, η χρονιά θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα 1,4-1,5% αντί 1,6% που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Θα είναι μια ισχυρή θετική έκπληξη που θα μετρήσει τους «λογαριασμούς» των Οίκων αξιολόγησης, για την μετά-Μνημόνιο εποχή που αρχίζει το 2023.

Εισηγήσεις και αιτήματα υπάρχουν όμως, για παροχές ακόμα και για…«μικροποσά» ύψους 10-30 εκατ. ευρώ. Αλλά και αυτά ενδεχομένως μπορεί να αλλοίωναν την θετική δημοσιονομική εικόνα του 2022.

Στη βάση αυτή, ο πρωθυπουργός αναμένεται να προδιαγράψει (άμεσα ή έμμεσα) τέσσερις κατηγορίες παροχών: έκτακτες παροχές λόγω κρίσης, τόσο για φέτος όσο και για το 2023, μόνιμες παροχές για το 2023, αλλά και νέες μόνιμες παροχές για την περίοδο μετά τις εκλογές, για το 2024 και μετά –ενδεχομένως όμως και από τα τέλη του 2023.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr



Ειδήσεις σήμερα:

Η Καϊλή, ο Τζιόρτζι, ο Παντσέρι, το 1,5 εκατ. σε μετρητά και η «ληστεία αλά ιταλικά»

Τρομερή κίνηση από την Εθνική Αργεντινής, στην... αποστολή για τον τελικό ο Αγουέρο - Δείτε βίντεο

Απόστολος Γκλέτσος: «Είναι μεγάλοι οι πειρασμοί, δύσκολο να πεις όχι»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης